ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 13 Μαϊ 2022

Ελβάν Κοτζαογλάν: «Εάν το ΒΑΚΟΥΝ είχε χρήματα, θα πλήρωνε τους μελετητές και θα ξεκινούσαν τα έργα»

«Ο δήμος ενδιαφερόταν να αγοράσει όλο το ακίνητο στο “Σελβέρι” για να φτιάξει αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά το θέμα έχει μείνει εκεί, δεν υπάρχει κάποια συνέχεια»

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 18 Απριλίου του 2022, εγκρίθηκε η οικονομοτεχνική μελέτη του έργου «Αποκατάσταση του Τεμένους Defterdar και της κρήνης της κάθαρσης στη Κω», προϋπολογισμού 854.700,85 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και συνολικής δαπάνης ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000,00  ευρώ) με Φ.Π.Α. (17%).

Από δω και πέρα τι; Πώς και από πού θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη του έργου πέντε ολόκληρα χρόνια μετά το σεισμό; Και να ήταν μόνο αυτό το τέμενος… Κανένα από αυτά που υπέστησαν ζημιές (και είναι όλα!!!) δεν έχει αναστυλωθεί, με αποτέλεσμα οι μουσουλμάνοι του νησιού μας να μην έχουν τη δυνατότητα προσευχής.

Εκτός αυτού, το ΒΑΚΟΥΦ δεν έχει το δικαίωμα τραπεζικού δανείου, διότι δεν έχει καταστατικό. Λειτουργεί με διάταγμα του στρατηγού Μάριο Λάγκο!!!

«Το νομοσχέδιο για να αποκτήσουμε καταστατικό ψηφίστηκε πέρσι, το 2021, έχει υπογραφεί από την υπουργό Παιδείας, έχει πάει προς υπογραφή από τον υπουργό Οικονομικών και αμέσως μετά την υπογραφή, θα μπορέσουμε να πάρουμε δάνειο για να πληρώσουμε τουλάχιστον τη μία μελέτη του Ντεφτερντάρ» δήλωσε σε συνέντευξή της στον «Σ» η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΒΑΚΟΥΦ Κω Ελβάν Κοτζαογλάν.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Κοτζαογλάν, πείτε μου, μετά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τι μέλλει γενέσθαι με το τέμενος Ντεφτερτάρ;

Ε.Κ.: Αν το ΒΑΚΟΥΦ είχε τώρα την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τους μελετητές που σύνταξαν τη μελέτη, απευθείας θα ξεκινούσε η αναστύλωση του τεμένους. Αλλά δυστυχώς, επειδή το ΒΑΚΟΥΦ δεν έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα, προσπαθούμε να βρούμε οικονομικούς πόρους για να προχωρήσει το έργο.

Ερ: Ποιο είναι το κόστος της μελέτης;

Ε.Κ.: Η μελέτη ήταν 90.000 ευρώ, αλλά εμείς έχουμε πληρώσει κάποιο χρηματικό ποσό όλο αυτό το διάστημα και έχουμε φτάσει να χρωστάμε στους μελετητές 75.000 ευρώ. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με 1.000.000 ευρώ, αλλά εάν τα χρήματα για την αναστύλωση του τεμένους δεν απορροφηθούν έως το 2025, χάνονται. Γι αυτό προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να πληρώσουμε τους μελετητές και να βγάλουμε την οικοδομική άδεια.

Ερ: Τη μελέτη του τεμένους – και όχι μόνο αυτού – δεν μπορεί να την πληρώσει ούτε το υπουργείο, ούτε ο δήμος ή η περιφέρεια, γιατί το ΒΑΚΟΥΦ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως έχουμε ξαναπεί. Με ποιο τρόπο, λοιπόν, θα βρείτε τα χρήματα;

Ε.Κ.: Θα ζητήσουμε δάνειο από κάποια τράπεζα και αυτό βέβαια θα γίνει με την καινούργια ΚΥΑ γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει καταστατικό του ΒΑΚΟΥΦ και σ’ όποια τράπεζα έχουμε πάει δεν μπορούν να μας δώσουν δάνειο χωρίς αυτό.

Ερ: Γιατί δεν έχετε καταστατικό;

Ε.Κ.: Γιατί είμαστε ακόμα με το διάταγμα του στρατηγού Μάριο Λάγκο, επί ιταλοκρατίας.

