ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 5 Φεβ 2021

“Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, αυτή την αντίληψη πρέπει να αλλάξουμε. Εάν δεν αναλάβει πρωτοβουλία για αυτό μια χώρα όπως η Ελλάδα, τότε ποιος άλλος έχει συμφέρον να το κάνει;¨

“Έχουμε δυσκολία ως χώρα να πείσουμε την Ευρώπη για τις ιδιαίτερες ανάγκες και την ανάγκη στήριξης των νησιών μας”

“Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο κάποιες θετικές, αλλά, κατά βάση, αποσπασματικές πολιτικές για τα νησιά μας”

“Ο δικός μου στόχος είναι να διευρύνω το πεδίο, να ασχοληθούμε με τις περιφερειακές ανισότητες, τα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας και να προωθήσουμε αλλαγές στην περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη διαμόρφωση μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής”

“Θα επικεντρωθώ στις υποδομές, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της νησιωτικής οικονομίας, στην εξάρτηση από τον τουρισμό, στην αδυναμία διαμόρφωσης ενός αυτόνομου αναπτυξιακού προτύπου για κάθε νησί”

 

 

“Η Επιτροπή θα ανοίξει τις πόρτες της στην κοινωνία, θα κινητοποιήσει όλο το επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης, θα φέρει εκεί όλους τους Υπουργούς για να δώσουμε λύσεις και θα γίνει γέφυρα με την Ευρώπη, για να αντιληφθεί και ο τελευταίος πολίτης της Ευρώπης τις περιφερειακές ανισότητες, αλλά και τι σημαίνει να ζει κανείς σε ένα μικρό νησί” δηλώνει σε συνέντευξή του στον “Σ” ο Μάνος Κόνσολας, νέος πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, η οποία συμπεριλαμβάνει και την υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Ο κ. Κόνσολας μας αναφέρει περιληπτικά το “αντικείμενο” της Επιτροπής, επισημαίνοντας πως, υπάρχει δυσκολία να πεισθεί η Ε.Ε. για τις ιδιαίτερες ανάγκες και την ανάγκη στήριξης των νησιών μας. “Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, αυτή την αντίληψη πρέπει να αλλάξουμε. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει νησιωτική πολιτική. Εάν δεν αναλάβει πρωτοβουλία για αυτό μια χώρα όπως η Ελλάδα, τότε ποιος άλλος έχει συμφέρον να το κάνει;¨ σημειώνει.

Στο ερώτημα, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστική νησιώτικη πολιτική, ενώ όλα τα κόμματα και οι κυβερνήσεις το υπόσχονται, απαντά εμμέσως πλην σαφώς, λέγοντας πως, “μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο κάποιες θετικές, αλλά, κατά βάση, αποσπασματικές πολιτικές για τα νησιά μας…”, προσθέτοντας, “ό, τι σχεδιάζεται για τον αστικό ιστό και την ηπειρωτική χώρα δεν σημαίνει ότι μπορεί να ισχύσει και στα νησιά. Αντίθετα, αυτή η κατεύθυνση, αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών. Αυτό σημαίνει νησιωτική πολιτική”.

Δεσμεύτηκε δε πως, “η Επιτροπή θα ανοίξει τις πόρτες της στην κοινωνία, θα κινητοποιήσει όλο το επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης, θα φέρει εκεί όλους τους Υπουργούς για να δώσουμε λύσεις και θα γίνει γέφυρα με την Ευρώπη, για να αντιληφθεί και ο τελευταίος πολίτης της Ευρώπης τις περιφερειακές ανισότητες, αλλά και τι σημαίνει να ζει κανείς σε ένα μικρό νησί”.

Ο κ. Κόνσολας εκφράζει την άποψή του για την κατάργηση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, λέγοντας, “η απλή αναλογική έχει διαλυτικά χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν έχουμε καταφέρει ως χώρα και πολίτες να χτίσουμε μια κουλτούρα συνεργασιών και συναίνεσης”.

