ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Πολιτική Παρ 24 Μαϊ 2019

«Στις 26 Μαΐου ζητώ και πάλι από τους πολίτες της Κω μια καθαρή και ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε το Σχέδιο Κως 2023, το σχέδιο των μεγάλων έργων και των μεγάλων αλλαγών της νέας τετραετίας»

 

 

«Παραλάβαμε ένα διαλυμένο δήμο που ήταν ένα βήμα πριν μπει σε μνημόνιο και επιτήρηση και καταφέραμε να τον κάνουμε ισχυρό και αυτοδύναμο»

«Απέναντί μας είναι μια συμμαχία του χθες, με ανθρώπους που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες»

«Έχω το θάρρος να αναγνωρίζω τα λάθη μου, να διδάσκομαι από αυτά και να μην τα επαναλαμβάνω. Έχετε δει μήπως κανέναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή να παραδέχεται ότι έχει κάνει κάποιο λάθος;»

«Είναι ξεκάθαρο ότι ζητώ μια καθαρή και ισχυρή εντολή από τους πολίτες για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο να δημιουργηθούν συνθήκες ακυβερνησίας στο Δήμο»

«Οι κ.κ. Νικηταράς και ς Καϊσερλης περιφρόνησαν την εντολή των πολιτών και παραιτήθηκαν. Εγώ έχω αποδείξει ότι σέβομαι την εντολή των πολιτών της Κω και δεν την πετάω στα σκουπίδια»

 

 

«Το πρόγραμμα που καταθέσαμε στους πολίτες την προηγούμενη περίοδο, είχε στόχο να χτίσουμε το Δήμο από την αρχή. Γιατί; Γιατί πολύ απλά κ. Αυγούλη παραλάβαμε ένα διαλυμένο Δήμο, στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, με ταμειακά διαθέσιμα 3,2 εκ. ευρώ και φανερά χρέη 2 εκ. ευρώ. Ο Δήμος Κω ήταν ένα βήμα πριν μπει σε μνημόνιο και επιτήρηση» δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Σ» ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, αναλύοντας τα οικονομικά δεδομένα. Ο δήμαρχος απαντά σε σχετικά ερωτήματα που αφορούν: στο «νερό», στην επέκταση του βιολογικού, στον παιδικό σταθμό Κεφάλου, η κατασκευή του οποίου θα ξεκινήσει τη νέα τετραετία με πόρους του δήμου, στον ΔΗΡΑΣΚ, για τον οποίο αναφέρει πως, το νέο μοντέλο λειτουργίας του θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο από τη νέα διοίκησή του, στη νέα ΑΒΙΚΩ, στα 70 στρέμματα πέριξ του ναυτικού ομίλου, στην αντισεισμική προστασία (είναι έτοιμα τα ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία θα μοιραστούν σε όλο το νησί), στα Θερμά, στις συγκρούσεις και στις ρήξεις που δεν έκανε, στο πρόγραμμα γενικότερα της νέας 4ετίας, στο εσωτερικό λιμάνι, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης η οποία τον χαρακτηρίζει «κτηματομεσιτικό γραφείο» για τις αναθέσεις  σε ημετέρους, στο εύρωστο «ταμείο» του δήμου, στη νέα παράταξη, για την οποία τονίζει πως «είναι το πιο παλιό από το παλιό, είναι η απόλυτη συμμαχία του χθες, είναι ουσιαστικά η προηγούμενη δημοτική αρχή, αυτή που αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες», στα λάθη και στις παραλήψεις του, στις συνεργασίες, κ.ά.  

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: «Το Σχέδιο Κως 2023 είναι ήδη έτοιμο» δηλώσατε. Ποια η διαφορά του από το περασμένο σχέδιο 2014 – 2019;

Γ.Κ.: Το πρόγραμμα που καταθέσαμε στους πολίτες την προηγούμενη περίοδο, είχε στόχο να χτίσουμε το Δήμο από την αρχή. Γιατί; Γιατί πολύ απλά κ. Αυγούλη παραλάβαμε ένα διαλυμένο Δήμο, στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, με ταμειακά διαθέσιμα 3,2 εκ. ευρώ και φανερά χρέη 2 εκ. ευρώ. Ο Δήμος Κω ήταν ένα βήμα πριν μπει σε μνημόνιο και επιτήρηση.

Καταφέραμε να χτίσουμε έναν οικονομικά ισχυρό και αυτοδύναμο δήμο που έχει πλέον ταμειακά διαθέσιμα 16,4 εκ. ευρώ και οφειλές μόνο 300.000 ευρώ, έναν πλεονασματικό δήμο. Καταφέραμε να κλείσουμε παλιές πληγές , προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί για χρόνια, κάναμε 170 έργα ενώ την προηγούμενη περίοδο είχαν γίνει 44.

