Ευ-λόγον Σαβ 28 Φεβ 2015

Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στις τρεις ομάδες στις οποίες ανήκουν τα άτομα με αυτισμό σύμφωνα με τον όρο «το συνεχές του αυτισμού» όπως αναπτύχθηκε από την Lorna Wing, J. Gold και από τον Τ. Αttwood.

Η πρώτη η οποία  αφορά τη βαρύτερη μορφή είναι τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως απόμακρα (“aloof”). Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζει τα άτομα ως παθητικά. Η τρίτη ομάδα αναφέρεται στα άτομα ως οι «Δραστήριοι-μα παράξενοι» (active but odd). Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα χαρακτηριστικά των ατόμων της κάθε ομάδας τόσο στην ομιλία όσο και στην συμπεριφορά.

  • Το κύριο χαρακτηριστικό των παιδιών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα των απόμακρων ατόμων (aloof) είναι όπως ότι  παιδί θέλει πραγματικά να αποφύγει τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Δεν ενδιαφέρεται για κοινωνικότητα και είναι σιωπηλό. Το παιδί δείχνει σκέψεις και συναισθήματα μόνο μέσα από την συμπεριφορά του. Αυτό το παιδί μπορεί να γοητευτεί από μια αισθητηριακή εμπειρία και να πλησιάσει ανθρώπους για να μυρίσει τα μαλλιά τους ή για να τα αγγίξει ή μπορεί να το απορροφούν συγκεκριμένες πλευρές του αισθητηριακού περιβάλλοντος (π.χ. να παρατηρεί τον κάδο του πλυντηρίου ρούχων που στροβιλίζεται). Παλιότερα ήταν πιο συχνό να είναι αυτή η εξέλιξη ατόμων που πήγαιναν σε ίδρυμα. Στις μέρες μας όμως είναι σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο. Υπολογίζεται ότι 1 στα 6 άτομα με αυτισμό μένουν στο ίδιο επίπεδο.

  • Τα χαρακτηριστικά της δεύτερης ομάδας (παθητικών) είναι ότι πλησιάζουν περισσότερο τους ενήλικες κυρίως για να ζητήσουν βοήθεια αλλά με το δικό τους τρόπο. Για παράδειγμα μπορεί να θέλουν να βγουν έξω, αλλά είναι κλειδωμένη η πόρτα. Ξέροντας ότι ένα χέρι τους ανοίγει την πόρτα, ψάχνουν στο χώρο να βρουν ένα χέρι και το πηγαίνουν στην πόρτα. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα  κοιτάξουν στα μάτια δείχνοντας την πόρτα, καθώς δεν γνωρίζουν ότι έτσι θα καταλάβεις και θα τους ανοίξεις την πόρτα. Η ομιλία που υπάρχει σε αυτήν την ομάδα είναι κυρίως ηχολαλική π.χ. ρωτάμε το παιδί «Θέλεις μπανάνα;» και εκείνο απαντάει «Θέλεις μπανάνα;» μη γνωρίζοντας πως μπορεί να απαντήσει καταφατικά ή και αρνητικά. Στα παιδιά αυτής της ομάδας αρέσει η συμμετρία και η αλληλουχία. Το παιδί το συναρπάζει η τάξη και η αλληλουχία και έτσι βάζει τα πράγματα σε τάξη ή τα αυτοκινητάκια στην σειρά.
  • Όταν επικοινωνούν τα άτομα της τρίτης ομάδας ένα χαρακτηριστικό που βλέπουμε στο λόγο τους είναι οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις π.χ. Τι μέρα είναι σήμερα; Πώς τη λένε τη μαμά σου;  Οι ερωτήσεις αυτές γίνονται παρόλο που ξέρουν τις απαντήσεις. Επίσης το παιδί αυτής της ομάδας δυσκολεύεται πολύ να βρει μια λέξη για να περιγράψει ένα συναίσθημα.
Zogas_dimitris