Αναφορικά με την συνάντησή του με τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, μας ενημερώνει πως θα εξετάσουν την πρότασή του για λειτουργία ακόμα δύο εμβολιαστικών κέντρων στο νησί μας, αλλά εάν χρειαστεί, θα την επαναφέρει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενώ εκφράζει και τη θέση του για το νέο Νοσοκομείο. “Η κατασκευή του νέου νοσοκομείου απαιτεί σε πρώτη φάση την παραχώρηση χώρου, σε δεύτερη φάση την χρηματοδότηση και εκπόνηση της μελέτης, σε τρίτη φάση την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ή στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στην τέταρτη και τελική φάση τη δημιουργία νέου οργανισμού με τις κλινικές που θα λειτουργήσουν και τις οργανικές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού” δηλώνει, προσθέτοντας παράλληλα: “Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην στηρίζει την προοπτική κατασκευής νέου νοσοκομείου στην Κω. Όπως πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν βλέπει την ανάγκη στελέχωσης του υφιστάμενου νοσοκομείου με μόνιμες θέσεις γιατρών αλλά και την αξιοποίηση του κτιρίου του ΙΚΑ, όπως και του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας ως εμβολιαστικού κέντρου”.

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Κόνσολα, τι σημαίνει για εσάς η ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής;

Μ.Κ.: Για μένα ήταν τιμή η επιλογή του Πρωθυπουργού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να με προτείνουν ως Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών και Νησιωτικών Περιοχών της Βουλής.

Με ρωτάτε κα. Αυγούλη τι σημαίνει αυτό... Σημαίνει μία λέξη: ευθύνη. Ευθύνη απέναντι στον απλό πολίτη της Ελλάδας και των νησιών μας. Ο πήχης για μένα είναι πολύ ψηλά. Μέσα από τη λειτουργία αυτής της επιτροπής θέλω να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και σύγκλισης, να δώσουμε ελπίδα και κυρίως ζωή στις απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά μας.

Ερ: Πείτε μου, ποιο είναι το αντικείμενο της Επιτροπής;

Μ.Κ.: Η Επιτροπή αξιολογεί και παρακολουθεί τις πολιτικές που συνδέονται με την περιφερειακή ανάπτυξη. Ο δικός μου στόχος είναι να διευρύνω το πεδίο, να ασχοληθούμε με τις περιφερειακές ανισότητες, τα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας και να προωθήσουμε αλλαγές στην περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη διαμόρφωση μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής.

Αυτό που θα ήθελα να σας επισημάνω από την προσωπική μου εμπειρία και τις επαφές που είχα όλα αυτά τα χρόνια με Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι η δυσκολία που έχουμε ως χώρα να πείσουμε για τις ιδιαίτερες ανάγκες και την ανάγκη στήριξης των νησιών μας. Το είδαμε, άλλωστε, στο ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, αυτή την αντίληψη πρέπει να αλλάξουμε. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει νησιωτική πολιτική. Εάν δεν αναλάβει πρωτοβουλία για αυτό μια χώρα όπως η Ελλάδα, τότε ποιος άλλος έχει συμφέρον να το κάνει;

Ερ: Οι αποφάσεις και οι προτάσεις της Επιτροπής, η οποία να σημειώσουμε, είναι πολυπληθής, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα ή συμπεριλαμβάνονται στον κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό;

Μ.Κ.: Κάθε απόφαση ή πρωτοβουλία σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, αποκτά βαρύτητα και κύρος όταν έχει εμβέλεια, όταν είναι τεκμηριωμένη.

Ο στόχος μας είναι οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής να έχουν επαρκή τεκμηρίωση, να μπορούν να μετατραπούν σε εφαρμοσμένες πολιτικές από τα Υπουργεία. Σε πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή του πολίτη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, όχι μόνο στην Αθήνα. Πολιτικές που δίνουν ελπίδα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ανθίσει η ζωή σε απομακρυσμένες περιοχές και στα νησιά μας.