Το Σχέδιο Κως 2023 είναι σε άλλη λογική και κατεύθυνση. Έχοντας πλέον χτίσει έναν Ισχυρό Δήμο με πράξεις και στοιχεία και όχι στα λόγια, η νέα τετραετία θα είναι η τετραετία των μεγάλων έργων και των μεγάλων αλλαγών. Έχουμε δρομολογήσει μεγάλα έργα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται και θα αλλάξουμε την εικόνα της Κω με αστικές παρεμβάσεις και τολμηρές αλλαγές.

Ερ: Ας ξεκινήσουμε με την υπόθεση «έργα» με πρώτο το νερό. Εξαγγείλατε τρία φράγματα στη δημοτική ενότητα Ηρακλειδών. Το κρίνουμε θετικό και μέσα στο πλαίσιο αυτών που ζητάμε χρόνια, δηλαδή, έργα για τη συγκράτηση των νερών της βροχής. Προκύπτουν όμως κάποια ερωτήματα. α) Με δεδομένο αφενός ότι γνωρίζατε εξ αρχής ότι, υπάρχει πρόβλημα επάρκειας νερού και ποιότητας στο νησί, ιδιαίτερα στη Δ.Ε. Ηρακλειδών, αφετέρου το θέμα των φραγμάτων έμπαινε επιτακτικά από συμπολίτες μας, γιατί δεν το είχατε ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια; β) Μήπως η τωρινή εξαγγελία σημαίνει πως, όλα αυτά που ισχυρίζεστε ότι κάνατε για το νερό στο «τρίγωνο» δεν είχαν αποτέλεσμα, οπότε, η λύση είναι τα φράγματα; Εάν συμβαίνει αυτό, οφείλετε να μας το πείτε ευθέως.

Γ.Κ.: Οι υποδομές ύδρευσης που παραλάβαμε στη Δ.Ε Ηρακλειδών ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες. Τα έργα που έγιναν αυτή την τετραετία για την ύδρευση στο τρίγωνο δεν έχουν ξαναγίνει. Ουσιαστικά υπάρχει πλέον ένα νέο δίκτυο και νέες υποδομές που αποτελούν τη βάση για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα του νερού. Να σας υπενθυμίσω ότι υλοποιείται το έργο του τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού 40 δεξαμενών και γεωτρήσεων στο τρίγωνο για να μην υπάρχουν διαρροές, έγιναν  νέε γεωτρήσεις και κατασκευάστηκε νέο δίκτυο 2,5 χιλιομέτρων στην Κέφαλο ενώ πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε και το έργο κατασκευής νέου δικτύου μήκους 4 χιλιομέτρων. Γίνεται  η ανακατασκευή του υδατόπυργου στην Αντιμάχεια, κατασκευάσαμε νέα δίκτυα μήκους 3,5 χιλιομέτρων σε Αντιμάχεια και Καρδάμαινα. Οι δεξαμενές έχουν πλέον αυτόματο σύστημα χλωρίωσης , διασφαλίζοντας την ποιότητα του νερού ενώ γίνονται διαρκείς έλεγχοι και μετρήσεις. Όλα αυτά μόνο στο τρίγωνο. Μπορεί να συγκρίνει κανείς αυτά τα έργα με το απόλυτο τίποτα της προηγούμενης περιόδου.  Έχουμε πλέον νέες υποδομές στα δίκτυα που μπορούν να υποστηρίξουν την υδροδότηση από τα φράγματα, που αποτελούν για εμάς ένα μεγάλο στόχο.

Ερ: Είχατε δηλώσει στην αρχή της θητείας σας ότι, με τα χρήματα που κόψατε από την επιχορήγηση του ΔΗΡΑΣΚ, δηλαδή, περί τις 350.000 ευρώ ετησίως (η επιχορήγηση ήταν 500.000 ευρώ και τη μειώσατε στα 150.000 ευρώ), θα κατασκευάζατε σχολείο στην Κέφαλο. Εάν υπολογίζουμε σωστά, η «οικονομία» που κάνατε, φτάνει στα 1.400.000 ευρώ για τα τέσσερα χρόνια ή περίπου 1 εκ. ευρώ για τρία χρόνια (δεν θυμάμαι ακριβώς ποια χρονιά αλλάξατε την επιχορήγηση). Τελικά, πώς ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα;

Γ.Κ.: Μπορείτε να βρείτε την απάντηση στο ερώτημα σας στα 170 έργα που έγιναν, το 80% του τεχνικού προγράμματος περιέχει έργα που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους. Μπορείτε να βρείτε την απάντηση σας στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων στα 16,4 εκ. ευρώ, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δήμου κατά 1 εκ. ευρώ. Σε ότι αφορά στον παιδικό σταθμό στην Κέφαλο έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες, θα είναι ένα έργο που θα ξεκινήσει τη νέα τετραετία με δικούς μας πόρους. Η καθυστέρηση οφείλεται στη γραφειοκρατία του Ελληνικού Κράτους που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ακόμα εγκρίνει το τοπικό ρυμοτομικό για ένα ελάχιστο οικόπεδο με μόνη δόμηση τον παιδικό σταθμό.

