ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Τουρισμός Παρ 6 Νοε 2020

Ικανοποιημένος από την κίνηση στις επιχειρήσεις εστίασης, βάσει των συνθηκών που λειτούργησε φέτος η τουριστική σεζόν, δηλώνει στον «Σ» ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω Βασίλης Μανιάς.

Ο κ. Μανιάς μας είπε ότι στην εστίαση η μείωση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στο ποσοστό των αφίξεων που έφτασε το 70 με 75%. Δήλωσε ικανοποιημένος για τον τρόπο που ακολούθησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που πήγαμε καλά σαν νησί.

Απέφυγε να κάνει κάποιες προβλέψεις για την επόμενη χρονιά, χαρακτηρίζοντας θολό το τοπίο σε μία τόσο ρευστή τουριστική αγορά.

Τέλος κάλεσε τα μέλη του να έχουν συναδελφική αλληλεγγύη και να είναι δίπλα στο σωματείο.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ. Κύριε Μανιά μπορείτε να μας κάνετε έναν απολογισμό της φετινής τουριστικής περιόδου, για το χώρο της εστίασης;

Β.Μ.: Με βάση το γεγονός ότι υπήρχε μία πτώση σε αφίξεις της τάξης του 70% με 75%, δηλαδή είχαμε σαν νησί το 20% με 25% της περσινής κίνησης , σε απόλυτο νούμερο των ανθρώπων που ήρθαν, η εστίαση κινήθηκε παραπάνω από αυτό το ποσοστό.

Ερ.: Είστε ικανοποιημένος δηλαδή με την κίνηση στις επιχειρήσεις σας βάσει των συνθηκών;

Β.Μ.: Για το διάστημα που δουλέψανε τα μαγαζιά ναι. Εντάξει ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, που δεν έχουμε ξαναπεράσει.

Ερ.: Πόσα καταστήματα άνοιξαν φέτος;

Β.Μ.: Ο μεγαλύτερος αριθμός άνοιξε. Δεν υπάρχει ένας μηχανισμός για να ξέρουμε ακριβώς πόσα άνοιξαν. Αλλά εμπειρικά μπορώ να σας πω ότι τουλάχιστον το 80% στο σύνολο του νησιού λειτούργησε φέτος. Το ότι κάποια καταστήματα δεν άνοιξαν φυσικά βοήθησε τα υπόλοιπα που λειτούργησαν αφού ο κόσμος μοιράστηκε σε αυτά. Επίσης ίσως βοήθησε το ότι ο κόσμος έβγαινε περισσότερο έξω από τα ξενοδοχεία, γιατί δεν ήθελαν να είναι μαντρωμένοι με τον όγκο των εκατοντάδων επισκεπτών μαζί. Ίσως ένοιωθαν πιο ασφαλείς έξω. Θέλω να πω δηλαδή ότι η μείωση δεν ήταν τόσο μεγάλη εισπρακτικά.

Ερ.: Πως είδατε την εφαρμογή των υγειονομικών κριτηρίων από τα καταστήματα εστίασης;

Β.Μ.: Θεωρώ ότι υπήρξε σοβαρότητα από το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων. Ακολούθησαν τις οδηγίες, φορούσε μάσκες το προσωπικό και τηρούνταν οι αποστάσεις. Νομίζω ότι πήγαμε καλά στο κομμάτι αυτό. Αυτός ήταν και ένας λόγος που το νησί πήγε καλά γενικά όσον αφορά την πανδημία, πάντα βάσει των συνθηκών που επικρατούσαν και επικρατούν.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι ο Οκτώβρης ήταν ανέλπιστα καλός μήνας. Βοήθησε σε αυτό φυσικά το γεγονός ότι είχαν κλείσει πάρα πολλοί προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ερ.: Αυτή η καλή υγειονομική εικόνα που δείξαμε σαν νησί πιστεύετε ότι θα βοηθήσει στην επόμενη τουριστική περίοδο;

Β.Μ.: Σίγουρα είναι μια παρακαταθήκη αυτό, αλλά από εκεί και πέρα η τουριστική αγορά είναι τόσο ρευστή που είναι δύσκολο να μιλάμε για το τι θα γίνει του χρόνου. Για παράδειγμα αν  θα βρεθεί ή όχι το εμβόλιο, ποιες αεροπορικές εταιρείες και tour operator θα αντέξουν μέσα σ’ αυτή την κρίση… Είναι πολύ θολό το τοπίο.

Ερ.: Είστε ικανοποιημένος από τις ενέργειες που έγιναν από κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και τα μέτρα στήριξης που έχουν πάρει;

Β.Μ.: Μιλάμε τώρα για ένα κράτος με τις δυνατότητες που έχει, έχοντας περάσει πρόσφατα μία μεγάλη οικονομική κρίση. Προσπάθησαν, δεν μπορώ να πω. Εμείς περιμένουμε τώρα την επιδοματική δράση της Περιφέρειας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που δεν είναι σε μορφή δανείου, και ήδη δίδεται στη Μακεδονία και σε άλλες περιφέρειες και πιέσαμε κι εμείς για να προχωρήσει.

Ερ.: Κύριε Μανιά, τα lockdown που γίνονται πόσο μας επηρεάζουν;

Β.Μ.: Επηρεάζουν άμεσα. Το lockdown στην Αγγλία που ισχύει από την Πέμτπη για παράδειγμα κλείνει την τουριστική σεζόν για την Κω, ενώ λέγαμε ότι θα πάμε δειλά δειλά έως τις 22 Νοεμβρίου. Όταν έκλεισε η Ολλανδία το πλήγμα ήταν τεράστιο για την Κω, ειδικά για την πόλη που δουλεύει πολύ με Ολλανδούς. 

Ερ.: Κλείνοντας αυτή την κουβέντα μας, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε  προς τα μέλη του σωματείου σας;

Β.Μ.: Να έχουν συναδελφική αλληλεγγύη. Οι καιροί είναι δύσκολοι και μόνο ενωμένοι όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τέτοιες καταστάσεις. Και φυσικά να είναι δίπλα στο σωματείο τους

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

Zogas_dimitris