Πολιτισμός Τρι 12 Ιαν 2016

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Καρδαμαίνης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής Η εκδήλωση για τους Μαρμαρίτες που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδάμαινας «Η ΑΡΓΩ», και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Κω.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Κω κα Ευτέρπη Παπαχρήστου, η υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ κα Ειρήνη Χατζηχριστοφή, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μυλωνάς.

Εκπρόσωπος του συλλόγου ευχαρίστησε τον κόσμο για την προσέλευσή του, ενώ ο δάσκαλος Νίκος Ιερομνήμων ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα έθιμα της περιόδου των Φώτων και το τι λέει η τοπική παράδοση για τους Μαρμαρίτες.

Η εκπαιδευτικός – συγγραφέας Ελένη Διακοπαναγιώτη αφηγήθηκε ένα παραμύθι σε μικρούς και μεγάλους, ενώ μουσική συντροφιά κράτησαν στον κόσμο ο Νικολιός και ο Κυριάκος Παπούλης.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο Σύλλογος έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Διαβάστε την ανάρτηση που έκανε στο Facebook για την εκδήλωση ο Π.Σ. Καρδάμαινας «Η ΑΡΓΩ»

"Μαρμαρίτες" χμμ... μεγάλο κεφάλαιο !!!
Είναι ένα απο τα τοπικά μας έθιμα του Δωδεκαημέρου. Ονομάζονται έτσι γιατί ψήνονται πάνω σε μάρμαρο που ζεσταίνεται στη φωτιά.
(Με παραλλαγές συναντάμε μαρμαρίτες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπως στη Σκύρο τα Φώτα και στο Ζαγόρι της Ηπείρου τα Χριστούγέννα.)
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
2 ποτήρια χλιαρό νερό
λίγο αλάτι
μαστίχα κοπανισμένη
μοσχοκάρυδο ή κανέλα
προζύμι
Το πρωί της προπαραμονής των Θεοφανείων δηλαδή 4 Ιανουαρίου, οι νοικοκυρές έφτιαχναν το χυλό. Το απόγευμα, μαζεύονταν σε φιλικά σπίτια,έβαζαν το μάρμαρο στο τζάκι (πάνω στην παραστιά δηλαδή το τρίποδο.), το έτριβαν με μελισσοκέρι για να μην κολλάει και όταν οι ζύμες ήταν έτοιμες, άρχιζαν να φτιάχνουν.Μέ ένα μικρό κατσαρολάκι ή κουτάλα έριχναν μικρές δόσεις χυλό πάνω στο μάρμαρο.Όταν γίνονταν μικρές τρυπίτσες πάνω στην πίτα, οι μαρμαρίτες ήταν έτοιμοι και τους έβγαζαν με μια ειδική σπάτουλα το ξυστρί. Τους τοποθετούσαν πάνω σε καθαρό σεντόνι και τους άπλωναν για να μήν κολλούν. Την παραμονή επειδή νηστεύουν έτρωγαν τους μαρμαρίτες με μέλι ή πετιμέζι. Τα Θεοφάνεια τους τηγανίζουν με αυγά και τους έτρωγαν σαν γλυκό . Είναι ωραιότατο ορεκτικό με αυγά και μπουκιές (κομμάτια χοιρινό). Οι γυναίκες των γεωργών στο τέλος έφτιαχναν σε σχήμα σταυρού για τα ζώα τους.Καθώς οι άνθρωποι πίστευαν οτι την παραμονή των Θεοφανείων η θάλασσα γίνεται λάδι, οι ουρανοί ανοίγουν και τα ζώα μιλούν.Ταïζαν τα ζώα τους με μαρμαρίτες για να μαρτυρήσουν οτι τα αφεντικά τους ήταν καλά.
Τα έθιμα προέρχονται απο ειδωλολάτρες, Ρωμαίους και Βυζαντινούς.Οι Ρωμαίοι γιορτάζουν τη γέννηση του Θεού Μίθρα στις 25 Δεκεμβρίου.Οι Χριστιανοί το 354μ.Χ όρισαν τη μέρα αυτή, ως μέρα γέννσης του Χριστού (σημερινό Γρηγοριανό). Σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό) 6 Ιανουαρίου συμπίπτουν με τιε 25 Δεκεμβρίου.Γι΄αυτό συναντούμε έθιμα σχετικά σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Οι πίτες αυτές συμβολίζουν τα σπάργανα που τύλιξε η Παναγία το Χριστό.”

Zogas_dimitris