Ευ-λόγον Παρ 15 Μαρ 2019

Η μιμητική ικανότητα είναι η ικανότητα των παιδιών να μιμούνται εκφράσεις του προσώπου αλλά και ήχους, συλλαβές και λέξεις που τους ζητούνται να επαναλάβουν. Η μιμητική ικανότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην γλωσσική εξέλιξη κατά την ανάπτυξη των παιδιών.

         Από τις πρώτες εκφράσεις που μιμούνται τα παιδιά είναι το χαμόγελο ως μια ένδειξη επικοινωνίας με τους γονείς. Ήδη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τα παιδιά προσπαθούν να μιμηθούν τους ήχους που ακούν από το εξωτερικό περιβάλλον, από την ομιλία των κοντινών τους ανθρώπων αλλά και τις εκφράσεις του προσώπου που παρατηρούν. Στο πρώτο έτος της ηλικίας, τα παιδιά δεν είναι έτοιμα να επαναλάβουν ολοκληρωμένες λέξεις αλλά σίγουρα έχουμε ένα ρεπερτόριο ήχων που μπορούν να μιμηθούν όπως για παράδειγμα (‘ββββ’ για τον ήχο της μηχανής, ‘τουτου’ για τον ήχο της κόρνας του αυτοκινήτου, ‘γαβ-γαβ’ για το γαύγισμα του σκύλου, ‘μμμμ’ για την αγελάδα, ‘φφφφ’ για το σβήσιμο των κεριών, ‘μπουμ’ για κάτι που έπεσε κάτω, κτλ). Όσο το παιδί μεγαλώνει και η γλωσσική του έκφραση αναπτύσσεται, η μιμητική του ικανότητα του επιτρέπει να επαναλαμβάνει όχι μόνο ήχους αλλά και 2σύλλαβες λέξεις όπως (/νε-ο/ αντί για /νερό/, /κυ-λο/ αντί για /σκύλο/, κτλ.). Εξασκώντας την μιμητική ικανότητα με την επανάληψη των μικρών λέξεων που προφέρει το παιδί, καταφέρνει τελικά να μιμηθεί τις 3-σύλλαβες και 4-σύλλαβες λέξεις αλλά και μικρές προτασούλες.

         Η ικανότητα ενός παιδιού να μιμηθεί εύστοχα έναν ήχο ή μια λέξη εξαρτάται κατά πολύ από την ικανότητά του να ελέγξει την γλώσσα και τα χείλη του. Έχει διαπιστωθεί πως τα παιδιά τα οποία θήλασαν κατά την βρεφική ηλικία έχουν αποκτήσει καλύτερο έλεγχο των αρθρωτών με συνέπεια η μιμητική τους ικανότητα να βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο από τα παιδιά τα οποία δεν θήλασαν. Επίσης η μιμητική ικανότητα εξαρτάται από την παρατηρητικότητα του παιδιού. Ένα παιδί, το οποίο λόγο υπερκινητικότητας δεν παρατηρεί τις εκφράσεις του προσώπου των ενηλίκων δυσκολεύεται να επαναλάβει μια λέξη όταν του ζητηθεί. Επιπλέον η μιμητική ικανότητα των παιδιών επηρεάζεται από την ακουστική τους ικανότητα. Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά τα οποία έχουν έστω και μικρή ακουστική απώλεια , η οποία συμβαίνει συχνά  σε περιπτώσεις ωτίτιδας, δεν καταφέρνουν να επαναλάβουν εύστοχα ήχους του περιβάλλοντος και λεξούλες.

         Αυτοί οι παράγοντες που αναστέλλουν στην ικανότητα των παιδιών να επαναλαμβάνουν σωστά ήχους και λέξεις θα πρέπει να ελέγχονται προληπτικά για να μπορέσει το παιδί να έχει μια ομαλή γλωσσική εξέλιξη.

Zogas_dimitris