ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Τουρισμός Σαβ 30 Μαϊ 2020

«Δεν περιποιεί τιμή να λέμε ότι, η Ελλάδα έχει νησιά που είναι στο κόκκινο από υγειονομικές δομές»

 

 

«Είμαι από αυτούς που διαφωνώ ριζικά στο να βγαίνει από τις υγειονομικές επιτροπές ο διαχωρισμός των νησιών με ταχύτητες. Διαφωνώ με τον διαχωρισμό των νησιών από τις υγειονομικές επιτροπές. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός καλεί τους ξενοδόχους να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, ώστε να απορροφήσουμε τους εργαζόμενους, πάει να πει ότι, θα πρέπει την ίδια στιγμή να μη δημιουργούμε οξύμωρα σχήματα και να βάζουμε τρικλοποδιές στους ξενοδόχους κατατάσσοντας τα νησιά σε ταχύτητες» δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Σ» ο γνωστός ξενοδόχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ Νίκος Πουλιού. Τονίζει πως, τόσο ο υπουργός και ο υφυπουργός Τουρισμού, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης, του υποσχέθηκαν ότι, θα ξαναδούν το θέμα  και θα το αλλάξουν στο μέλλον.   

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αναφέρεται στο άγχος που δημιουργεί στον τουριστικό κλάδο η μη υποχρεωτικότητα του τεστ στους ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, σχολιάζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων, όπως επίσης και την κατανομή των 2 εκ. ευρώ τα οποία είχαν διατεθεί στον ΕΟΤ προ κορωνοϊού για προβολή και διαφήμιση των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Πουλιού, πως σχολιάζετε το γεγονός πως, οι τουρίστες θα έρχονται στην Ελλάδα χωρίς τεστ και την πρόβλεψη για καραντίνα;

Ν.Π.: Το άκουσα με άγχος, παρόλο που η Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών Ευρώπης μαζί με αυτούς που ασχολούνται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα Ευρώπης, εξέδωσαν μια οδηγία η οποία λίγο μας καλύπτει. Αυτό που λείπει από την οδηγία είναι ότι, δεν είναι υποχρεωτικό το τεστ. Όμως, θα υπάρχει μια δήλωση πριν φύγει ο οποιοσδήποτε ταξιδιώτης να δηλώνει ότι δεν είναι φορέας του ιού και θα ‘χει πρόστιμο εάν είναι ψευδής η δήλωση. Πάντως, υπάρχει γενικότερο άγχος στον κλάδο μας από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε από αυτούς που θα ‘ρθουν, αν έχουν ή δεν έχουν κορωνοϊό.

Ερ: Θέλω και το σχόλιό σας για τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πόσο είναι ρεαλιστικός ή πόσο ουτοπικός.

Ν.Π.: Να σας πω πως, πριν βγει η οδηγία, οι ξενοδόχοι προετοιμαζόμασταν για πολύ περισσότερα μέτρα. Ωστόσο, με την πίεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων προς την κυβέρνηση για να μην γίνουν τα ξενοδοχεία νοσοκομεία, τα μέτρα είναι πιο απλά, πιο στρωτά και καλύπτουν το σύνολο του κλάδου.

Ερ: Πείτε μου, πως θα κατανεμηθούν τα 2 εκ. ευρώ που έχει διαθέσει στον ΕΟΤ το υπουργείο Μετανάστευσης για την τουριστική προβολή των νησιών Κω, Λέρος, Σάμος, Χίος και Λέσβος;

Ν.Π.: Να σας πω κατ’ αρχάς πως, τα 2 εκ. ευρώ είχαν δοθεί προ κορωνοϊού για τα νησιά που βάλλονται από το προσφυγικό. Μιλώντας με τον Γ.Γ. του ΕΟΤ, μου διευκρίνισε ότι, στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο (του ΕΟΤ), το οποίο θα γίνει σε περίπου 20 ημέρες, θα αποφασιστεί με ποιόν τρόπο θα μοιραστεί το ποσό. Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι, αυτά τα χρήματα θα πάνε στην προβολή και διαφήμιση που θα κάνει ο ΕΟΤ γι αυτά τα νησιά.

Ερ: Δηλαδή, δεν θα δοθούν τα χρήματα κατ’ ευθείαν στους δήμους.

Ν.Π.: Έχω μια επιφύλαξη εάν θα γίνει σε συνεργασία με τα τμήματα τουρισμού της περιφέρειας και των συγκεκριμένων δήμων. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι τα χρήματα αυτά θα κατανεμηθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ενισχυθεί η προβολή και η διαφήμιση σε αυτά τα πέντε νησιά.

