ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/6239

Κοινωνία Παρ 21 Απρ 2017

Η οικογένεια Γιώργου Βουδούρη, αναπαλαιώνει τον παραδοσιακό μύλο Κεφάλου, το πέτρινο αλώνι, το παραδοσιακό σπίτι, έναν παραδοσιακό φούρνο και ένα παραδοσιακό καφενείο

 

Χρημάτισε τέσσερα χρόνια αντιδήμαρχος Οικονομικών και Καθαριότητας του π. δήμου Ηρακλειδών επί δημαρχίας Θεοδόση Βαρκά και τέσσερα χρόνια δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας επί δημαρχίας Στέργου Μπίλλη. Ο λόγος για τον Γιώργο Βουδούρη, οικονομολόγο στο επάγγελμα, ο οποίος ζει στην Κω και πιο συγκεκριμένα στην Κέφαλο, από το 1993. Σύντροφος στη ζωή του αλλά και συμπαραστάτης των ονείρων του, η σύζυγός του Γεωργία. «Αγάπησα την Κω από την πρώτη ημέρα…» δηλώνει με έκδηλη τη συγκίνηση μιλώντας για τον τόπο που επέλεξε να ζήσει, να δημιουργήσει οικογένεια και να πραγματώσει τα όνειρά του.

Αναστηλώνει τον παραδοσιακό ανεμόμυλο της Κεφάλου, τον επονομαζόμενο  «Μύλο του Παπά» (σταμάτησε να λειτουργεί πριν από τριάντα περίπου χρόνια, γύρω στο 1987), καθώς επίσης ένα πέτρινο παραδοσιακό αλώνι δίπλα από το μύλο, το παραδοσιακό σπίτι, έναν παραδοσιακό φούρνο και ένα παραδοσιακό καφενείο (βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο παραδοσιακό σπίτι).

Πώς προέκυψε αυτό το όνειρο; το ερώτημα

«Ανέκαθεν ήμουν τρελαμένος με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και ό,τι έχει σχέση με παλαιό κτίσμα. Ο συνδυασμός πέτρα – ξύλο – σίδερο με συνεπαίρνει. Έτσι, όταν πρωτοήρθα στην Κέφαλο και είδα το τοπίο αλλά και το μύλο, τα ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά. Η πρώτη μου σκέψη ήταν μια ευχή που εκμυστηρεύτηκα στη γυναίκα μου: «Μακάρι αυτό κάποτε να το αποχτήσουμε και να το ξαναφτιάξουμε» της είχα πει. Και να που το ‘φερε ο καιρός και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Αυτό που ήθελα, ήταν επιχειρηματικά να κάνω κάτι καινοτόμο και λέω καινοτόμο γιατί έχουμε καταντήσει την παράδοση να την λέμε καινοτομία… και παράλληλα να αναβιώσουμε την παράδοση για να μάθουν οι νέες γενιές τον τρόπο ζωής των παππούδων τους. Αυτά που φτιάχνουμε, πέρα από τουριστικός πόλος έλξης το καλοκαίρι, το χειμώνα θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα».

Δηλαδή;

«Έχουμε σκοπό, το χειμώνα να έρχονται τα σχολεία, έτσι ώστε, ένα παιδί από 10 ετών μέχρι και 18, να μάθει, να κατανοήσει, το πώς ζούσαν πριν χρόνια οι άνθρωποι. Το πώς κατάφερναν να ζουν οκτώ άτομα μέσα σε ένα σπίτι 30τ.μ. και σήμερα δεν μας χωράνε τα 200τ.μ. και βέβαια, με τα μέσα που τότε διέθεταν».      

Πείτε μας πώς θα λειτουργούν ο μύλος, το σπίτι, κ.λ.π.