Ερ: Ο ΔΗΡΑΣΚ δεν «βγαίνει» οικονομικά. Οφείλετε στους εργαζόμενους δεδουλευμένα, οφείλετε σε ΙΚΑ, Δ.Ο.Υ. κ.λ.π. Τελικά, έτσι θα πορευτεί το Μέσο;

Γ.Κ.: Κυρία Αυγούλη, εσείς έχετε μια εφημερίδα. Αν δεν είχατε διαφημίσεις θα συνεχίζατε να έχετε υψηλά λειτουργικά έξοδα; Φαντάζομαι πως όχι και θα φροντίζατε να τα περιορίζατε. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι ο ΔΗΡΑΣ δεν μπορεί να έχει κόστος 500.000 ευρώ και να μην έχει έσοδα. Ή θα αλλάξει αυτή η κατάσταση ή θα αλλάξει το μοντέλο του ΔΗΡΑΣ. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τη λογική και τη νοοτροπία ορισμένων που είχαν βολευτεί, θεωρώντας ότι ο Δήμος θα έπρεπε να διαθέτει 500.000 ευρώ σε ένα μέσο για να πληρώνονται οι ίδιοι, χωρίς να υπάρχουν συνθήκες βιωσιμότητας αλλά και χωρίς να υπάρχουν ανταποδοτικά έσοδα. Μπορούν να το δεχτούν αυτό οι πολίτες της Κω; Γιατί δικά τους είναι αυτά τα χρήματα…

Ερ: Είναι γνωστή αυτή η θέση σας. Όμως, επιμένω. Με τα σημερινά δεδομένα και με τα δικαστήρια που έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι, τι θα κάνετε; Πάλι ο δημότης, όπως λέτε, δεν θα πληρώσει; Και δεν θα έχει και την τηλεόραση που θέλει…

Γ.Κ.: Έχω πει επανειλημμένως ότι, τα νομίμως δεδουλευμένα και δικαιωθέντα από το δικαιοσύνη, θα καταβληθούν και ήδη καταβάλλονται, εάν δεν έχουν καταβληθεί όλα. Οι μόνοι οι οποίοι καθυστερούν να πληρωθούν, είναι οι τρεις εργαζόμενοι που είναι ακόμα εκεί. Η πληρωμή τους γίνεται τμηματικά και ανάλογα με τα έσοδα του σταθμού.

Ερ: Και τη δημοτική τηλεόραση, αυτή που θέλουμε, πότε θα την έχουμε;

Γ.Κ.: Είναι προφανές ότι, όπως είπαμε και την προηγούμενη περίοδο και ήμασταν ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες – το δημοτικό μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι παθητικό συνεχώς για τον πολίτη. Άρα, το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΔΗΡΑΣΚ θα κατατεθεί από τον Σεπτέμβρη και με αυτούς τους ανθρώπους που θα αναλάβουν τη διοίκηση θα κληθούν οι εργαζόμενοι να απαντήσουν στο ερώτημα εάν έχουν διάθεση να ασχοληθούν στο μέσο όπως πρέπει να ασχοληθούν ή εάν θέλουν να είναι υπάλληλοι κρατικοδίαιτοι και χωρίς να φέρνουν έσοδα στο μέσο.

Ερ: Ενιαίος Φορέας Τουρισμού. Τον καταργήσατε πριν ακόμα φτιάξετε το νέο σχήμα, το οποίο, είχατε δηλώσει τότε, ότι ήταν στα σκαριά. Μέχρι σήμερα, ουδέν νεότερο από το… μέτωπο. Γιατί; Πώς το αιτιολογείτε;

Γ.Κ.: Κοιτάξτε να δείτε, την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Νέου Οργανισμού εμείς την πήραμε, κάναμε μάλιστα και μια πρώτη συνάντηση με φορείς και επαγγελματίες. Το πρόβλημα ήταν στο θεσμικό πλαίσιο που απαγόρευε τη συμμετοχή του Δήμου σε σχήματα με φορείς και επιχειρηματίες για την τουριστική προβολή. Το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε με το άρθρο 183, παρ.1 του Ν. 455/2018, μετά από πρόταση του Δήμου της Κω στην ΚΕΔΕ που έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση και τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία του Νέου Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού για την προβολή της Κω, που θα έχει τη μορφή αναπτυξιακής εταιρείας την οποία θα συστήσει ο Δήμος μαζί με τους φορείς. Μιας εταιρείας που θα λειτουργεί με τους κανόνες του σύγχρονου marketing και με ευελιξία.

