ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Σταθμούληδες Δευ 16 Μαρ 2015

Γεια σας φίλοι μου

Βρισκόμαστε στη σαρακοστή, δηλαδή στο διάστημα των 40 ημερών μέσα στις οποίες μιμούμαστε τη νηστεία του Χριστού στην έρημο και αρχίζουμε σιγά – σιγά να προετοιμαζόμαστε για την Ανάστασή Του.

Η νηστεία είναι για εμάς τους μεγάλους μια ευκαιρία να αποτοξινωθούμε, να υιοθετήσουμε μια διατροφή πιο υγιεινή και, επίσης, να δοκιμάσουμε ξεχασμένες γεύσεις, με την ελπίδα να συνεχίσουμε να τις συγκαταλέγουμε στο διαιτολόγιό μας και μετά το τέλος της Σαρακοστής. Εσείς παιδιά μου, μπορείτε μέσω της πυραμίδας της διατροφής να μάθετε τις τροφές που κάνουν καλό στην υγεία σας και να προσπαθήσετε να τις ακολουθήσετε

 

Η διατροφική πυραμίδα πρέπει να είναι οδηγός σας…

PIRAMIDA DIATROFIS

Για να συμπεριλαμβάνετε τις τροφές που αγαπάτε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Για να τρώτε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων

Για να ξέρετε πόσες μερίδες πρέπει να τρώτε

Τα τρόφιμα στα 2 χαμηλότερα στρώματα της αλυσίδας…

Σας τονώνουν

Σας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά

Έχουν συνήθως λιγότερα λιπαρά, θερμίδες και χοληστερόλη

Οι τροφές στο τρίτο στρώμα…

Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που είναι δύσκολο να βρεθούν, όπως ασβέστιο και σίδηρο

Προσφέρουν πρωτεΐνες

Οι τροφές στην κορυφή της πυραμίδας (λίπη, λάδια, γλυκά)…

Προσθέτουν γεύση στο φαγητό

Πρέπει να τρώγονται με μέτρο

Υπάρχουν και σε light εκδοχές (χωρίς ζάχαρη και λίπη)

 

…ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ…

xrisikanonesdiatrofis

Ποικιλία: κανένα είδος ή ομάδα τροφών μεμονωμένα δεν προσφέρει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός. Ποικιλία σημαίνει να επιλέγουμε από όλες τις ομάδες τροφίμων και να τρώμε διαφορετικές τροφές από κάθε ομάδα.

Ισορροπία: διατηρείστε την ισορροπία στην καθημερινή σας διατροφή τρώγοντας περισσότερες τροφές που ανήκουν στη βάση της πυραμίδας. (αμυλούχα, λαχανικά και φρούτα) και λιγότερες από τις ομάδες κρέατος και γαλακτοκομικών

Μέτρο: λιπαρά (μαργαρίνη-βούτυρο), λάδι, γλυκά (καραμέλες-αναψυκτικά) που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Μπορεί να προσφέρουν γεύση και διασκέδαση, αλλά συνήθως δεν περιέχουν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.

 

Κατασκευή: Πυραμίδα διατροφής

kataskeui piramida

Κόψτε με ψαλίδι το περίγραμμα των τροφών και στη συνέχεια κολλήστε τα στη σωστή σειρά για να φτιάξετε τη δική σας διατροφική πυραμίδα .

 

Συνταγή: Ελιοπιτάκια νηστίσιμα

SINTAGI ELIOPITAKIA

Υλικά
500 γρ. αλεύρι φαρίνα

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

1 ποτήρι ελαιόλαδο

1 φλ. μαύρες ελιές ψιλοκομμένες (να έχουμε βγάλει το κουκούτσι) όχι ξιδάτες

Ανακατεύουμε με το χέρι τον χυμό και το λάδι, ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη μαλακιά και αφράτη. Παίρνουμε από την ζύμη κομματάκι σε μέγεθος ενός καρυδιού και τo ανοίγουμε σε στρογγυλό πιτάκι, βάζουμε στο κέντρο λίγες ελίτσες και πιέζουμε τις άκρες να κλείσει. Τοποθετούμε τα πιτάκια μας σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180C για 40' περίπου μέχρι να ροδίσουν. Τρώγονται ευχάριστα ζεστά και κρύα.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ"

 

Zogas_dimitris