ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 2 Οκτ 2020

«Ένα κομμάτι της Υπηρεσίας Καθαριότητας αναπόφευκτα θα πάει σε ιδιώτη»

  • Συστήνεται κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας στην Κέφαλο
  • Καταρτίζεται σχέδιο για την εκκένωση και τη συγκέντρωση των κατοίκων της Ζιάς σε περίπτωση φωτιάς

Αρκετά ικανοποιημένος – τηρουμένων των αναλογιών – από το έργο που έχει παραχθεί  δηλώνει στον «Σ» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Σταμάτης Καμπουράκης.

Ο κ. Καμπουράκης μας μιλά για τις ανάγκες της Υπηρεσίας του σε μηχανήματα και προσωπικό, για τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την ιδιωτικοποίηση τομέα ή τομέων της Καθαριότητας, για τον καθαρισμό των ρεμάτων παρά το ότι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, «αυτό που προέχει για εμάς είναι η ανθρώπινη ζωή, οι περιουσίες των ανθρώπων και έτσι ιεραρχούμε τον καθαρισμό των ρεμάτων» λέει χαρακτηριστικά, εκθειάζει τους συνεργάτες του λέγοντας ότι «δικαιώνομαι για τις επιλογές μου», ενώ μας ενημερώνει πως, καταρτίζεται σχέδιο το οποίο αφορά στην εκκένωση και στη συγκέντρωση των κατοίκων της Ζιάς σε περίπτωση φωτιάς, όπως επίσης και για τη σύσταση δευτέρου κλιμακίου της Πολιτικής Προστασίας στην Κέφαλο, το οποίο στελεχώνεται και με μόνιμο προσωπικό και με εθελοντές.

Αναφέρει πως, ο δήμος δεν έχει το δικαίωμα να ανοίξει δρόμους και να κάνει αντιπυρικές ζώνες, διότι, αυτό το έργο είναι αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας. «Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους και εκεί επικεντρώνομαι» δηλώνει. Όσο για την αντισεισμική προστασία, αφού σημειώνει πως, υπάρχουν έτοιμες ταμπέλες οι οποίες θα κατευθύνουν τον κόσμο στα μέρη συγκέντρωσης και ακόμα πως, η εκπαίδευση στελεχών αλλά και εθελοντών είναι συνεχής, σημειώνει ότι υπάρχει υστέρηση στην εκπαίδευση των πολιτών.

Στόχος του για το 2021 είναι η αγορά μηχανημάτων και η στελέχωση της Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό. Διαβεβαιώνει δε πως, δεν πρόκειται να υπάρχει αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Καμπουράκη, έκλεισε ένας χρόνος περίπου από την ανάληψη των καθηκόντων σας. Στην πρώτη συνέντευξη που μου είχατε παραχωρήσει, είχατε πει ότι, στόχος σας για το 2020 των υπηρεσιών των οποίων προΐσταστε, ήταν ο εξοπλισμός σε μηχανήματα και προσωπικό. Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Σ. Κ.: Για το προσωπικό μπορώ να πω ότι, μέσα στην ατυχία μου ήμουν και τυχερός, γιατί λόγω πανδημίας υπήρξαν οι έκτακτες προσλήψεις για καθαριότητα, όμως, προσπαθούμε να στελεχώσουμε και το πράσινο. Δεν σας κρύβω ότι ήταν και μια πολιτική στόχευση του ίδιου του δημάρχου, να δώσουμε δουλειά σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο γιατί η σεζόν δεν ήταν καλή. Οπότε, κάναμε μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού μας και προτιμήσαμε κάποια άλλα πράγματα να πάνε πίσω προκειμένου να προσλάβουμε αυτούς τους συνανθρώπους μας έστω για 4 μήνες, γιατί ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος, ο δυσκολότερος των τελευταίων δεκαετιών.

Ερ: Όπως είπατε, αυτές οι προσλήψεις είναι 4μηνες. Θα λήξουν στην καρδιά του χειμώνα. Μετά;

Σ.Κ.: Μετά ελπίζουμε ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα, ελπίζουμε σε μια καλύτερη σεζόν, ελπίζουμε σε ένα πιο έτοιμο νησί που θα μας φέρει μια καλύτερη ποιότητα τουρισμού και παροχής υπηρεσιών, γιατί πολλοί από αυτούς τους συνανθρώπους μας εργάζονταν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.

