Ευ-λόγον Τετ 23 Νοε 2022

 

     Η διάρκεια αλλά και η επιτυχία ενός προγράμματος λογοθεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο δεν μπορούμε με ακρίβεια να καθορίσουμε και την πρόοδο που θα έχει ένα παιδί όταν παρακολουθεί λογοθεραπείες. Ακόμα δηλαδή και αν έχουμε δυο παιδιά με την ίδια ακριβώς διαταραχή στο λόγο δεν μπορούμε να καθορίσουμε από την αρχή ούτε την επιτυχία αλλά ούτε και την διάρκεια του προγράμματος που θα ακολουθήσουν.

      Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν το πρόγραμμα λογοθεραπείας είναι η ηλικία του παιδιού. Όπως τονίζουμε συνεχώς, η πρώιμη παρέμβαση είναι το κλειδί στην ανάπτυξη του λόγου του παιδιού. Έτσι για παράδειγμα ένα παιδί με διαταραχή στο λόγο που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα λογοθεραπείας στην ηλικία των 3 ετών θα έχει καλύτερη πρόγνωση από ένα παιδί που θα ξεκινήσει στα έξι.

        Πολύ  σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και η διαταραχή που αντιμετωπίζει το παιδί. Αν ένα παιδί δεν μπορεί να προφέρει κάποια φωνήματα όπως το /ρ/ ή το /σ/ έχει καλύτερη πρόγνωση και το πρόγραμμα λογοθεραπείας θα έχει ποιο μικρή διάρκεια σε σύγκριση με ένα παιδί με αυτισμό ή με εξελικτική γλωσσική διαταραχή.

        Επιπλέον το νοητικό δυναμικό του παιδιού σε συνδυασμό πάντα με το κίνητρο του παιδιού για μάθηση και την στήριξη από το οικογενειακό και το  ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του λόγου του παιδιού.

         Πολύ σημαντική επίσης είναι και η συνέπεια των γονέων στην παρακολούθηση των συνεδριών. Ο λογοθεραπευτής ή λογοθεραπεύτρια που παρακολουθεί το παιδί θέτει κάποιους στόχους που αφορούν την ανάπτυξη του λόγου του παιδιού. Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν αν το παιδί κάνει συνεχείς απουσίες με συνέπεια όλο το πρόγραμμα της λογοθεραπείες να πηγαίνει πίσω. Ιδιαίτερη σημασία έχει αυτό στα παιδιά με αυτισμό όπου οι ρουτίνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση δεξιοτήτων. Αν το παιδί χάνει συνεδρίες, βγαίνει από την ρουτίνα, παλινδρομεί με αποτέλεσμα να απαιτείται επαναπροσδιορισμός των στόχων από την αρχή.

         Τέλος το οικογενειακό περιβάλλον και η εξάσκηση στο σπίτι με βάση τις οδηγίες που δίνει ο λογοθεραπευτής στο γονέα είναι ακόμα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Όσο ποιο πολύ στηρίζεται και δουλεύει το παιδί στο σπίτι με τους γονείς του τόσο ποιο γρήγορα και επιτυχημένα θα τελειώσει το πρόγραμμα λογοθεραπείας.

Zogas_dimitris