Κοινωνία Τετ 22 Μαϊ 2024

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, προστατεύει ακόμη και με νόμο αυτούς που παραπλανούν τους καταναλωτές, αντί να προστατεύει τους καταναλωτές από τα μεγάλα συμφέροντα της αγοράς.

Στο υπό συζήτηση ν/σ του Υπ. Ανάπτυξης η Κυβέρνηση καταργεί ρύθμιση που επέβαλε πρόστιμα σε εταιρίες που έκαναν παραπλανητικές εκπτώσεις, προσφορές κλπ. Τα πρόστιμα αυτά διπλασιαζόντουσαν αν υποτροπίαζε η συγκεκριμένη εταιρία.  Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο «ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΘΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ», η Κυβέρνηση απογυμνώνεται πλήρως και δείχνει ότι υπηρετεί αυτούς που αισχροκερδούν σε βάρος των πολιτών. Αυτό αποδεικνύεται και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που επισυνάπτεται το ν/σ και αναφέρει απώλεια εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό «από την κατάργηση διάταξης σχετικά με την επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις ανακριβών ή παραπλανητικών ανακοινώσεων μείωσης τιμής, εκπτώσεων και προσφορών.»

Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας για μία ακόμη φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων καταναλωτών από τη μία ζητάει με επιστολή του στην Κομισιόν να παρέμβει για να πέσουν οι τιμές στην αγορά μετά από πέντε χρόνια δικής του κυβέρνησης και από την άλλη νομοθετεί για την κατάργηση ή και μείωση των προστίμων που ήδη υπήρχαν.

Στη συζήτηση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής, τη Δευτέρα 20 Μαΐου,  με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων τόσο ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών της ΓΣΕΕΕ, όσο και ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτο Καταναλωτών απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του κ. Νικητιάδη ως ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωναν πλήρως τα παραπάνω.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, υπεύθυνος του ΚΤΕ Ανάπτυξης και ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής επί του ν/σ του Υπ. Ανάπτυξης, Γιώργος Νικητιάδης  μετά το πέρας της ακρόασης των φορέων προέβη στην ακόλουθη δήλωση.

«Η κυβέρνηση με το ν/σ του κ. Σκρέκα επί της ουσίας αντί να προστατεύει τους καταναλωτές, προστατεύει αυτούς που τους παραπλανούν. Μειώνει σε σημαντικό βαθμό τα πρόστιμα που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία με το νέο νόμο του Υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τα άλλα ο κ. Μητσοτάκης αναζητά τα αίτια της ακρίβειας στο εξωτερικό και στην Ευρώπη, αιτούμενος σωσίβιο στην κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Καμία ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια που υπάρχει στην Ελλάδα και καμία ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει. Το πρόβλημα βρίσκεται στο εντός της χώρας και διογκώνεται εξαιτίας μίας κυβέρνησης ανίκανης να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο την ακρίβεια. Μίας κυβέρνησης που δεν ενεργοποιεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως θα έπρεπε, μίας κυβέρνησης που δεν ενδυναμώνει το καταναλωτικό κίνημα, μίας κυβέρνησης που δεν ενισχύει τη ΔΙΜΕΑ με προσωπικό και που δε διατάσσει σε βάθους ελέγχους από το χωράφι μέχρι το ράφι».

Zogas_dimitris