Κοινωνία Τετ 22 Μαϊ 2024

Νέα παρέμβαση του «Ομίλου για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση», η οποία αφορά στο μέλλον της πολεοδομίας του δήμου μας.

Αναλυτικά, η παρέμβαση του «Ομίλου» έχει ως ακολούθως:

 «Ο Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση ενόψει εξελίξεων αφαίρεσης των υπηρεσιών της πολεοδομίας από τον Δήμο με αποτέλεσμα την παραπέρα αποδυνάμωση του, σχολιάζει:

Η κυβέρνηση με νόμο και χωρίς να ρωτήσει τους Δήμους έδωσε την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αυξήσουν το ύψος των οικοδομών κατά παράβαση των σχεδίων πόλης. Πολλοί Δήμοι (ο δικός μας αγνοούμε) αντέδρασαν και απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με χθεσινές αποφάσεις είναι υπέρ των Δήμων!

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε τον πρόεδρο του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) να κατηγορήσει τους δημάρχους ότι ασχολούνται με «πολιτικές καριέρες» ότι «λένε αρλούμπες» και ότι ονειρεύονται να διοικούν «πόλεις – κράτη της αρχαιότητας» Και απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό να πάρει τις πολεοδομίες από τους Δήμους και να τις μεταφέρει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος!!

Ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή ομιλία του για τον Νέο Πολεοδομικό Κανονισμό είπε τα εξής στηρίζοντας τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό στις εκλογές της Κυριακής.

«Έγιναν πολλά, αλλά απομένουν να γίνουν περισσότερα. Να εκδίδονται όλες οι οικοδομικές άδειες, για παράδειγμα, από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ώστε μεσοπρόθεσμα να μηδενιστεί η ταλαιπωρία για να χτιστεί μια κατοικία ή να ολοκληρωθεί μία επένδυση»

Αγαπητέ Δήμαρχε, δεν συμβαίνουν όλα αυτά τυχαία. Τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα στην οικοδομή τεράστια και εκτός της Κω. Αλίμονο αν εμείς που θα υποστούμε τις συνέπειες δεν προστατεύσουμε τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας, την ομορφιά του νησιού μας και την ανθρώπινη διαβίωση μας.

Παραχωρήσαμε στο ΤΕΕ το δικαίωμα που είχε ο Δήμος μας να συντάξει  μόνος του το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.  Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι δήμαρχοι δυστυχώς. Και στο ΤΕΕ άνοιξε η όρεξη, αφού πήρε τα 180 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης για τα χωροταξικά να πάρει και τις πολεοδομίες!!  Και αυτό το γράψαμε και προειδοποιήσαμε για την εξέλιξη. 

Ο Όμιλος εδώ και ένα χρόνο προειδοποιεί για την εξέλιξη που θα έχει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ανέλαβε να συντάξει το ΤΕΕ. Κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις σε όλους τους συμβούλους. Και ζήτησε την κινητοποίηση του Δήμου, των φορέων και των πολιτών για την σύνταξη του. Αγνοηθήκαμε!

Ο Όμιλος εδώ και ένα χρόνο καταθέτει προτάσεις για την ΚΩΑΝ και την ανασυγκρότηση της ως εργαλείο ενδυνάμωσης του Δήμου και κάλυψης των αναγκών των τεχνικών υπηρεσιών και της πολεοδομίας με προσλήψεις επιστημόνων όπως ακριβώς προβλέπει ο σχετικός νόμος.  Αγνοηθήκαμε!

Όταν ένας Δήμος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τις μεταφέρει στο ΤΕΕ. Όταν ένας Δήμος δεν ενισχύει τις νευραλγικές για την ανάπτυξη τεχνικές και πολεοδομικές υπηρεσίες του ενώ έχει τα νομοθετικά εργαλεία της ΚΩΑΝ και των μετακλητών για προσλήψεις επιστημόνων και δικαιολογείται ότι δεν επαρκεί το μόνιμο επιστημονικό προσωπικό και δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις. Όταν ένας Δήμος βλέπει μπροστά του να καταστρέφονται οι οικισμοί του. Τότε κάτι δεν πάει καλά.

Όταν ένας Δήμος, δηλαδή η τοπική εξουσία, δεν αντιδρά και κυρίως δεν ενημερώνει τους πολίτες για τον στραγγαλισμό και την αφαίμαξη που υφίσταται. Τότε οι μεν πολίτες θα απέχουν κοιτάζοντας να σώσουν τον εαυτό τους, τότε οι πολίτες θα αποστρέφονται, εάν είναι δυνατόν, τον Δήμο τους, το δε νησί θα είναι εξαρτημένο από τρίτους και από ξένα συμφέροντα.

Είναι άδικο ο πλούτος της Κω σε νέους και παλιούς μηχανικούς αλλά και σε εκατοντάδες επιστήμονες να μην διατίθεται στην κοινή λογική ενός αγώνα ανάδειξης και προστασίας για το πλούσιο νησί τους και την πρόοδο του.

Έτερη παρέμβαση του «Ομίλου» για τη Μαρίνα, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδα «Βήμα της Κω».

«Πρόεδρε της Μαρίνας θα αποτύχεις αν δεν σεβαστείς τους πολίτες»

«Διαβάσαμε στην έγκριτη εφημερίδα μας το «Βήμα της Κω» ένα ρεπορτάζ που αφορούσε την Μαρίνα της Κω και τις σχέσεις μεταξύ των δύο στελεχών της δημοτικής αρχής, του πρώην και του νυν προέδρου της, δημοτικών συμβούλων Κώστα Χόνδρου και Γιάννη Καλέργη.