«Ο μύλος, ο οποίος αποτελείται από 545 κομμάτια, σε πρώτο στάδιο, δεν θα λειτουργεί επαγγελματικά. Δηλαδή, δεν θα αλέθει όλα τα παραγόμενα σιτηρά. Μελλοντικά δεν το αποκλείουμε, αλλά σε πρώτη φάση θα αφορά στον τουρισμό. Θα είναι επισκέψιμος συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, θα γίνεται η άλεση για να την παρακολουθούν οι επισκέπτες, ντόπιοι και τουρίστες. Το έργο θα ολοκληρωθεί φέτος, αλλά ουσιαστικά θα ξεκινήσει του χρόνου. Θα προτείνουμε στην πολιτιστική ομάδα του δήμου μας να εντάξει στα «Ιπποκράτεια» ένα διήμερο θέρου. Δηλαδή, όπως κάνουμε τη γιορτή του μελιού ή της τράτας, εμείς θα κάνουμε τη γιορτή σιτηρών στην οποία θα ξεκινάμε από το θέρο, θα έχουμε δίπλα ένα μικρό χωραφάκι σπαρμένο, θα συνεχίζουμε στο αλώνι με το γαϊδουράκι, μετά στο μύλο για το άλεσμα και θα καταλήγουμε στο φούρνο για το ψήσιμο του ψωμιού. Εάν ο δήμος δεν το δεχτεί, θα το συνεχίζουμε μόνοι μας. Εννοείται ότι, η είσοδος σε όλες αυτές τις δράσεις θα είναι ελεύθερη και εκτός αυτού, θα μοιράζουμε τα κεφαλιανά ψωμιά στον κόσμο»    

Είπατε πριν ότι, το εγχείρημα είναι και επιχειρηματικό.

«Ναι, η επένδυση είναι τεράστια και όχι μόνο από ίδια κεφάλαια. Άρα, αποσκοπούμε στο να κάνουμε και μια απόσβεση, αλλά να μην είναι αυτοσκοπός μόνο το κέρδος. Γι’ αυτό το λόγο, το εισιτήριο για την επίσκεψη σε όλα αυτά που δημιουργούμε, η οποία θα διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα και με την βοήθεια ξεναγού, θα είναι πολύ χαμηλό. Να σας πω εδώ πως, κατά τη διάρκεια των εργασιών, τυχαία ανακαλύψαμε μια σήραγγα 40 μέτρων, δίπλα στο παραδοσιακό σπίτι. Ρωτώντας τους γηραιότερους, πώς δημιουργήθηκε, μας είπαν πως την είχαν φτιάξει οι Ιταλοί, γιατί είχε ένα πολυβολείο εκεί. Έμπαινε λοιπόν ο πολυβολητής και έβγαινε ψηλά στο βουνό. Όταν ήθελε να προφυλαχτεί, έμπαινε μέσα στη σήραγγα. Εμείς θέλουμε να την ανοίξουμε, να την φτιάξουμε, να την μετατρέψουμε σε κελάρι και σε θέσεις που θα δημιουργήσουμε δεξιά κι αριστερά στα τοιχώματα, θα τοποθετήσουμε παραδοσιακά προϊόντα του νησιού».      

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Βουδούρης, πριν από αρκετά χρόνια αγόρασε το χώρο (14 στρέμματα), άρχισαν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε ξεκίνησε να γίνεται πράξη το όνειρο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη, του χρόνου την άνοιξη. «Έχουμε βάλει έναν πολύ μεγάλο στόχο. Το άνοιγμα να γίνει φέτος προς το τέλος της τουριστικής περιόδου. Υπάρχει η δυνατότητα να το καταφέρουμε. Άλλωστε, ο μύλος θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του μήνα. Τα υπόλοιπα θα συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς».

Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος είναι μεγάλος, οι παρεμβάσεις θα είναι ήπιες. «Σε συνεννόηση με τον αρχιτέκτονα, δεν θέλουμε να κάνουμε αλλαγές. Θέλουμε να αφήσουμε τη φύση να μιλήσει, απλά θα εκμεταλλευτούμε το χώρο για να απολαμβάνει ο επισκέπτης τη θέα», τονίζει ο κ. Βουδούρης, σημειώνοντας πως, ο εξοπλισμός (τραπεζάκια, παγκάκια, κ.ά.) θα είναι από ξύλο και πέτρα.

Για τη λειτουργία του έργου, υπολογίζει ότι θα απασχολούνται το καλοκαίρι περί τα 12 άτομα (ντόπιοι), ενώ το χειμώνα - καλοκαίρι τα μισά.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον καραβομαραγκό από τη Χίο, τον κ. Δημήτρη Μωράκη, («απίστευτη προσωπικότητα» τον χαρακτήρισε), τη βοήθεια του οποίου θεωρεί ανεκτίμητη. «Ο κ. Δημήτρης έχει μπει μέσα στο όνειρό μας και το εξελίσσει» είπε, συμπληρώνοντας παράλληλα πως και οι χτιστάδες της πέτρας, ο Γιάννης Μαστόρος και ο Διαμαντής Δραμουντανής, είναι καταπληκτικοί, αλλά και ο Μανόλης Ανθούλης που «έχει δώσει την ψυχή του». «Έχουμε ένα τιμ πάρα πολύ ωραίο και αυτό είναι η μεγαλύτερη ευτυχία για μένα. Κοιτάνε τη δουλειά με αγάπη και όχι μόνο για το μεροκάματο».

