Ευ-λόγον Παρ 23 Σεπ 2022

Γράφουν οι: Αμαλία Ανδρουλάκη

Γεωργία Γκιόκα

Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 6 ετών είναι πλέον ώριμοι συνομιλητές. Είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν σύνθετες προτάσεις και πολύπλοκες περιγραφές κατά την καθημερινή τους γλωσσική έκφραση. Όλοι οι τομείς του προφορικού λόγου (σύνταξη, μορφολογία και άρθρωση) χρησιμοποιούνται σωστά και ευέλικτα, χωρίς αντικαταστάσεις ή παραλείψεις. Με την προϋπόθεση ότι η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών ακολουθεί μια φυσιολογική πορεία για την ηλικία τους, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν για την περαιτέρω εξέλιξη της γλωσσικής τους έκφρασης μέσω διάφορων δραστηριοτήτων και οργανωμένων παιχνιδιών.

Συζητήστε με το παιδί σας καθημερινά. Θα ήταν ιδανικό σε αυτή την ηλικία αν προγραμματίζατε μια συγκεκριμένη ώρα αποκλειστικά για συζήτηση με το παιδί. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να αισθάνεται ότι έχει την προσοχή σας όταν σας μιλάει για να επεξεργάζεται τις εξωλεκτικές σας αντιδράσεις, τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας.  Συνεπώς μια τέτοια ώρα συζήτησης δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την στιγμή που οι γονείς μαγειρεύουν, οδηγούν ή ασχολούνται με άλλη δραστηριότητα.

           Μπορείτε να παίξετε μαζί του παιχνίδια που σας δίνουν την ευκαιρία για συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων για λύση προβλημάτων. Παρακινείστε το παιδί σας να παίξει ρόλους από διάφορες ιστορίες και παραμύθια που έχετε διαβάσει. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το παιδί να αναπτύξει την φαντασία του και να την συνδυάσει με την γλωσσική του έκφραση. Επίσης μην χάνετε την ευκαιρία να του εξηγείτε καινούριες λέξεις και να του προτείνετε τρόπους να τις χρησιμοποιεί.

Γνωρίστε στο παιδί σας τον μεταφορικό λόγο. Σε αυτή την ηλικία το παιδί είναι σε θέση να κατανοήσει το γεγονός ότι μερικές φορές λέμε κάτι αλλά εννοούμε κάτι άλλο (π.χ. βρέχει καρεκλοπόδαρα, ή το φαγητό μου έσπασε τη μύτη ή να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα, κτλ.). Οπότε μπορείτε να παίξετε με μεταφορές του λόγου, με λογοπαίγνια  αλλά και αινίγματα.

Σε αυτή την ηλικία θα μπορούσατε να εντάξετε μια δραστηριότητα κατάτμησης λέξεων σε συλλαβές. Μπορείτε δηλαδή να χωρίσετε μια πολυσύλλαβη λέξη στις συλλαβές που την αποτελούν χτυπώντας παλαμάκια ή κάποιο όργανο που παράγει ήχο.  Επίσης θα μπορούσατε να παίξετε βρίσκοντας λέξεις με ομοιοκαταληξία (π.χ. πόδι-ρόδι). Με αυτές τις δραστηριότητες το παιδί αντιλαμβάνεται ότι οι λέξεις αποτελούνται από μικρές μονάδες ήχων (συλλαβές) γεγονός που θα τον βοηθήσει να κατακτήσει ευκολότερα τους μηχανισμούς ανάγνωσης και γραφής κατά την ένταξή του στο σχολείο.

Κλείνοντας μην ξεχνάτε να επιβραβεύεται το παιδί σας για κάθε γλωσσική του προσπάθεια και να του αφιερώνετε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο καθημερινά έτσι ώστε να αναπτύξει στο μέγιστο τις γλωσσικές του δεξιότητες.  

         

         

Zogas_dimitris