Ερ: Ποια, κατά την άποψή σας, είναι τα σημαντικά προβλήματα των νησιών;

Μ.Κ.: Δεν επαρκεί ο χώρος και ο χρόνος να αναφερθούμε με λεπτομέρειες σε όλα. Θα επικεντρωθώ στις υποδομές, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της νησιωτικής οικονομίας, στην εξάρτηση από τον τουρισμό, στην αδυναμία διαμόρφωσης ενός αυτόνομου αναπτυξιακού προτύπου για κάθε νησί.

Ερ: Το καθένα από αυτά που αναφέρετε, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και κάποια στιγμή πρέπει να τα αναλύσουμε.  Κύριε Κόνσολα, επί σειρά ετών, η «νησιώτικη πολιτική» συμπεριλαμβάνεται  στην ατζέντα όλων των κομμάτων. Όμως, υπάρχει «δυσκολία» στην εφαρμογή της. Πού το αποδίδετε;

Μ.Κ.: Πιστεύω ότι όλοι έχουν καλές προθέσεις, δεν λειτουργώ ούτε αφοριστικά ούτε μηδενιστικά. Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο κάποιες θετικές, αλλά, κατά βάση, αποσπασματικές πολιτικές για τα νησιά μας.

Η νησιωτική πολιτική, όμως, πρέπει να είναι αυθύπαρκτη και αυτόνομη, ακόμα και στη διαμόρφωση κεντρικών πολιτικών επιλογών πρέπει να υπάρχει χώρος για τη νησιωτική πολιτική. Θα αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα, που σχετίζεται με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι δεδομένη η κατεύθυνση για να χρηματοδοτηθούν «πράσινες» επενδύσεις, αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση, όμως, δεν μπορεί να έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, ό, τι σχεδιάζεται για τον αστικό ιστό και την ηπειρωτική χώρα δεν σημαίνει ότι μπορεί να ισχύσει και στα νησιά. Αντίθετα, αυτή η κατεύθυνση, αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών. Αυτό σημαίνει νησιωτική πολιτική.

Ερ: Αυτά “ψάχνουμε” επί σειρά ετών… Ποιες θα είναι οι πρώτες σας δράσεις; Σε ποιους τομείς θα εστιάσετε;

Μ.Κ.: Όπως αντιλαμβάνεστε, θα ήταν άκομψο πριν ακόμα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής να ανακοινώσω ή να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Έχω δεσμευτεί να λειτουργήσω συνθετικά, να συνεργαστώ με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και οι δράσεις και οι προτάσεις μας να συνιστούν μια εθνική και όχι μια κυβερνητική περιφερειακή και νησιωτική πολιτική. Το εννοώ απόλυτα και θα το τηρήσω στο ακέραιο.

Περιορίζομαι μόνο να σας πω ότι, η Επιτροπή θα ανοίξει τις πόρτες της στην κοινωνία, θα κινητοποιήσει όλο το επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης, θα φέρει εκεί όλους τους Υπουργούς για να δώσουμε λύσεις και θα γίνει γέφυρα με την Ευρώπη, για να αντιληφθεί και ο τελευταίος πολίτης της Ευρώπης τις περιφερειακές ανισότητες, αλλά και τι σημαίνει να ζει κανείς σε ένα μικρό νησί.

Ερ: Επιτρέψτε μου και μια ερώτηση που ξεφεύγει του συγκεκριμένου θέματος, αλλά μας απασχολεί. Ποια η άποψή σας για την κατάργηση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ;

Μ.Κ.: Η χώρα, όπως και οι Δήμοι, θα πρέπει να μπορούν να κυβερνηθούν. Η απλή αναλογική έχει διαλυτικά χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που δεν έχουμε καταφέρει ως χώρα και πολίτες να χτίσουμε μια κουλτούρα συνεργασιών και συναίνεσης.

Να σας θυμίσω ότι υπήρξε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης η κατάργησή της, τόσο για τις εθνικές όσο και για τις δημοτικές εκλογές. Η δέσμευση αυτή εγκρίθηκε από τους πολίτες και γίνεται πράξη.