Θα σταθούμε στο γεγονός της «αντιπαράθεσης» αφού η Μαρίνα μας αφορά άμεσα επειδή είναι περιουσία των πολιτών που αποκτήθηκε με το δικό του χρήμα και δεν είναι περιουσία ενός δημοτικού συμβούλου, ούτε του δημάρχου.

Ο Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση έγκαιρα  για την καλή λειτουργία του Δήμου μας πρότεινε συγκεκριμένα πράγματα, τα δημοσίευσε και τα έστειλε σε όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε!

Είναι αναγκαίο γράψαμε,  να γνωρίζουν όλοι οι νεοεκλεγμένοι σύμβουλοι τα οικονομικά, τις υπηρεσίες, τα προγράμματα και τα προβλήματα όλου του Δήμου και των επιχειρήσεων του!  Είναι αναγκαίο γράψαμε, κάθε αντιδήμαρχος και κάθε πρόεδρος να μας πει τι παρέλαβε, ποια είναι τα προβλήματα και τι σκέφτεται να κάνει. Είναι αναγκαίο γράψαμε, να συνεννοηθούν όλοι μαζί οι σύμβουλοι και να βγάλουν ένα ενιαίο πρόγραμμα για τον Δήμο και τις επιχειρήσεις του. Και όλα αυτά γράψαμε να είναι αληθινά και να τα δημοσιοποιήσουν στα αφεντικά τους που είναι οι πολίτες ώστε να γνωρίζουμε τι παρέλαβαν και τι κάνουν.

Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε και σήμερα έκπληκτοι εξαιτίας μιας διάστασης απόψεων μεταξύ δύο συμβούλων της ίδιας δημοτικής αρχής και όχι από τον πρόεδρο της Μαρίνας που ανέλαβε πριν από 5 μήνες, μαθαίνουμε ότι η Μαρίνα είχε το 2022 κέρδη 500 χιλιάδες ευρώ και το 2023 πάνω από 500 χιλιάδες!  Και αν υπολογίσουμε και κάπου 200 χιλιάδες που πήγαν σε εκδηλώσεις και αθλητικούς συλλόγους (δηλαδή σε έξοδα ξένα με το αντικείμενο και τις ανάγκες της Μαρίνας) τότε το ταμείο σήμερα θα πρέπει να έχει ζεστά λεφτά πάνω από 1.200.000 εκατομμύρια ευρώ!!

Αγαπητέ και σεβαστέ πρόεδρε της Μαρίνας κ. Καλέργη, ελπίζουμε έστω και μετά από πέντε μήνες να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας που είμαστε βέβαιοι ότι δεν γνωρίζουν τίποτα , αλλά και εμάς τους φτωχούς πολίτες, τι παραλάβατε, ποια είναι τα προβλήματα και τι σκέφτεστε να κάνετε στη Μαρίνα.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η καρέκλα που κάθεσαι δεν έγινε τυχαία. Ότι εάν θέτετε να επιτύχετε στους μεγάλους στόχους σας θα πρέπει οι πολίτες στο σύνολο τους να βρίσκονται στο πλευρό σας, όπως έγινε τότε που οι παλιοί συνάδελφοι σας διεκδικούσαν την Μαρίνα. Ότι οι παλιοί συνάδελφοι σας άλλαξαν τον νόμο δύο φορές για να την πάρουν. Ότι οι παλιοί συνάδελφοι σας έβαλαν το κεφάλι τους στον ντορβά και δανείστηκαν 1 δισεκατομμύριο δραχμές για να την κατασκευάσουν. Και ότι στα εγκαίνια της ήταν παρόντες όλοι οι πολίτες της Κω, γιατί ήταν δικό τους απόκτημα. Ότι όλα τα εστιατόρια της πόλης εκείνη την αξέχαστη ημέρα προσέφεραν από δύο λαμαρίνες φαγητά!

Πολλοί από εμάς σας ψήφισαν γιατί σας εμπιστεύονται. Σας λέμε λοιπόν ότι θα αποτύχετε εάν δεν εμπιστευτείτε τους πολίτες. Εάν δεν τους πείτε την αλήθεια, τα δύσκολα και τα εύκολα, τα μεγάλα και τα μικρά και αν δεν τους ζητήσετε την γνώμη τους και την βοήθεια τους.

Το να φτιαχτεί ακόμα ένα εστιατόριο μέσα στη Μαρίνα και μάλιστα με χρήματα του επενδυτή όπως το Ακταίον δεν είναι τίποτε! Ούτε χρειάζεται! Το να γίνει όμως η επέκταση της Μαρίνας που είναι το μεγάλο όραμα, είναι ένας πολιτικός άθλος που μπορεί να γίνει μόνο όταν οι πολίτες σε εμπιστευτούν και τους σεβαστείς. Μόνο οι πολίτες μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τα συμφέροντα!

Έχουν περάσει πέντε μήνες. Έχεις στα ταμεία σου πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. ΤΟΛΜΗΣΕ!».

(ΣΗΜ. Οι δημοσιεύσεις αυτές στηρίχτηκαν στην άποψη ότι ο Όμιλος πέραν των προτάσεων του θα πρέπει να ασκεί και κριτική σε αυτούς που αποφασίζουν για την δική μας ζωή και περιουσία)».

Zogas_dimitris