Ερ: Μεγάλος ντόρος – και το βρίσκω πολύ λογικό – με την εμπλοκή του ιδιωτικού σας γραφείου με τη Νέα ΑΒΙΚΩ. Σαφώς και δεν είναι παράνομο. Θεωρείτε όμως ότι είναι ηθικό;

Γ.Κ.: Πρόκειται για την απόλυτη αθλιότητα. Να σας επισημάνω ότι από την ημέρα που οι πολίτες με εξέλεξαν δήμαρχο δεν έχω συμμετοχή στο τεχνικό μου γραφείο. Ο γιος μου, ένας νέος επιστήμονας και μηχανικός, έχει το δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμά του και μέσα σε αυτά τα πλαίσια ανέλαβε την άδεια κατεδάφισης, την οποία θα μπορούσε να αναλάβει ο οποιοσδήποτε άλλος μηχανικός. Προφανώς στη λογική ορισμένων ο γιος μου δεν θα πρέπει να ασκεί το επάγγελμά του, μόνο και μόνο γιατί ο πατέρας του είναι  Δήμαρχος.

Ερ: Σαφώς και έχει το δικαίωμα, όπως κάθε νέος άνθρωπος. Το θέμα όμως, δεν είναι ο γιός σας, αλλά το πώς αφήσατε να χάσουμε ένα τέτοιο βιομηχανικό μνημείο της Κω. Πώς το δεχτήκατε σαν Κώος. Εκτιμώ ότι, θα μπορούσατε να αντιδράσετε… Αν δε, λάβουμε υπόψη πως εσείς ξεκινήσατε και ολοκληρώσατε την αποτύπωση του Οινοποιείου και από και πέρα, ουδέν…, το ερώτημα για τα μνημεία μας είναι πιο επιτακτικό.

Γ.Κ.: Κάνετε μεγάλο λάθος. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια με τη διοίκηση του φάουντ της Πειραιώς η οποία διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία, καταθέσαμε προσφορά και βρήκαμε κλειστές πόρτες. Από εκεί και ύστερα, είναι ιδιωτική επιχείρηση η τράπεζα, αποφάσισε αυτό που αποφάσισε και εμείς βεβαίως δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Να σας πω ότι και για το ακίνητο της ΕΤΑΔ (τα 70 στρέμματα) καταθέσαμε πρόταση, ζητήσαμε και τα πρακτικά του διοικητικού της συμβουλίου για να δούμε τι γράφουν για να μπορέσουμε να προσφύγουμε, αλλά μέχρι τώρα δεν μας τα έχουν στείλει, αρνούνται να μας απαντήσουν.

Και για αυτό το ακίνητο έχουμε πει ότι ενδιαφερόμαστε, αλλά εάν αποφασίσουν να το εκποιήσουν, ο δήμος θα εφαρμόσει αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. Δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε μετατροπές εισφοράς γης σε χρήμα, ούτε τίποτε άλλο. Αυτά που δικαιούται ο δήμος θα τα πάρει. Όπως επίσης, η προσπάθειά μας είναι να επιβάλλουμε σε αυτόν ο οποίος θα το πάρει ότι, οφείλει κάποια πράγματα να τα κάνει προς κοινή ωφέλεια.

Να σας θυμίσω επίσης πως, η ΕΤΑΔ δεν έχει μόνο αυτό το ακίνητο προς εκποίηση. Έχει κι άλλα ακίνητα στο νησί και ένα από αυτά είναι μια μεγάλη έκταση στο Μαστιχάρι και δεν αντιδρά κανείς.

Ερ:  Ας αλλάξουμε θέμα. Βιολογικός καθαρισμός: Το ότι, παρουσιάζει προβλήματα αρκετά χρόνια, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Το είπατε άλλωστε και στο δημοτικό συμβούλιο, κατηγορώντας παράλληλα και την πρώην δημοτική αρχή ότι, δεν έκανε τίποτα απολύτως. Είπατε επίσης πως, εάν δεν εντασσόταν σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα η επέκτασή του, θα αναλάμβανε η ΔΕΥΑΚ το έργο με ίδιους πόρους. Με δεδομένη την από χρόνια επιτακτική ανάγκη να γίνει – λόγω της αύξησης του τουρισμού – γιατί δεν το είχατε κάνει το έργο; Τι περιμένατε τόσα χρόνια;

Γ.Κ.: Εμείς είμαστε αυτοί που δίνουμε λύση στο πρόβλημα. Να σας θυμίσω ότι η μοναδική μεγάλη παρέμβαση στο βιολογικό , από την περίοδο της κατασκευής του, έγινε στην πρώτη μου θητεία ως δήμαρχος της Κω. Γνωρίζοντας το πρόβλημα  από την αρχή της νέας  θητείας μας, έγιναν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και προετοιμασίες από την πλευρά του Δήμου για να προχωρήσει η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όλα αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου το  έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού στην πόλη της Κω, εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Είναι ένα μεγάλο έργο με προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ, που επιλύει τα χρόνια προβλήματα με την χωρητικότητα του βιολογικού της πόλης της Κω, ένα έργο με περιβαλλοντικό πρόσημο. Ένα έργο που συνδέεται και με την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων αφού μεγάλες ποσότητες νερού θα ανακυκλώνονται και θα διατίθενται για επωφελείς χρήσεις.