Ερ: Κύριε Πουλιού, ποια η άποψή σας για την «κατηγοριοποίηση» των νησιών; Δηλαδή, για το ότι η Κως και η Ρόδος χαρακτηρίστηκαν ως νησιά μετρίου κινδύνου;

Ν.Π.: Είμαι από αυτούς που διαφωνώ ριζικά στο να βγαίνει από τις υγειονομικές επιτροπές ο διαχωρισμός των νησιών με ταχύτητες. Διαφωνώ με τον διαχωρισμό των νησιών από τις υγειονομικές επιτροπές. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός καλεί τους ξενοδόχους να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, ώστε να απορροφήσουμε τους εργαζόμενους, πάει να πει ότι, θα πρέπει την ίδια στιγμή να μη δημιουργούμε οξύμωρα σχήματα και να βάζουμε τρικλοποδιές στους ξενοδόχους κατατάσσοντας τα νησιά σε ταχύτητες. Θα μπορούσαν να πουν το εξής και το λέω σε όλους: εν μέσω κορωνοϊού ενισχύθηκαν τα νοσοκομεία της Ελλάδας και οι δομές στα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν βελτιωθεί. Κατανοούμε όλοι ότι, ένα κρούσμα κορωνοϊού δεν είναι έναν έκτακτο καρδιολογικό ή χρήζει χειρουργικής παρέμβασης κ.λ.π.. Απομονώνεται, θα πηγαίνει στο ξενοδοχείο καραντίνα και εφόσον χρήζει αεροδιακομιδής, θα έρχεται το ελικόπτερο για τη μεταφορά του.  Άλλωστε, αυτό ζητάει και η γερμανική κυβέρνηση. Μια σωστή αντιμετώπιση. Αυτό  μπορεί να γίνει και στο μικρότερο νησί.

Ερ: Υπάρχει περίπτωση να αρθεί αυτή η απόφαση;

Ν.Π.: Προσωπικά έχω κάνει παρεμβάσεις και στον υπουργό και στον υφυπουργό Τουρισμού και στον υπουργό Ανάπτυξης και μου υποσχέθηκαν ότι, αυτό θα ξαναδούν και θα το αλλάξουν στο μέλλον. Δεν περιποιεί τιμή να λέμε ότι, η Ελλάδα έχει νησιά που είναι στο κόκκινο από υγειονομικές δομές, δηλαδή, και συγχωρέστε μου την έκφραση, στα σκουπίδια. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι έχουν γίνει πράγματα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις και στο νοσοκομείο της Κω, ακόμα και στο κέντρο υγείας της Πάτμου που το έχω ζήσει.

Ερ: Χωρίς να σημαίνει πως γίνεται αποδεκτή η κατηγοριοποίηση των νησιών, να πούμε ότι, το νοσοκομείο της Κω έχει ελλείψεις. Δεν έχει ΜΑΦ, ΜΕΘ, κ.λ.π. Το νοσοκομείο της Ρόδου όμως;

Ν.Π.: Γι αυτό θα δείτε ότι υπάρχει ένας εκνευρισμός διότι, σε δεύτερη φάση το νοσοκομείο της Ρόδου το πήραν από τα κόκκινα και το βάλανε στο ενδιάμεσο. Με την κατηγοριοποίηση είναι σαν να λέμε ότι, οι τουρίστες να πάνε μόνο στην Αθήνα, στην Κρήτη, την Εύβοια, τη Θεσσαλονίκη κ.λ.π.. Αυτό θέλουμε; Μα, τουρισμός στην Ελλάδα είναι τα νησιά μας. Αυτό που πρέπει να πούμε, είναι το εξής: ο κορωνοϊός δεν θέλει π.χ. καρδιολόγο. Θέλει πνευμονολόγο και παθολόγους εξειδικευμένους στα επιδημιολογικά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Κως έχει δωμάτιο αρνητικής πίεσης, έχει δωμάτιο απομόνωσης και παροχής πρώτης βοήθειας σε όποιον ενδεχόμενα νοσήσει και βεβαίως, υπάρχει ο χρόνος αντιμετώπισης με ψυχραιμία. Δεν πρέπει να σπέρνουμε τον πανικό. Τα καταφέραμε μέχρι τώρα τόσο καλά. Χρειάζεται ψυχραιμία και να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Ο κόσμος έχει πια μυηθεί και στην ατομική ευθύνη και στην αλληλεγγύη. Το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας.  

 

 

Zogas_dimitris