Ευ-λόγον Σαβ 24 Απρ 2021

       Τα παιδιά ήδη από την ηλικία των τριών ετών αρχίζει να αναπτύσσει τις δεξιότητες του αφηγηματικού λόγου. Αρχίζει δηλαδή να αφηγείται μικρές ιστορίες. Αυτή μπορεί να είναι από ένα παραμύθι που άκουσαν ή μια εντελώς δικής του έμπνευσης ιστορία. Μια ιστορία μας λέει για ένα γεγονός ή μια σειρά από γεγονότα που βασίζονται είτε στην πραγματικότητα είτε στην φαντασία μας. Λέμε ιστορίες στα μικρά παιδιά όχι μόνο για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον τους και να τα διασκεδάσουμε αλλά και για να τα διδάξουμε διάφορα πράγματα.

         Πολλές φορές μπορεί να ζητήσουμε από ένα παιδί να μας πει μια ιστορία ή ένα παραμύθι και το παιδί να μην μπορεί να οργανώσει τις σκέψεις και το λόγο του και έτσι η ιστορία που μας λέει δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα.  Ιδιαιτέρα δε για να βοηθήσουμε τα μεγαλύτερα παιδιά να καταλάβουν, να επεξεργαστούν και να θυμηθούν μια ιστορία θα πρέπει να τους εξηγήσουμε την δομή της.

         Όλες οι ιστορίες ακόμα και οι ποιο απλές για να είναι ολοκληρωμένες  πρέπει να  έχουν αρχή, μέση και τέλος. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβουμε στην ιστορία για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον του ακροατή και του αναγνώστη. Τα στοιχεία αυτά είναι:

        Καταρχήν πρέπει να αναφέρουμε το πότε και το που λαμβάνει χώρα η ιστορία. Έτσι μπορεί η ιστορία να διαδραματίζεται στο παρελθόν στο παρόν ή ακόμα και στο μέλλον. Επίσης η ιστορία μπορεί να διαδραματίζεται σε πολλά διαφορετικά μέρη.

         Οι χαρακτήρες επίσης που παίρνουν μέρος παίζουν παρά πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Οι χαρακτήρες αυτοί μπορεί να είναι άνθρωποι ή ζώα, μπορεί να είναι ‘’καλοί’’ ή ‘’κακοί’’.

          Τα γεγονότα επίσης που συμβαίνουν σε μια ιστορία πρέπει να συνδέονται αρμονικά μεταξύ τα έχει σχέση το ένα με το άλλο έτσι ώστε η ιστορία να έχει νόημα.

          Το τέλος επίσης πρέπει να μπορούμε να το διακρίνουμε καθαρά γι’ αυτό και στα παραμύθια που διαβάζουμε στα παιδιά μας βάζουμε πάντα την γνωστή φράση και  ¨έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα¨.

           Όπως είδαμε παραπάνω υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει μια ιστορία. Έτσι λοιπόν όταν το παιδί μας αφηγείται μια ιστορία και παραλείπει βασικά πράγματα ή οι περιγραφές του δεν βγάζουν νόημα μπορούμε να το βοηθάμε κάνοντας ερωτήσεις όπως: πού έγινε αυτό ή ποίος το έκανε αυτό, ή ακόμα τι έγινε μετά ή τι έγινε στο τέλος. Μην ξεχνάμε τέλος ότι όταν ένα παιδί μπορεί και αφηγείται ωραίες ιστορίες στο προφορικό λόγο το ίδιο θα μπορεί να κάνει και στο γραπτό λόγο όταν πάει στο δημοτικό.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" ΦΥΛΛΟ 1055/22-4-21

 

Zogas_dimitris