Ερ: Πείτε μου ποια τα έργα που έχετε κάνει όσον αφορά στην αντισεισμική προστασία και πώς αυτό το «σχέδιο» που κατ’ επανάληψη αναφέρετε, είναι σε γνώση των κατοίκων του νησιού;  Το αυτό και για την αντιπυρική προστασία, στο κομμάτι που αφορά καθαρά στο δήμο, αλλά και στη συνεργασία του με περιφέρεια κ.λ.π.

Γ.Κ.: Ο Δήμος Κω δημιούργησε κυριολεκτικά από το μηδέν, μια Νέα Δομή Πολιτικής Προστασίας με την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια των εθελοντών μας.  Είδαμε όλοι τη χρησιμότητα της στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αλλά και τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό. Υπάρχουν ήδη επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών και καιρικών φαινομένων, γίνονται και κοινές ασκήσεις με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Δομή Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κω έχει πλέον σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά και οχήματα, μπορεί να επιχειρεί και να παρεμβαίνει η ίδια .

Ερ: Ωραία όλα αυτά. Πείτε μου όμως, εάν δεν ήμασταν τόσο «τυχεροί» με το σεισμό του ’17 και είχαμε μεγάλες καταστροφές, σε ποιες «δομές» θα συγκεντρωνόταν ο κόσμος; Αυτό το περίφημο «μνημόνιο» ή αλλιώς ενημερωτικό φυλλάδιο ή όπως το λέτε, επιχειρησιακό σχέδιο με οδηγίες, γιατί δεν υπάρχει σε κάθε σπίτι του νησιού μας; Επιτρέψτε μου να σας πω εδώ πως, σε συνέντευξή του στον «Σ» ο Ευθύμης Λέκκας τον Ιούλιο του ’17, είχε δηλώσει πως, θα σχεδιαστεί η νέα αντισεισμική Κως… Ακόμα περιμένουμε..

Γ.Κ.: Με τον κ. Λέκκα είμαστε σε μια άψογη συνεργασία. Έχουν ετοιμαστεί - και κακώς δεν μοιράστηκαν εγκαίρως – ενημερωτικά έντυπα. Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν να μοιράζονται σε όλο το νησί. Θα περιέχουν πολλές πληροφορίες όπως σχέδια, χώρους κ.λ.π.

Ερ: Υπάρχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές οι οποίες επί σειρά πολλών ετών παραμένουν αναξιοποίητες. Λ.χ. Αλυκή, υδροβιότοπος Ψαλιδίου, Θερμά, κ.ά. Κατά γενική εκτίμηση, εάν είχαν αξιοποιηθεί με βάση την προστασία τους, θα είχαν αποφέρει και έσοδα στο δήμο. Δηλαδή, οι βάσεις για εναλλακτικό τουρισμό υπάρχουν αλλά…

Γ.Κ.: Να σας υπενθυμίσω ότι η  αναγνώριση των Θερμών στο Άγιο Φωκά ως πιστοποιημένης ιαματικής πηγής, έγινε με δικές μας προσπάθειες. Ολοκληρώσαμε τοπογραφικά και μελέτες τεχνικών χαρακτηριστικών, καταθέσαμε πλήρη το φάκελο της αίτησης με βάση τα στοιχεία που επισημάνθηκαν, ως ελλείψεις, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και με την πολύτιμη και ουσιαστική στήριξη του Συνδέσμου Δήμων με Ιαματικές Πηγές, φτάσαμε στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Τόσο στα Θερμά όσο και στην Αλυκή έχουμε την εμπλοκή και άλλων φορέων και υπηρεσιών με τις οποίες πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση. Για τα Θερμά υπάρχει ήδη μία κατεύθυνση και ένα σχέδιο. Θέλουμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να προσελκύσουμε μια επένδυση  που θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας αλλά και υποδομές υπηρεσιών στους επισκέπτες. Αν μας δώσουν και πάλι την εντολή οι δημότες να διοικήσουμε το Δήμο, αμέσως μετά το καλοκαίρι θα εκκινήσουμε τις διαδικασίες για την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης και αναπτυξιακού σχεδίου με άξονα την αξιοποίηση και ανάδειξη των ιαματικών πηγών στα Θερμά, προκειμένου να υποβληθεί στο Υπουργείο Τουρισμού και να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις.

