ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Τουρισμός Παρ 6 Νοε 2020

«Το 2021 θα είναι μεν καλύτερο από το ζοφερό 2020 αλλά θα υπολείπεται από το 2019.»

«Είμαι ικανοποιημένος από τις ενέργειες των πολιτών και επιχειρήσεων που τήρησαν τα μέτρα»

 

 

Με θετική ματιά, βλέπει το κλείσιμο της φετινής τουριστικής περιόδου  παρά το ότι «είναι ιστορικά η χειρότερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό με την άνευ προηγουμένου καθίζηση αφίξεων τουριστών, εισπράξεων και εσόδων», όπως είπε ο τουριστικός πράκτορας κ. Κώστας Τεχνίτης μιλώντας στον «Σ». Ο κ. Τεχνίτης συνέχισε λέγοντας ότι παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού «ο απολογισμός της χρονιάς πρέπει να μας αφήνει θετικό πρόσημο, μιας και καταφέραμε να διατηρήσουμε το προϊόν μέσα στην αγορά, χωρίς κρούσματα για τον ντόπιο πληθυσμό».

Έδωσε μεγάλη σημασία στο ότι η Κως χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους υγειονομικά ασφαλέστερους προορισμούς δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις του νησιού που τήρησαν τα μέτρα.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για την νέα τουριστική περίοδο το 2021, ο κ. Τεχνίτης αφού τονίζει ότι δεν μπορούν ακόμα να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, συνεχίζει λέγοντας ότι «υπάρχουν εκτιμήσεις για σοβαρές επιπτώσεις και το 2021 καθώς εκτιμούν ότι η παράταση της πανδημίας τόσο σε παγκόσμιο αλλά και τοπικά, δεν επιτρέπει σε αυτή τη φάση αισιοδοξία για ισχυρή ανάκαμψη του χρόνου. Το 2021 θα είναι μεν καλύτερο από το ζοφερό 2020 αλλά θα υπολείπεται από το 2019».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ.: Κύριε Τεχνίτη σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η πιο περίεργη και δύσκολη τουριστική περίοδος για το νησί μας. Θα θέλαμε να μας κάνετε έναν απολογισμό αυτής της χρονιάς.

Τ.Κ.: Προφανώς το 2020 είναι ιστορικά η χειρότερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό με την άνευ προηγουμένου καθίζηση αφίξεων τουριστών, εισπράξεων και εσόδων. Σίγουρα αφήνει τον τουριστικό κλάδο - τη βαριά βιομηχανία της χώρας - κλονισμένη και με έντονες ανησυχίες για το 2021. Παρόλα αυτά ο απολογισμός της χρονιάς πρέπει να μας αφήνει θετικό πρόσημο, μιας και καταφέραμε να διατηρήσουμε το προϊόν μέσα στην αγορά, χωρίς κρούσματα για τον ντόπιο πληθυσμό - πράγμα που είχε αρκετό ρίσκο στην αρχή της χρονιάς. Υγεία δηλαδή, σχετικά covid-free και χωρίς να ακουστεί κάτι δυσφημιστικό στο εξωτερικό. Οικονομικά, σαφέστατα θα έχουμε πρόβλημα, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. 

Ερ.: Είστε ικανοποιημένος από τον αριθμό των τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος το νησί μας κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Τ.Κ.: Νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε ικανοποιημένοι με τις αφίξεις και τις αγορές κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε κυβέρνηση του εξωτερικού καθόριζε με αποφάσεις (καραντίνα, τεστ, μέτρα κτλ) για κάθε προορισμό για τους πολίτες της χώρας της. Οπότε μέσα σε αυτό, ίσως βγήκαμε ευνοημένοι σε σχέση με τον ανταγωνισμό - Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία. 

Ερ.: Το ότι φέτος η τουριστική περίοδος επεκτάθηκε έως και το Νοέμβριο, μπορεί να είναι μία καλή αρχή για να διεκδικήσουμε και τα επόμενα χρόνια μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

Τ.Κ.: Είναι μία αρχή, ένα μικρό βήμα αλλά νομίζω έχει να κάνει με την φετινή ιδιαίτερη περίοδο, τις χαμηλές τιμές και τον καλό καιρό. Μακάρι να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. 

Ερ.: Τι δείχνουν τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας μέχρι τώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο;

Τ.Κ.: Αποδείχθηκε ότι σε αυτές τις περιόδους δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις αλλά μόνο να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Είμαστε στη φάση του rebound, και προσπαθούμε να επαναφέρουμε τη ζήτηση στο επιθυμητό αποτέλεσμα.  Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση που οι εξωτερικοί παράγοντες θα καθορίσουν αυτή τη ζήτηση. 

Υπάρχουν εκτιμήσεις για σοβαρές επιπτώσεις και το 2021 καθώς εκτιμούν ότι η παράταση της πανδημίας τόσο σε παγκόσμιο αλλά και τοπικά, δεν επιτρέπει σε αυτή τη φάση αισιοδοξία για ισχυρή ανάκαμψη του χρόνου. Το 2021 θα είναι μεν καλύτερο από το ζοφερό 2020 αλλά θα υπολείπεται από το 2019. Αν χαθεί το αρχικό τμήμα της τουριστικής περιόδου (Απρίλιος/Μάιος 2021) θα υπάρχει μια επιβράδυνση στη δυναμική των πωλήσεων για το υπόλοιπο της σεζόν. Το ζητούμενο είναι να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να είναι οι επιχειρήσεις έτοιμες όταν χρειαστεί. 

Ερ.: Πόσο ικανοποιημένος είστε από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της Ε.Ε. στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και τα μέτρα που έχουν πάρει;

Τ.Κ.: Θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση, μόνο ο χρόνος θα αποδείξει αν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και της Ε.Ε. είναι σωστοί. Σε πρώτο πλάνο, μπορεί να συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε κάποια θέματα, αλλά δεν είμαστε ειδικοί. Προφανώς όσοι ταξίδεψαν φέτος, πήραν το ρίσκο και διάλεξαν την Κω, ως ασφαλή προορισμό, οπότε κάποιος δούλεψε για αυτό και θα πάρει τα εύσημα. Είμαι ικανοποιημένος από τις ενέργειες των πολιτών και επιχειρήσεων που τήρησαν τα μέτρα. Θα είμαι ακόμα πιο ικανοποιημένος αν παραμείνουμε υγιείς και να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να φτάσουν το 2021.  

Για το θέμα του υποχρεωτικού μοριακού τεστ το οποίο τελικά δεν επεβλήθη το 2020 , εκτιμούμε ότι θα πρέπει να επιβληθεί για το 2021 για τις χώρες υψηλού κινδύνου έτσι ώστε να διατηρήσουμε το «Covid Free»  για την Κω.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

Zogas_dimitris