Ερ: Όταν όμως θα φύγουν οι 4μηνίτες, η Υπηρεσία σας πάλι θα μείνει χωρίς προσωπικό.

Σ.Κ.: Αυτή ήταν και είναι η αγωνία μας. Περιμένω να έρθουν και κάποια μηχανήματα. Είμαστε σε αρκετά ώριμο στάδιο μελετών και διαγωνισμών σε κάποια οχήματα της καθαριότητας, αλλά και του πρασίνου. Ευελπιστώ ότι, τουλάχιστον μέχρι αρχές του ’21 θα είμαι με ένα στόλο σχετικά καλύτερο από αυτόν που έχω τώρα. Σίγουρα δεν είναι αυτό που έχω στο μυαλό μου, σίγουρα δεν πρέπει να θριαμβολογούμε. Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε μια νορμάλ σεζόν, αλλά όπως είπατε, δεν θα μπορέσω με το υπάρχον προσωπικό να καθαρίσω και να κλαδέψω το νησί. Οπότε πρέπει να βρούμε κι άλλους τρόπους για να δούμε πώς θα το κάνουμε.

Ερ: Οι άλλοι τρόποι είναι να πάει λ.χ. η καθαριότητα σε ιδιώτες;

Σ.Κ.: Ένα κομμάτι της νομίζω αναπόφευκτα θα πάει.

Ερ: Ποιο θα είναι αυτό;

Σ.Κ.: Δεν ξέρουμε ακόμα. Το συζητάμε. Είμαστε στο στάδιο της μελέτης. Προς το παρόν μπορούμε και ανταποκρινόμαστε μόνοι μας. Καλώς ή κακώς, επειδή η σεζόν δεν ήταν καλή, δεν χρειάστηκε ιδιαίτερα να μπει ιδιώτης, παρά μόνο σε κάποια ογκώδη κι αυτό με τη λογική ότι, χάλαγε ένα μηχάνημά μας, δεν είχαμε τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης… Να ξέρετε ότι είχα μέσο όρο, ειδικά την περίοδο της καραντίνας, γύρω στα 7 με 10 αιτήματα ημερησίως και κατάφερνα να εκπληρώσω τα 3 με 4. Οπότε ήταν φύσει αδύνατον, ήταν μονόδρομος για εμάς, δεν δαιμονοποιήσαμε καθόλου το δόσιμο της υπηρεσίας σε έναν ιδιώτη και πιστεύω ότι και αρκετά πετυχημένα το έκανε ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Ερ: Ποιο είναι το πιο «δύσκολο» κομμάτι της Υπηρεσίας που εκτιμάτε ότι πρέπει να αναλάβει ιδιώτης, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στα υπόλοιπα;

Σ.Κ.: Όλα είναι δύσκολα. Να σας πω το εξής: για την καθαριότητα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, Σάββατο και Κυριακή δεν δουλεύουν οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα να μένει το νησί βρώμικο. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Στο εξωτερικό έχουν βρει τις λύσεις και τους τρόπους. Δεν έχουν δαιμονοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Για δε το πράσινο, έχουν μείνει επτά (7) άνθρωποι μόνο, χωρίς μηχανήματα και εξοπλισμό. Πώς θα μπορέσω να κλαδέψω ή να βάζω λουλούδια εποχής και να τα συντηρώ;

Ερ: Άρα, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποιο κομμάτι του τομέα σας θα δοθεί σε ιδιώτη.

Σ.Κ.: Όχι, τίποτα ακόμα. Είμαστε σε συζητήσεις με το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τα στελέχη της Υπηρεσίας, τους προέδρους των Κοινοτήτων. Πάνω απ’ όλα όμως, θέλουμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τους ανθρώπους που ήδη έχουμε, γιατί υπάρχουν αρκετά έμπειρα στελέχη, άνθρωποι που πραγματικά αγαπάνε και πονάνε αυτό που κάνουν.

Ερ: Φαντάζομαι ότι το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Πότε προσδιορίζετε χρονικά να ληφθεί απόφαση;

Σ.Κ.: Πιστεύω μέσα στο 2021.

Ερ: Εάν κάνετε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, είστε ικανοποιημένος από το παραγόμενο έργο των υπηρεσιών της αρμοδιότητάς σας;

Σ.Κ.: Να σας πω ότι έχω ήσυχη τη συνείδησή μου.