Ερ: Ο Ν. Μυλωνάς, στενός σας συνεργάτης επί 3,5 χρόνια, σας προσάπτει την κατηγορία  για  «συντηρητική διαχείριση με άξονες: ‘’μη θίγεις τα κακώς κείμενα’’ και  ‘’κάνε πελατειακές εξυπηρετήσεις’’» και πως, το μόνο από τα κακώς κείμενα που θίξατε, ήταν οι συνεργατικές και ο ΔΗΡΑΣΚ (με τον γνωστό άγαρμπο τρόπο) γιατί αυτοί ήταν θύλακες του προηγούμενου καθεστώτος! Επίσης, υποστηρίζει πως, χάσατε την ευκαιρία να αναδεχθείτε σε αναμορφωτή της Κω, πως, η εμπλοκή σας στο μεταναστευτικό το 2015-16 ήταν ότι το χειρότερο και ακόμα πως, δεν είναι τυχαίο που σήμερα οι χθεσινοί σας  αντίπαλοι με τις ίδιες σημαίες ορθώνονται μπροστά σας! «Η πολιτική του αποτυχία εγγράφεται στην απουσία ανανέωσης στόχων και προτεραιοτήτων στην δημοτική πολιτική. Ο Κυρίτσης δεν είχε αντίπαλο και μπορούσε και έπρεπε να βάλει μπροστά μας τα μεγάλα προβλήματα τόπου μας. Εδώ όμως έγινε αντιστροφή! Από τον επαγγελλόμενο προεκλογικά νεωτερισμό περάσαμε στην συντήρηση και στις πρακτικές του παρελθόντος» λέει ο κ. Μυλωνάς. Τέλος, αναφέρει κατ’ επανάληψη πως, στο τουριστικό κομμάτι, ο δήμος χάνει έσοδα λόγω ανημποριάς να παίξει τον διαχειριστικό του εν πρώτοις ρόλο και κατ’ επέκταση τον αναπτυξιακό του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει πως, ο δήμος βάζει πάνω από τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες την απρόσκοπτη κερδοφορία υπερεθνικών  κολοσσών και πολυεθνικών επιχειρήσεων όπως γίνονταν στην περίοδο της αρχικής ανάπτυξης. Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές της ερώτησης, αλλά είναι τόσα πολλά αυτά τα οποία σας καταλογίζει ο πρώην συνεργάτης σας, τα οποία χρήζουν απάντησης, την οποία δεν έχετε δώσει…

Γ.Κ.: Ο κ. Μυλωνάς έχει τη δική του άποψη. Συμμετείχε όμως σε αυτή τη δημοτική αρχή και έχει και αυτός τη δική του θετική συμβολή στο έργο που έγινε. Αυτοί που τώρα μου καταλογίζουν ότι δεν συγκρούστηκα, θα ήταν οι πρώτοι που θα έλεγαν για τον ‘’κακό Κυρίτση’’ αν πήγαινα σε συγκρούσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κινηθήκαμε σε μια διαχειριστική λογική, το αντίθετο. Όπου χρειάστηκε κάναμε ρήξεις, δώσαμε λύσεις σε προβλήματα που έρχονταν από το παρελθόν, αυξήσαμε τα έσοδα του Δήμου, κάτι που δεν αμφισβητεί κανείς.  Θα ήθελα επίσης  να καταστήσω σαφές ότι αυτή η δημοτική αρχή θέλει να έρχονται επενδύσεις στην Κω, γιατί μέσα από τις επενδύσεις έρχεται η ανάπτυξη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και εισόδημα για όλους. Από εκεί και πέρα για το μεταναστευτικό, οφείλω να σας πω ότι δικαιώθηκαν πλήρως οι θέσεις μας. Υπερασπιστήκαμε την τουριστική μας ταυτότητα και το δικαίωμα των πολιτών της Κω να μην αποδεχθούν τη μετατροπή του νησιού μας σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Ερ: Στο πρόγραμμα σας για την Κω του 2023, έχετε εντάξει τις αστικές αναπλάσεις και την αλλαγή της εικόνας του ιστορικού κέντρου της Κω. Τι περιλαμβάνει η αλλαγή της εικόνας στην πόλη της Κω είναι το πρώτο ερώτημα και το δεύτερο, που θα βρεθούν τα χρήματα;

Γ.Κ.: Με το Σχέδιο Κως 2023, Η πόλη της Κω θα γίνει πιο όμορφη και το ιστορικό κέντρο πόλος έλξης και  χαρά  της  ζωής.  Ένας  ευρύς  δημόσιος χώρος, φιλικός στους πεζούς και στο ποδήλατο. Στόχος μας είναι να  ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η εμπορική  λειτουργία  στο  κέντρο,  να αναβαθμιστούν  οι  επιχειρήσεις  εστίασης, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις  που  θα  δώσουν  δουλειά  και εισόδημα.

Ήδη υπάρχουν 1,8 εκ. ευρώ χρηματοδότησης για τη δημιουργία Οpen Mall στο κέντρο που περιλαμβάνουν μεγάλες παρεμβάσεις. Θα υπάρχουν αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο, που  περιλαμβάνουν  πεζοδρομήσεις,  αισθητικές παρεμβάσεις και νέα  κυκλοφοριακή  μελέτη. Στην πόλη της Κω και στο ιστορικό  κέντρο  θα  εγκατασταθούν:  α) σύστημα έξυπνου φωτισμού β) συστήματα  δωρεάν  πρόσβασης  στο διαδίκτυο γ) βυθιζόμενα κολονάκια για την πρόσβαση σε πεζόδρομους δ) σύστημα ψηφιακής σήμανσης  μνημείων  και  πολιτιστικών χώρων  ε)  πλατφόρμα  έξυπνης πόλης  για  αναζήτηση  ελεύθερου χώρου στάθμευσης μέσω κινητού τηλεφώνου.

