ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Τουρισμός Σαβ 8 Μαϊ 2021

«Η έκβαση της τουριστικής περιόδου είναι σε άμεση συνάρτηση με τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας, τα επιδημιολογικά στοιχεία των βασικών πελατών μας ευρωπαϊκών χωρών και με τον ρυθμό εμβολιασμού»

 

«Δεν θα ανοίξουμε αρνητικά, θα ανοίξουμε θετικά, γιατί μπορεί μεν κάποια περιοδικά να μην μας συμπεριλαμβάνουν στους δημοφιλείς προορισμούς ζήτησης, όμως είναι γεγονός ότι η Κως βρίσκεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς και τα πράγματα δείχνουν ότι θα είναι εκ των προορισμών που θα σημειώσουν αρκετά μεγάλη ζήτηση όταν ξεκινήσει η ατμομηχανή του τουρισμού» δήλωσε στον «Σ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) Κωνσταντίνα Σβύνου, στην επισήμανσή μας πως, περιοδικά τουριστικά προμοτάρουν ελληνικά νησιά από τα οποία όμως απουσιάζει η Κως.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα του ξένου τύπου, όπως λ.χ. των New York Times οι οποίοι κρίνουν αρνητικά την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «στοίχημα», πως «τζογάρει» με το άνοιγμα του τουρισμού, «ακόμη και όταν τα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν γεμάτα και περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ελλήνων είναι ανεμβολίαστοι», η κα Σβύνου δηλώνει πως, η Κως, όπως και άλλοι τουριστικοί προορισμοί που λειτούργησαν το 2020, «επέδειξε ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη στον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία και αυτό το στοίχημα θα έρθει και θα το κεφαλαιοποιήσει. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα στοίχημα, όπως αναφέρονται οι New York Times, γιατί είναι ένα στοίχημα, γιατί επιχειρούμε για μια ακόμη φορά άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας. Άρα λοιπόν, αντί για στοίχημα μπορούμε να μιλάμε για ένα εγχείρημα το οποίο έχει κάθε προοπτική για να σημειώσει θετικά αποτελέσματα». Παράλληλα, εκτιμά πως ναι μεν «είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα», όμως «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε, θα το κερδίσουμε το στοίχημα».

Στο ερώτημα, πότε προσδιορίζει το ουσιαστικό άνοιγμα του τουρισμού, απαντά: «Θεωρώ μετά τα μέσα Ιουνίου, με αρχές Ιουλίου», εκτιμώντας πως «αρχές Ιουλίου θα έχουμε καλούς ρυθμούς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η κα Σβύνου, συγκρατημένα αισιόδοξη λόγω πανδημίας, δηλώνει πως, «το πρώτο 15θήμερο του Μαΐου είναι σχετικά χαμένο. Το πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου πάει πολύ δειλά, ενώ το δεύτερο 15θήμερο δείχνει πως κάπως ανεβαίνει η κίνηση. Ελπίζουμε να κορυφωθεί από αρχές Ιουλίου. Περιμένουμε τρεις πολύ καλούς μήνες, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά ένα σχετικά καλό Οκτώβρη, όμως, πάντα με την επιφύλαξη ότι δεν θα μας απογοητεύσουν τα γεγονότα που αφορούν στην πανδημία. Λόγω αυτών των καταστάσεων, μπορεί να έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις».

Εξηγεί δε πως, σε σχέση με το 2020, «αυτό το απρόβλεπτο έχει περιοριστεί αρκετά λόγω των εμβολιασμών, που είναι ένα όπλο στα χέρια μας το οποίο δεν είχαμε πέρσι».

Εν κατακλείδι, το πόσο καλά θα πάμε ως προορισμός έχει άμεση συνάρτηση με τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας. «Όταν η Ελλάδα γίνει “πράσινη”, τότε θα μπορούμε να έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε τους στόχους μας. Εάν όμως, παραμείνουμε σε άλλα χρώματα στον επιδημιολογικό χάρτη, αυτοί οι στόχοι φαίνεται να απομακρύνονται. Η έκβαση της τουριστικής περιόδου είναι σε άμεση συνάρτηση με τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας, τα επιδημιολογικά στοιχεία των βασικών πελατών μας ευρωπαϊκών χωρών και με τον ρυθμό εμβολιασμού» δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω.

«Η Κως παραμένει στους “πράσινους” προορισμούς, γεγονός που δείχνει ότι, στις15 του μήνα θα ξεκινήσουν κάποιες πτήσεις δειλά δειλά. Ευχόμαστε να παραμείνουμε εκεί, είναι θέμα ατομικής ευθύνης, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, δεν πρέπει να μας παρασύρουν τα θετικά συναισθήματα που μας προκάλεσε το άνοιγμα της εστίασης. Θα πρέπει να κρατήσουμε αυτούς τους περιορισμούς και να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από το φαινόμενο της πανδημίας» αναφέρει, τονίζοντας παράλληλα πως, «ο αριθμός των εμβολιασμών είναι απογοητευτικός. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για εμβολιασμό και οι αναμονές να είναι τόσο μεγάλες. Όπως επίσης, δεν βλέπουμε να υλοποιείται η υπόσχεση ότι, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα είχαν μια σχετική προτεραιότητα».  