Ερ: Αυτό τα λέει όλα. Ας έρθουμε σε ένα άλλο τεράστιο θέμα αρμοδιότητάς σας, αυτό της Πολιτικής Προστασίας. Σε προηγούμενη συνέντευξη μου είχατε πει ότι υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση σεισμών, πυρκαγιών και πλημμυρών. Ας τα πάρουμε ένα ένα. Παρά το ότι, ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, έχετε αναλάβει δράση. Γιατί;

Σ.Κ.: Κοιτάξτε, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Υπήρχε καλή συνεργασία με την περιφέρεια την προηγούμενη χρονιά. Καταλαβαίνω ότι οι διαδικασίες είναι κάπως αργές. Η περιφέρεια θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει, αλλά προφανώς λόγω κορωνοϊού πήγαν και αυτοί πίσω όπως όλες οι υπηρεσίες, οπότε αυτό τους καθυστέρησε. Οι υπηρεσίες δούλευαν υποστελεχωμένες παντού. Είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι το είχαν στο μυαλό τους, αλλά σίγουρα δεν έχουν μηχανήματα και προσωπικό, οπότε εκ των πραγμάτων θα έπρεπε να είχαν κάνει αυτές τις διαδικασίες. Το ότι ξεκινούν τώρα, νομίζω ότι είναι θετικό. Ξέρω ότι έχουν ξεκινήσει και έχουν καθαρίσει τα ρέματα στο Ασφενδιού. Εμείς σαν δήμος και σαν Πολιτική Προστασία προσπαθούμε να επιλέξουμε τα σημεία τα πιο σος και να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό σε συνεργασία μαζί τους.

Να σας πω ότι είναι πολύ ευτυχής γιατί στην Πολιτική Προστασία έχω ανθρώπους αρκετά έμπειρους όπως είναι ο Νίκος Καλυμνιοναρής που ξέρει πού θα σου σκάσει τι, όπως ξέρουμε και ποια έργα θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει στο παρελθόν. Αυτό που προέχει για εμάς είναι η ανθρώπινη ζωή, οι περιουσίες των ανθρώπων και έτσι ιεραρχούμε τον καθαρισμό των ρεμάτων. Το να μείνουμε όμως, όπως έκαναν παλαιότερα οι πρώην δημοτικές αρχές, με σταυρωμένα χέρια και απλά να πούμε, «είναι αρμοδιότητα του επαρχείου», δεν θα το κάνουμε.

Ερ: Ένα άλλο θέμα που αφορά στην Πολιτική Προστασία, είναι ο Ορεινός Όγκος του Ασφενδιού. Η προστασία του από ενδεχόμενη πυρκαγιά. Τι κάνετε;

Σ.Κ.: Το σχέδιο που φτιάχνουμε τώρα, αφορά στην εκκένωση και στη συγκέντρωση των κατοίκων της Ζιάς σε περίπτωση φωτιάς. Πιστεύω ότι θα είναι έτοιμε σε ένα μήνα περίπου και θα το παρουσιάσουμε. Όπως γνωρίζετε, το κέντρο της Πολιτικής Προστασίας ήταν η Κως. Πήραμε, λοιπόν, μια απόφαση για να φτιάξουμε κι ένα δεύτερο κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας στην Κέφαλο, έξω από το γήπεδο, το οποίο στελεχώνεται και με μόνιμο προσωπικό και με εθελοντές.

Ερ: Είπατε το τι θα γίνει σε περίπτωση πυρκαγιάς. Για την πρόληψη όμως;

Σ.Κ.: Εκεί εμπλέκεται και η Δασική Υπηρεσία. Ο δήμος δεν έχει το δικαίωμα να ανοίξει δρόμους και να κάνει αντιπυρικές ζώνες. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους και εκεί επικεντρώνομαι.

Ερ: Σε περίπτωση σεισμού, υπάρχει σχέδιο;

Σ.Κ.: Υπάρχει ένα σχέδιο, αλλά πρέπει να μπουν κάποιες πινελιές, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Νομίζω ότι εκεί που υστερούμε σε αυτό το σχέδιο, είναι ουσιαστικά στην εξοικείωση, στην εκπαίδευση των πολιτών. Το θέμα, λοιπόν, είναι το πώς θα μπορέσουμε να περάσουμε στην κοινωνία αυτό το σχέδιο, γιατί κάτι τέτοιο μερικές φορές ανησυχεί τον κόσμο.

