Ευ-λόγον Παρ 3 Απρ 2020

Η ομιλία γενικά και η ανάπτυξη του λόγου κατά την βρεφική και παιδική ηλικία αποτελεί μια πολύπλοκη αλλά και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τα περισσότερα παιδία. Όπως ξέρουμε οι γονείς αποτελούν πρότυπα ομιλίας για παιδιά τους καθώς είναι η πρώτη επαφή που έχουν τα βρέφη με το λόγο.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν οι γονείς θα βρουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν το λόγο και την ομιλία από 12 έως 36 μηνών.

Στην  ηλικία των 12-18 μηνών περιμένουμε από το παιδί να αρχίσει να λέει τις πρώτες  λεξούλες και σιγά σιγά να αναπτύσσεται το πρώτο του λεξιλόγιο. Οι γονείς από την πλευρά τους πρέπει να μιλούν στο παιδί απλά, καθαρά και αργά. Μπορείτε να βλέπεται μαζί με το παιδί βιβλία που έχουν μεγάλες εικόνες και με αυτό τον τρόπο να δείχνεται στο παιδί τα αντικείμενα των εικόνων εξηγώντας τη χρήση τους με όσο το δυνατόν ποιο απλό λόγο. Πολύ σημαντικό είναι να περιγράφετε αυτό που κάνετε καθώς και τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε όταν ασχολείσθε μαζί του για παράδειγμα όταν το ντύνετε ή το ταΐζεται (π.χ., κοίτα το παπούτσι σου κοίτα τι κάνω το φοράω κλπ). Μπορούμε ακόμα σε αυτήν την ηλικία να αρχίσουμε να αναθέτουμε κάποιες ΄΄εργασίες΄΄ στο παιδί όπως να  ζητάμε να μεταφέρει διάφορα αντικείμενα από το ένα δωμάτιο στο άλλο η από την μια θέση στην άλλη έτσι ώστε να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και το αντιληπτικό του λεξιλόγιο.  Τέλος πρέπει να θυμόμαστε να μιλάμε στο παιδί χρησιμοποιώντας  σωστές προτάσεις και απλές λέξεις αποφεύγοντας τον ΄΄μωρουδίστικο΄΄ λόγο.

Στην ηλικία των 18-36 μηνών το παιδί μπορεί να σχηματίσει απλές προτάσεις συνδέοντας  2 λέξεις. Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης του λόγου που είναι πολύ κρίσιμο γιατί  ο λόγος του παιδιού αναπτύσσεται ταχύτατα. Έτσι λοιπόν ακούστε με μεγάλη προσοχή αυτά που λέει το παιδί σας και δείξτε ότι το καταλαβαίνετε ακόμα και όταν δεν είναι έτσι. Να λέτε συνεχώς καινούριες λέξεις στο παιδί και να του εξηγείτε τις λέξεις που δεν καταλαβαίνει έτσι ώστε να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του. Επαναλάβετε τη λέξη που δυσκολεύετε να πει χωρίς να την τονίζετε και χωρίς να του ζητάτε να την επαναλάβει κάθε φορά. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να κάνει διάλογο μαζί σας για πράγματα που το ενδιαφέρουν δείξτε ενδιαφέρον γι αυτά που σας λέει κάνοντας του ερωτήσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον και την σκέψη του. Τέλος θα πρέπει σε αυτή την ηλικία να ενθαρρύνετε το παιδί σας να εγκαταλείψει το μπιμπερό και την  πιπίλα αν τα χρησιμοποιεί ακόμα.    

Zogas_dimitris