Προχωρούμε επίσης στη δημιουργία ανοιχτού πάρκου αναψυχής  και  άθλησης  στην  έκταση που  βρίσκεται  πλησίον  της  Casa Romana και σε δύο μεγάλα δωρεάν περιφερειακά  parking  στις  παρυφές της πόλης, που μπορεί να διαμορφώσει άμεσα ο Δήμος, χωρητικότητας  2.000  αυτοκινήτων. Πολλά από αυτά τα έργα θα γίνουν και με ίδιους πόρους.

Ερ: Εσωτερικό Λιμάνι: Γιατί, την απόφαση που λάβατε για αισθητική παρέμβαση στο εσωτερικό λιμάνι δεν την πήρατε πέρσι; Δεν έχει αλλάξει κάτι..

Γ.Κ.: Γιατί πέρυσι και όλο αυτό το διάστημα είχαμε συνεχείς διαβεβαιώσεις αλλά και ανακοινώσεις, αν θυμάστε, ότι αρχίζουν τα έργα. Τελικά δεν συνέβη αυτό. Σας υπενθυμίζω επίσης ότι εγώ ο ίδιος πέρυσι, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση, πρότεινα να αναλάβει με δικούς του πόρους το Λιμενικό Ταμείο τα έργα στο εσωτερικό λιμάνι, βλέποντας την καθυστέρηση και τη δυστοκία.  Βλέποντας ότι δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια αισθητική, προσωρινή αποκατάσταση με την κατασκευή ξύλινου δαπέδου στη χερσαία ζώνη του λιμανιού.

Ερ: Η μείζων αντιπολίτευση σας προσάπτει κατηγορίες για σειρά ζητημάτων. Θα μείνω σε ένα. Σας χαρακτηρίζει «κτηματομεσιτικό γραφείο» για τις αναθέσεις  σε ημετέρους. Είστε σε θέση να δημοσιεύσετε όλες τις αναθέσεις που έχετε κάνει και μάλιστα με ονοματεπώνυμο;

Γ.Κ.: Από αθλιότητες άλλο τίποτα. Όσοι δεν έχουν έργο ή πρόγραμμα αντισταθμίζουν αυτή την έλλειψη με το περίσσευμα αθλιότητας που διαθέτουν. Κατ΄ αρχήν όποια ανάθεση έγινε, έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια όπως άλλωστε προβλέπει και ο νόμος, μέσα από το διαδίκτυο έχουν όλοι πρόσβαση.

Εγώ θα μιλήσω και σήμερα με στοιχεία, για να αντιληφθεί και ο τελευταίος πολίτης της Κω το μέγεθος της αθλιότητας ορισμένων. Στα 5 χρόνια της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής υπήρξαν 92 αποφάσεις αναθέσεων με κόστος 577.297 ευρώ. Στα 3,5 χρόνια της προηγούμενης δημοτικής αρχής υπήρξαν 102 αποφάσεις αναθέσεων με κόστος 708.101 ευρώ. Αποδεικνύεται ότι αυτοί που παριστάνουν τους τιμητές, έκαναν περισσότερες αναθέσεις σε λιγότερο χρονικό διάστημα.

Ερ: Πολλοί αναρωτιούνται, γιατί κρατάτε στο ταμείο τόσα εκατομμύρια ευρώ (16 αν δεν κάνω λάθος) και δεν τα διαθέτετε για έργα. Τι απαντάτε;

Γ.Κ.: Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου είναι δεσμευμένα με συγκεκριμένους κωδικούς σε συγκεκριμένα έργα. Είναι δυνατόν να μαζεύουμε τα χρήματα σε ένα κουμπαρά και να μην τα διαθέτουμε σε έργα και δράσεις; Πόσο άσχετος ή εμπαθής πρέπει να είναι κάποιος για να υποστηρίζει κάτι τέτοιο; Τα περισσότερα από τα 170 έργα που κάναμε στη θητεία μας, χρηματοδοτήθηκαν από ίδιους πόρους, από τα ταμειακά μας διαθέσιμα.