Ερ: Ζητώ συγνώμη, αλλά δεν το γνώριζα. Είναι χρονοβόρα η διαδικασία για τη σύνταξη του καταστατικού;

Ε.Κ.: Όχι. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε πέρσι, το 2021, έχει υπογραφεί από την υπουργό Παιδείας, έχει πάει προς υπογραφή από τον υπουργό Οικονομικών και αμέσως μετά την υπογραφή, θα μπορέσουμε να πάρουμε δάνειο για να πληρώσουμε τουλάχιστον τη μία μελέτη του Ντεφτερντάρ. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάποιο δάνειο το οποίο να μην μπορούμε μετά να ανταπεξέλθουμε. Θα πάρουμε μόνο το ποσό που θέλουμε για το Ντεφτερντάρ και για να φτιάξουμε το τοιχίο στο τέμενος στο Πλατάνι, δηλαδή, περίπου 100.000 ευρώ. Εάν όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι, μετά το τέλος της σεζόν θα ξεκινήσει η αναστύλωσή του.

Ερ: Μακάρι να ξεκινήσει έστω και τον Οκτώβριο, διότι, εκτός της θρησκευτικής του αξίας και οντότητας, αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης και του νησιού μας.

Ε.Κ.: Φυσικά.

Ερ: Κυρία Κοτζαογλάν, με την ευκαιρία που μιλάμε σήμερα, θα ήθελα να υπενθυμίσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλα τα «πληγωμένα» από το σεισμό τεμένη της Κω.

Ε.Κ.: Η αναστύλωση του τεμένους  Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι, σύμφωνα με τον εργολάβο, θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι ένας χρόνος. Ο προϋπολογισμός ήταν 275.000 ευρώ και ο ανάδοχος πήρε το έργο με 175.391 ευρώ. Για το Γαζή Χασάν Πασά στη Λόντζια, έχει κατατεθεί η μελέτη, ύψους 68.000 συν ΦΠΑ, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και περιμένουμε την έγκρισή της. Μετά από αυτή την έγκριση θα βγει η οικονομοτεχνική μελέτη και το χρονοδιάγραμμα. Για τα τεμένη Αττίκ και Μορούκ έχουν εγκριθεί οι μελέτες, αλλά επειδή δεν έχει αναλάβει κάποιος την αναστύλωσή τους, πρέπει να τα φτιάξει το ΒΑΚΟΥΦ. Αλλά εδώ δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε τους μελετητές, πώς θα φτιάξουμε και τα τεμένη; Το κόστος όλων των μελετών για το Αττίκ είναι 26.000 ευρώ συν ΦΠΑ και για το Μορούκ 38.000 συν ΦΠΑ. Η μελέτη για την κρήνη του πλατάνου της Λόντζιας είναι 18.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ η μελέτη για την κρήνη στην πλατεία Ελευθερίας έχει πληρωθεί και η αποκατάστασή θα ξεκινήσει μαζί με το Ντεφτερντάρ.

Ερ: Σε προηγούμενη συνέντευξή μας, μου είχατε πει πως, για να πληρωθούν οι μελέτες όλων των τεμένων και να αναστυλωθούν Αττίκ και Μορούκ, έχετε ξεκινήσει μια προσπάθεια εκποίησης του τελευταίου ακινήτου που έχετε, 38 στρεμμάτων, στο Σελβέρι. Μάλιστα, είχατε αναφέρει πως, ίσως προχωρήσετε σε κατάτμηση όπως επίσης ότι ο δήμος έχει δείξει ενδιαφέρον. Υπάρχει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση;

Ε.Κ.: Δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, γιατί, όποιος πάρει αυτά τα 38 στρέμματα μπορεί να φτιάξει ένα κτίσμα μόνο 200τ.μ. Ο δήμος ενδιαφερόταν να αγοράσει όλο το ακίνητο για να φτιάξει αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά το θέμα έχει μείνει εκεί, δεν υπάρχει κάποια συνέχεια.

Ερ: Για την περίπτωση της κατάτμησης, έχετε πάρει απόφαση;

Ε.Κ.: Όχι, δεν έχουμε πάρει γιατί εάν προχωρήσουμε σε κατάτμηση μετά δεν μπορούμε να κάνουμε αναίρεση της απόφασής μας. Γι αυτό περιμένουμε, διότι, ακόμα και την κατάτμηση να αποφασίσουμε, πάλι δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον να αγοράσει κάποιος 11 στρέμματα και να χτίσει μόνο 200τμ.

Ερ: Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν, σε λίγο κλείνουμε τα πέντε (!!!), δεν υπάρχει θρησκευτικός χώρος…

Ε.Κ.: Ναι. Είχαμε το «μπαϊράμι» και πάλι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν είχαν ένα τζαμί να πάνε να κάνουν την προσευχή τους. Δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος για τους μουσουλμάνους. Καταλαβαίνω ότι λόγω κορωνοϊού έχουν πάει πίσω πολλά πράγματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κι εμείς δεν πρέπει να σπρώξουμε καταστάσεις έτσι ώστε να έχουμε τουλάχιστον ένα τέμενος. 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris