ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Τετ 22 Μαρ 2023

«Για τη δημόσια ασφάλεια και την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων, χρειάζεται βούληση, σχεδιασμός, έργα και κυρίως γνώση στο αντικείμενο - Η ονομασία αθλητικών χώρων με τα ονόματα των νεκρών παιδιών μας στην άσφαλτο δεν μας εξιλεώνει»

«Οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που έγιναν ή γίνονται αυτή τη στιγμή στο νησί μας, είναι αποσπασματικές, όπως στον Κόμβο της Πειραιώς, αλλά και αναχρονιστικές ή και δυσλειτουργικές όπως στο 1ο Γυμνάσιο» δηλώνει μεταξύ άλλων στον «Σ» ο κ. Κυριακού Απόστολος, Εμπειρογνώμονας ατυχημάτων, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της KyriakouGroup.

Ο κ. Κυριακού, επισημαίνει τα στραβά και τα ανάποδα που εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται στο οδικό δίκτυο του νησιού μας, θέτει ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων, όπως λ.χ. για τον ανύπαρκτο φωτισμό, την κακή, ελλιπή και λανθασμένη σήμανση, τους ανύπαρκτους χώρους στάθμευσης, τις επίμαχες διασταυρώσεις, τα «έξυπνα» φανάρια και τους «έξυπνους κύκλους», την

ελεγχόμενη στάθμευση, τα όρια ταχύτητας, κ.ά.,  εκτιμώντας πως, για τη δημόσια ασφάλεια και την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων, «χρειάζεται βούληση, σχεδιασμός, έργα και κυρίως γνώση στο αντικείμενο».

Αναλυτικά, η παρέμβαση του κ. Κυριακού έχει ως ακολούθως:

«Αγαπητή κυρία Αυγούλη,

Επιστρέφοντας από το εξωτερικό, όπου απουσίαζα σε επαγγελματικό ταξίδι, ήρθα αντιμέτωπος με το ατύχημα των Τεμπών. Μια τραγωδία που μεγάλωσε τον μακάβριο κατάλογο των αθώων θυμάτων και έφερε στη μνήμη μας τόσο άλλα πολύνεκρα δυστυχήματα όσο και τους αδικοχαμένους νέους μας εδώ στο νησί μας.

Αποκάλυψε με τραγικό τρόπο τις παθογένειες του κράτους, τις ελλείψεις, τις παραλήψεις, την απουσία ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Η κυκλοφοριακή αγωγή δυστυχώς στη χώρα μας βρίσκεται σε εμβρυακό επίπεδο ενώ η πρόληψη είναι ανύπαρκτη. Έχω καταθέσει σχετική πρόταση από το 2010!

Οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που έγιναν ή γίνονται αυτή τη στιγμή στο νησί μας, είναι αποσπασματικές, όπως στον Κόμβο της Πειραιώς, αλλά και αναχρονιστικές ή και δυσλειτουργικές όπως στο 1ο Γυμνάσιο.

Η ρύθμιση που επιχειρείται από μια μελέτη, που ακόμα δεν καταλάβαμε ποιος την εκπόνησε, και ποιες είναι οι γνώσειςτου, στον μοναδικό άξονα εισόδου και εξόδου της πόλης μας, δεν θα συνεισφέρει.

Αντίθετα, θα μετατοπίσει το σημείο του επόμενου δυστυχήματος και θα προκαλέσει  τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρεση και στους άλλους δύο άξονες οι οποίοι είναι ήδη επιβαρυμένοι τις ώρες αιχμής.

Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνουν και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Η παρέμβαση που έγινε στο 1ο Γυμνάσιο και αφορά στη μείωση της ταχύτητας δεν είναι η ενδεδειγμένη και δεν πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλα σημεία της Κω.

Για ένα πυροσβεστικό όχημα ή για ένα ασθενοφόρο αυτές οι επιλογές είναι τροχοπέδη όταν πρόκειται να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή όπου κάθε δευτερόλεπτο μετράει!

Πολλά τα προβλήματα στο νησί μας. Περιττό να αναφερθώ στο κακό οδικό δίκτυο, στον ανύπαρκτο φωτισμό, στην κακή σήμανση, σε άλλα σημεία ελλιπής και σε αρκετά σημεία λανθασμένη. Αναρχία σημάτων, ανύπαρκτοι χώροι στάθμευσης, αλλά και πολλά παράδοξα!  Όπως η τοποθέτηση STOP στους κύκλους της Αντιμάχειας όπου πέρσι, αν θυμάστε, έκαναν για κάποιους μήνες την επαρχιακή οδό Κω-Κεφάλου, άξονα προτεραιότητας μέσω του κόμβου…

Ποια λύση πρέπει να δοθεί στις επίμαχες διασταυρώσεις;

Πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα «έξυπνα» φανάρια και οι «έξυπνοι κύκλοι»;

Πόσο μπορεί να βοηθήσει η ελεγχόμενη στάθμευση όχι μόνο το κέντρο της πόλης αλλά και τις συνοικίες και τα χωριά μας;

Ποιο πρέπει να είναι το όριο ταχύτητας για παράδειγμα στου Σκλαβενίτη ή στο Ζηπάρι  κατά τη διάρκεια της νύκτας και ποιο κατά τη διάρκεια της μέρας;

Τι πρέπει να κάνουμε στη Ζιά, στην διασταύρωση της Ευαγγελίστριας προς Ζιά, στο δρόμο της Μινιέρας, στη διασταύρωση προς Μαρμάρι, στη διασταύρωση προς Μαστιχάρι κτλ;

Με ποιο γνώμονα τοποθετήθηκε όριο ταχύτητας 30 και 20 χλμ./ώρα στην επαρχιακή οδό από το ύψος Σταυρού Πέραμα έως την διασταύρωση προς Μαρμάρι, όπου εκτελούνται έργα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις;

Ακούμε για τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών. Όπου και αν αυτές καταλήγουν, τα άκρα τους αποτελούν μια μόνιμη ανοιχτή απειλή, αφού αν χάσει κάποιος τον έλεγχο του δίκυκλου του π.χ. και πέσει με δύναμη πάνω τους, αυτά τα άκρα θα λειτουργήσουν σαν κοφτερό μαχαίρι. Σας στέλνω σχετική φωτογραφία κυρία Αυγούλη και αναρωτιέμαι γιατί οι μπάρες τοποθετούνται μόνο από τη μία πλευρά του δρόμου. Ενώ σε κάποια σημεία, θα έπρεπε οι προστατευτικές μπάρες να είχαν τοποθετηθεί στην ακριβώς αντίθετη πλευρά!

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη δημόσια ασφάλεια σε ένα νησί που δεν διαθέτει νοσοκομείο. Ένας λόγος παραπάνω να εξαλείψουμε τα τροχαία ατυχήματα. Η ονομασία αθλητικών χώρων με τα ονόματα των νεκρών παιδιών μας στην άσφαλτο δεν μας εξιλεώνει.

Χρειάζεται βούληση, σχεδιασμός, έργα και κυρίως γνώση στο αντικείμενο».

Zogas_dimitris