Ερ: Είστε επικεφαλής παράταξης από το 2000, δηλαδή, 19 περίπου χρόνια. Ο Θ. Νικηταράς ήταν επικεφαλής για 3 μήνες και η Ι. Ρούφα για 5 χρόνια. Γιατί εσείς υποστηρίζετε πως είστε το μέλλον της Κω και οι Ρούφα – Νικηταράς εκπροσωπούν το παλιό; Πώς οριοθετείτε το μέλλον και το παρελθόν;

Γ.Κ.: Το μέλλον είναι το Σχέδιο Κως 2023, ένα πρόγραμμα μεγάλων έργων και μεγάλων ανατροπών που αλλάζουν την εικόνα του νησιού μας. Το μέλλον είναι οι νέοι άνθρωποι, οι 48 από τους 120 υποψηφίους της παράταξης μας είναι νέοι, και οι 57 υποψήφιοι, θέτουν υποψηφιότητα για πρώτη φορά. Αν θέλετε να οριοθετήσετε το παρελθόν, δείτε αυτούς που είναι απέναντι μας. Μια συμμαχία του χθες, με ανθρώπους που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες. Όλοι αυτοί δεν έχουν ως σημείο αναφοράς το μέλλον αλλά το παρελθόν, όλοι αυτοί το μόνο που έχουν να προσφέρουν στην Κω είναι μίσος, εμπάθεια και επίδειξη μένους απέναντι στο Γιώργο Κυρίτση και την παράταξη μας.

Ερ:  Για να δημιουργηθεί μια νέα δημοτική παράταξη, σημαίνει πως, βρήκε «χώρο». Κατά την εκτίμησή σας, ποιοι τον άφησαν (το χώρο) και εάν μέσα σε αυτούς βρίσκεστε κι εσείς;

Γ.Κ.: Κυρία Αυγούλη είστε πολύ ευφυής. Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει καμία νέα παράταξη, όλοι αυτοί είναι το πιο παλιό από το παλιό. Όλοι αυτοί ήταν πάντα απέναντι μας, είναι στελέχη και υποψήφιοι της προηγούμενης δημοτικής αρχής, είναι άνθρωποι με σύνδρομα και νοσηρό τρόπο λειτουργίας και σκέψης που έχουν προσωπικό μένος. Είναι η απόλυτη συμμαχία του χθες, είναι ουσιαστικά η προηγούμενη δημοτική αρχή, αυτή που αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες.

Ερ: Εάν σας ρωτούσε κάποιος «Γιώργο, ποια είναι τα λάθη που έκανες στη διάρκεια της θητείας σου», τι θα του απαντούσατε;

Γ.Κ.: Είναι δεδομένο ότι έκανα και λάθη, υπήρχαν παραλείψεις και καθυστερήσεις. Έγινε όμως και ένα μεγάλο έργο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Έχω το θάρρος να αναγνωρίζω τα λάθη μου, να διδάσκομαι από αυτά και να μην τα επαναλαμβάνω. Έχετε δει μήπως κανέναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή να παραδέχεται ότι έχει κάνει κάποιο λάθος; Να κάνει έστω αυτοκριτική;

Ερ: Εάν επανεκλεγείτε δήμαρχος για την επόμενη 4ετία, με ποια ή ποιες παρατάξεις εκτιμάται πως δύνασθε να συνεργαστείτε;

Γ.Κ.: Με όλους. Ότι και αν ειπώθηκε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, θα το αφήσω πίσω μου την επομένη των εκλογών. Είναι ξεκάθαρο ότι ζητώ μια καθαρή και ισχυρή εντολή από τους πολίτες για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο να δημιουργηθούν συνθήκες ακυβερνησίας στο Δήμο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα δεν θα επιδιώξω ευρείες συνεργασίες με όλους και όταν εννοώ όλους, το εννοώ. Το έχω δηλώσει από την αρχή και θα το επαναλάβω: θα χρησιμοποιήσω σε θέσεις ευθύνης δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από την αντιπολίτευση στη βάση προγραμματικής συμφωνίας αλλά και με σεβασμό στην εντολή που θα έχει δώσει ο Κωακός λαός. Πρέπει να σπάσει αυτό το πέπλο μίσους, εμπάθειας και διχαστικού λόγου που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλλουν στην Κω. Και ο μόνος τρόπος για να σπάσει είναι η συνεργασία, η ενότητα και η συνεννόηση

Ερ: Εάν δεν εκλεγείτε δήμαρχος, θα παραμείνετε ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ή θα παραιτηθείτε; Αντιλαμβάνεστε γιατί το ρωτάω αυτό… 

Γ.Κ.: Νομίζω ότι σε άλλους δύο θα έπρεπε να κάνετε αυτή την ερώτηση και δεν εννοώ την κ. Ρούφα αλλά τον κ. Νικηταρά και τον κ. Καϊσερλη. Αυτοί περιφρόνησαν την εντολή των πολιτών και παραιτήθηκαν. Εγώ έχω αποδείξει ότι σέβομαι την εντολή των πολιτών της Κω και δεν την πετάω στα σκουπίδια.

Ερ:  Κύριε Κυρίτση, παρά το ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες, κάντε τον επίλογο.

Γ.Κ.: Στις 26 Μαΐου ζητώ και πάλι από τους πολίτες της Κω μια καθαρή και ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε το Σχέδιο Κως 2023, το σχέδιο των μεγάλων έργων και των μεγάλων αλλαγών της νέας τετραετίας.

Η Κως δεν θα ξανακοιτάξει ποτέ ξανά πίσω. Θα κοιτάζει και θα προχωρά μόνο μπροστά.

 

 

Zogas_dimitris