Ευ-λόγον Δευ 19 Νοε 2018

Οι φωνολογικές- αρθρωτικές διαταραχές στα παιδιά αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο τις τελευταίες δεκαετίες και  πολλοί αναρωτιούνται τις αιτίες που  κρύβονται πίσω από αυτές τις δυσκολίες στον λόγο τόσων πολλών παιδιών.

Είναι γεγονός ότι και παλαιότερα υπήρχαν παιδιά με δυσκολίες στην άρθρωση, όχι όμως σε τέτοιο ποσοστό όσο στις μέρες μας. Οι λόγοι για τους οποίους πολλά παιδιά έχουν δυσκολίες στην άρθρωση είναι ποικίλοι και πολύπλοκοι, καθώς η ομιλία αποτελεί ένα ανώτερο στάδιο της νευρολογικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Για να είναι νευρολογικά έτοιμο ένα παιδί να αναπτύξει ομιλία, θα πρέπει να έχει περάσει από πρωιμότερα στάδια νευρολογικής ανάπτυξης, όπου βασικές προγλωσσικές λειτουργίες  θα έχουν εδραιωθεί. Οι σημαντικότερες από αυτές τις λειτουργίες είναι η λειτουργία του θηλασμού και η λειτουργία της μάσησης.

Ο θηλασμός είναι η πρώτη ρυθμική κίνηση του παιδιού κατά την οποία θέτεται σε κίνηση το μυολειτουργικό σύστημα των αρθρωτών. Με τις κινήσεις του θηλασμού και τις πιέσεις που ασκούνται στην στοματική κοιλότητα του παιδιού, διαμορφώνεται κατάλληλα η υπερώα και η γνάθος, γυμνάζονται οι μύες που αργότερα θα είναι απαραίτητοι για την άρθρωση και το παιδί αποκτά σωστή ρινική αναπνοή. Για να εδραιωθεί ικανοποιητικά η λειτουργία του θηλασμού, θα πρέπει μια μητέρα να θηλάζει το παιδί της για ένα χρόνο το λιγότερο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός από το μπιμπερό δεν φέρνει τα ίδια αποτελέσματα στην εκγύμναση των αρθρωτών, όσο ο θηλασμός από το στήθος της μητέρας.  Γι’ αυτό  τον λόγο συναντάμε πολλές περιπτώσεις παιδιών τα οποία δεν έχουν θηλάσει ικανοποιητικά  με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να ασκούν τις κινήσεις του θηλασμού πίνοντας το γάλα τους με το μπιμπερό ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία ή να έχουν ακόμα ανάγκη την πιπίλα τους. Ο θηλασμός είναι μια λειτουργία η οποία πρέπει να εδραιωθεί για να προχωρήσει το νευρολογικό σύστημα σε επόμενα στάδια.

Η μάσηση είναι μια σημαντική λειτουργία κατά την οποία διαμορφώνεται η γνάθος και εκγυμνάζονται μύες που αργότερα θα βοηθήσουν στην σωστή άρθρωση του παιδιού. Από την στιγμή που ένα παιδί αποκτήσει τα πρώτα του δόντια είναι ικανό για τις πρώιμες κινήσεις της μάσησης. Πολλές φορές συναντάμε παιδιά τα οποία τρέφονται με πολτοποιημένο φαγητό (κρέμες, πουρέ) την στιγμή που θα έπρεπε η λειτουργία της μάσησης να εδραιώνεται με σκληρές τροφές. Όταν η διαδικασία της μάσησης δεν ολοκληρωθεί τότε έχουμε αντίστοιχες αποκλίσεις, όπως ο υποσυνείδητος τριγμός των δοντιών, ονυχοφαγία, δάγκωμα μολυβιών, ενδυμάτων ή άλλων αντικειμένων.

Οι λειτουργίες του θηλασμού και της μάσησης είναι διαδικασίες που πρέπει νευρολογικά να εδραιωθούν ειδάλλως θα υπάρχουν επιπτώσεις σε επόμενα νευρολογικά στάδια όπως ο λόγος.

Zogas_dimitris