Ερ: Κατανοώ την ανησυχία που νοιώθουμε όταν μας θυμίζουν λ.χ. το σεισμό. Όμως, θα ήθελα να γνωρίζω πού θα πάω σε μια τέτοια περίπτωση. Δηλαδή, να έχουν οριστεί χώροι συγκέντρωσης πληθυσμού με τα απαραίτητα εφόδια.

Σ.Κ.: Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι τους τόπους συγκέντρωσης. Έχουμε ήδη έτοιμες ταμπέλες οι οποίες θα κατευθύνουν τον κόσμο στα μέρη συγκέντρωσης. Όλα τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα οι σκηνές που θα στηθούν, δυστυχώς δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Να σας πω όμως ότι, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί όχι μόνο στους απεγκλωβισμούς, μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και στο πώς θα κατευθύνουν τους ανθρώπους στα σημεία συγκέντρωσης. Μένει όμως, να το κοινοποιήσουμε όλο αυτό στον κόσμο είτε μέσα στα σχολεία, είτε με ασκήσεις με τη συμμετοχή δημοτών, είτε με φυλλάδια. Όλα αυτά τα συζητάμε.

Ερ: Αυτό είναι το σημαντικό, η ενημέρωση όλων των πολιτών, διότι, εάν φτάσουμε στον απεγκλωβισμό, θα έχουμε χάσει το παιχνίδι.

Σ.Κ.: Βεβαίως. Εξετάζουμε όλους τους πιθανούς τρόπους ενημέρωσης του κόσμου. Να σας πω για παράδειγμα, ότι φέτος, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία βγάλαμε και μοιράσαμε φυλλάδια για την πυρκαγιά.

Ερ: Κύριε Καμπουράκη, ποιος είναι ο στόχος σας για την επόμενη χρονιά;

Σ.Κ.: Όταν μου εμπιστεύτηκε ο δήμαρχος αυτή την Υπηρεσία, δεν ήξερα πραγματικά από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Είχα 10 οχήματα και περίπου 90 ανθρώπους για να καθαρίσω όλο το νησί!!! Σκεφτόμουνα ότι, αυτό το όνειρο που είχα να βοηθήσω τον τόπο μου, θα ναυαγούσε. Περνώντας όμως αυτό το χρονικό διάστημα, με το δήμαρχο να μου δείχνει εμπιστοσύνη και να μου δίνει χώρο, βοηθήθηκα να στήσω την Υπηρεσία όπως ήθελα. Χρωστάω πολλά για την οργάνωση της Υπηρεσίας Πρασίνου στον συνάδελφο και φίλο Μανώλη Καματερό, όπως και στον Πέτρο Πετρή. Όπως καταλαβαίνετε, μαζί με άξια στελέχη, γιατί δεν είμαι από τους ανθρώπους που μπήκα για να «πάρω κεφάλια» κατόπιν υποδείξεων κάποιων ίσως παλαιοτέρων, καταφέραμε αρκετά. Το μόνο που είχα ζητήσει από τον δήμαρχο, ήταν να με αφήσει να κρίνω πώς θέλω να το στήσω όλο αυτό και αυτό έκανε. Ο δήμαρχος μου είπε «Σταμάτη σε εμπιστεύομαι να τους μονιάσεις», γιατί βρήκα μια Υπηρεσία στα κάγκελα, οι μεν οι δε, οι έτσι οι αλλιώς. Κράτησα άξιους ανθρώπους που είχαν εμπειρία, όπως η Ζέτα Τσιρπανλή, ο Νίκος Καλυμνιοναρής κ.ά. Νομίζω ότι τώρα, ένα χρόνο μετά, κατά κάποιο τρόπο δικαιώνομαι για τις επιλογές μου.

Όσο για το στόχο μου, εύχομαι πρώτα απ’ όλα να έχουμε μια νορμάλ χρονιά. Θέλω να έχω 5 καινούργια και αξιόπιστα μηχανήματα, θέλω να μπορώ να προσλάβω μόνιμο προσωπικό.

Ερ: Τελευταία ερώτηση. Στο νέο προϋπολογισμό θα προτείνεται αύξηση των τιμολογίων για το 2021;

Σ.Κ.: Δεν νομίζω ότι θα βάλουμε άλλη φορολογία. Απλά θα κάνουμε κάποια αναμόρφωση, να πάμε πίσω κάποια άλλα πράγματα       

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ

Zogas_dimitris