Όσο για το από ποιες χώρες περιμένουμε επισκέπτες, η κα Σβύνου ανέφερε πως, η Αγγλία δείχνει μια προτίμηση, η Γερμανία προβληματίζει λόγω των επιδημιολογικών της στοιχείων, το ίδιο και η Ολλανδία. «Φαίνεται πάντως ότι, οι παραδοσιακές μας αγορές θα μας στηρίξουν» καταλήγει.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» - ΦΥΛΛΟ 1057/6-5-21

 

 

Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων Κω προς αρμοδίους

«Η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα συμβάλλει καθοριστικά στο να “σώσουμε την παρτίδα”»

«Δεν είναι δυνατό στην Κω να λειτουργούν 2,5 εμβολιαστικά κέντρα: 2 στο Νοσοκομείο και μισό στο ΙΚΑ, μισό γιατί δεν υπάρχει προσωπικό!»

«Σας καλούμε άμεσα όπως ενεργοποιήσετε νέο εμβολιαστικό κέντρο (στο κέντρο υγείας Αντιμάχειας) και όπως προχωρήσετε στη στελέχωση των ενεργών κέντρων»

 

Την έντονη ανησυχία και αγωνία της εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Κω, σχετικά με τον πολύ αργό ρυθμό εμβολιασμών στο νησί μας, μέσω επιστολής την οποία απέστειλε προς την πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Θεοδωρίδου Μαρία και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους Μάριο, την οποία κοινοποιεί προς Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια,

Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, Πρόεδρο ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα, Βουλευτές Δωδεκανήσου, Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκο, Έπαρχο Κω κ. Καμπανή,

Δήμαρχο Κω κ. Νικηταρά και Διοικητή Νοσοκομείου Κω κ. Βασιλειάδη. Ζητά την άμεση ενεργοποίηση ενός νέου εμβολιαστικού κέντρου στο Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια, καθώς και τη στελέχωση των ενεργών κέντρων.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμη κυρία Θεοδωρίδου,

Αξιότιμε κύριε Θεμιστοκλέους

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να καταδείξουμε τον πολύ αργό ρυθμό εμβολιασμών στο νησί της ΚΩ και να σας απευθύνουμε έκκληση προκειμένου να προχωρήσετε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανατροπή του γεγονότος αυτού και την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας

Η Κως είναι ένας εκ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών σε Πανελλαδικό επίπεδο με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας μας και άμεσα εξαρτώμενη από τον τουρισμό. Φαίνεται πως το στοίχημα της ανοσίας αγέλης προ της έναρξης της τουριστικής περιόδου αλλά ειδικότερα η υπόσχεση για προτεραιότητα των εργαζομένων στον τουρισμό στους εμβολιασμούς έχουν χαθεί. Γεγονότα που θα συνέβαλλαν ουσιαστικά στην αύξηση της ζήτησης για τη χώρα μας.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις, το ποσοστό των εμβολιασμένων θα είναι μεταξύ των παραμέτρων που θα κρίνουν την παρούσα τουριστική περίοδο. Δεν είναι λοιπόν δυνατό στην Κω να λειτουργούν 2,5 εμβολιαστικά κέντρα: 2 στο Νοσοκομείο και μισό στο ΙΚΑ, μισό γιατί δεν υπάρχει προσωπικό! Σας καλούμε άμεσα όπως ενεργοποιήσετε νέο εμβολιαστικό κέντρο (στο κέντρο υγείας Αντιμάχειας) και όπως προχωρήσετε στη στελέχωση των ενεργών κέντρων.

Οφείλουμε να επισημάνουμε πως αναμένουμε λόγω της τουριστικής περιόδου εκατοντάδες εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα ζητήσουν να εμβολιαστούν στο νησί της Κω, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση των εμβολιασμών!

Καθώς η παρούσα επιστολή κοινοποιείται και στον υπουργό τουρισμού, όπως και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ αλλά και στους τοπικούς βουλευτές, τονίζουμε πως στήριξη του τουρισμού συνεπάγεται τη στήριξη όλης της οικονομίας. Στο 2020 κλείσαμε με πτώση τζίρου 78% και τη δεδομένη στιγμή οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν με ενέσεις ρευστότητας που είναι δανεικά! Είναι αυτονόητο πως αν ο τουρισμός δεν στηριχθεί, αν οι επιχειρήσεις δεν δουλέψουν τότε θα καταρρεύσει η οικονομία.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα συμβάλλει καθοριστικά στο να “σώσουμε την παρτίδα”. Σας καλούμε με όλη μας την αγωνία να στηρίξετε τις προσπάθειές μας…

 

Με τιμή,

Η πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου και το ΔΣ».

Την επιστολή συνυπογράφουν:

ΔΣ ΣΕΠΕ ΚΩ, πρόεδρος Βασίλης Μανιάς

ΔΣ Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Κω, πρόεδρος Παπαδούλη Ελένη

 

 

Zogas_dimitris