Μας ανέφερε δε πως, επειδή το επάγγελμα του κ. Μωράκη φθίνει «απειροελάχιστοι τέτοιοι μάστορες έχουν μείνει στην Ελλάδα», αποδέχτηκε πρότασή του να επισκέπτονται το μύλο αρχιτέκτονες για να «διδάσκονται» την τεχνική από τον ίδιο τον μάστορα. Επί τη ευκαιρία, μας ενημέρωσε ότι, επισκέφθηκαν το μύλο τα μέλη και οι φίλοι της Ελληνικής – Κυπριακής Ομάδας της TIMS κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Κω. «Ενθουσιάστηκαν από αυτό που είδαν. Μάλιστα, ένας Ολλανδός μέλος της ομάδας, ήρθε άλλες δύο φορές μετά την επίσκεψη και μας ζήτησε την άδεια να το διαφημίσει σε περιοδικά του εξωτερικού, γιατί κάτι τέτοιο δεν το έχει ξαναδεί, αν και έχει επισκεφθεί 2.000 μύλους, όπως μας είπε» ανέφερε ο κ. Βουδούρης. Σημείωσε πως, υπάρχει ένας ακόμα παραδοσιακός μύλος στην Αντιμάχεια, του κ. Άμαλλου. «Το ιδιαίτερο με τον μύλο της Κεφάλου είναι ότι, μπορέσαμε να κρατήσουμε πάνω από το 70% με 80% της παλιάς ξυλείας. Έχει ξύλα 1200 ετών!!! Το σημαντικό δεν είναι να βάλεις καινούργια υλικά, αλλά να κρατήσεις και να συντηρήσεις τα παλιά. Αυτό είναι παράδοση». Σημείωσε δε πως, για να εκτιμηθεί η «ιστορία» του μύλου, θα χρειαστεί τη βοήθεια της κας Ιουλίας Παπαευτυχίου και του κ. Μηνά Χατζηαντωνίου «οι οποίοι είδαν το μύλο, είναι πολύ συνεργάσιμοι και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Αυτό που τον έχει συγκινήσει ιδιαίτερα, είναι το γεγονός πως, οι περισσότεροι συμπολίτες του, ηλικίας άνω των 65 ετών, έχουν επισκεφθεί τον υπό ανακατασκευή μύλο και ρωτάνε με αγωνία, εάν θα ξαναλειτουργήσει. «Είναι κάτι απίστευτο αυτό που ζούμε. Σας ξαναλέω. Δεν είναι μόνο τουριστικός πόλος έλξης, φέρνει αναμνήσεις, θύμισες παλιές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, θα ανεβάσει την Κέφαλο εκεί που της αξίζει. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο μύλος ήταν ένα από τα βασικά συστατικά διαφήμισης για όλο το νησί. Στις καρτ ποστάλ παλιά, ήταν οι καμάρες, ο Άι Νικόλας και ο μύλος. Και είναι οξύμωρο. Τα δύο από τα τρία αξιοθέατα του νησιού να είναι στην Κέφαλο και η Κέφαλος να είναι η πιο υποανάπτυκτη τουριστικά, χωροταξικά κ.λ.π.».

Επόμενο όνειρο, ένα μονοπάτι περίπου 2 χλμ που ενώνει το μύλο με την παραλία. Κάτι σαν το Παλαμήδι… «Είναι μεγάλο όνειρο, έχω την όρεξη και την τρέλα, υπάρχουν τεχνίτες που θα βοηθήσουν σχεδόν αφιλοκερδώς, θα ζητήσουμε και την ελάχιστη βοήθεια του δήμου αν την παρέχει… Όπως και να ‘χει, προχωράμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Θα φτιάξουμε κι αυτό το μονοπάτι με παραδοσιακό τρόπο» είπε, για να καταλήξει: «Κάθε μέρα γεννιούνται νέες ιδέες που αν γίνουν πράξη, θα εκσφενδονίσουν την Κέφαλο… Θα τα καταφέρουμε γιατί η ομάδα είναι καλή και η οικογένεια είναι αρωγός».  

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

{gallery}6239{/gallery}
Zogas_dimitris