Ερ: Κύριε Κόνσολα, συναντηθήκατε με τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό. Αναφέρετε σε σχετικό δελτίο τύπου ότι, στην Κω θα λειτουργήσουν δύο εμβολιαστικά κέντρα, το πρώτο στο νοσοκομείο, το οποίο ήδη λειτουργεί και το δεύτερο στο Πλατάνι. Ζητήσατε δε, να λειτουργήσει ένα ακόμα εμβολιαστικό κέντρο στο νησί, προτείνοντας το Κ.Υ. Αντιμάχειας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Τι σας απάντησε ο κ. Ροϊλός;

Μ.Κ.: Όλες οι προτάσεις μου γίνονται με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η άποψή μου είναι ότι οι πολίτες της Κω που διαμένουν στο τρίγωνο μπορούν να εξυπηρετηθούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ενώ θα πρέπει να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο και οι γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται εκεί. Την πρόταση αυτή μου είπαν ότι θα την εξετάσουν αλλά αν χρειαστεί θα την επαναφέρω και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Ερ: Με ποιόν τρόπο θα κινητοποιήσετε ιδιώτες γιατρούς στον εμβολιασμό του πληθυσμού των νησιών, όπως αναφέρατε μετά τη συνάντησή σας με τον Δυπεάρχη;

Μ.Κ.: Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι αυτό αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση, σε περίπτωση που απαιτηθεί πρόσθετη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων. Την κατέθεσα γιατί σε θεσμικό επίπεδο χρειάζεται και η ανάλογη προετοιμασία για την απασχόληση, αλλά και τις αμοιβές ιδιωτών γιατρών, όπως, άλλωστε, έγινε και στα δημόσια νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, λόγω του Covid-19.

Ερ: Γνωρίζετε από πρώτο χέρι την υποστελέχωση του Νοσοκομείου μας, όπως και την ανάγκη του νησιού για ένα νέο Νοσοκομείο. Θέλω, με το χέρι στην καρδιά, να μου πείτε εάν υπάρχει «φως» τόσο για τη στελέχωση όσο και για την κατασκευή του νέου…

Μ.Κ.: Κοιτάξτε, όπως σας είπα δεν μηδενίζω καμία προσπάθεια. Η κατασκευή του νέου νοσοκομείου απαιτεί σε πρώτη φάση την παραχώρηση χώρου, σε δεύτερη φάση την χρηματοδότηση και εκπόνηση της μελέτης, σε τρίτη φάση την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ή στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στην τέταρτη και τελική φάση τη δημιουργία νέου οργανισμού με τις κλινικές που θα λειτουργήσουν και τις οργανικές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού.

Όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην στηρίζει την προοπτική κατασκευής νέου νοσοκομείου στην Κω. Όπως πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν βλέπει την ανάγκη στελέχωσης του υφιστάμενου νοσοκομείου με μόνιμες θέσεις γιατρών αλλά και την αξιοποίηση του κτιρίου του ΙΚΑ, όπως και του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας ως εμβολιαστικού κέντρου.

Ερ: Κύριε Κόνσολα, θα σας «ενοχλώ» συχνά λόγω του έργου που αναλάβατε. Εύχομαι να έχετε αποτελέσματα θετικά για τους νησιώτες. Ο επίλογος δικός σας.

Μ.Κ.: Κυρία Αυγούλη σας ευχαριστώ για τις ευχές σας. Η κριτική, η κατάθεση προτάσεων ακόμα και η διαφωνία είναι πολύτιμες για μένα. Με βοηθούν στο έργο μου, αλλά και να διορθώνω λάθη. Γνωρίζω ένα μόνο πράγμα: να δουλεύω και να είμαι κοντά στον πολίτη. Άλλωστε σε αυτόν τον πολίτη, στον απλό πολίτη της Κω οφείλω τα πάντα.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" (ΦΥΛΛΟ 1044/4-2-21)

 

 

Zogas_dimitris