Ευ-λόγον Παρ 12 Μαϊ 2023
  1. Κατεβείτε στο ύψος του παιδιού όταν επικοινωνείτε μαζί του έτσι θα επιτύχετε καλύτερη βλεμματική επαφή κατά την συζήτηση σας.
  2. Χρησιμοποιείστε ένα μοντέλο αργού ρυθμού ομιλίας, κάντε παύσεις ανάμεσα στις προτάσεις σας, χρησιμοποιείστε απλό λεξιλόγιο, ακολουθείστε το παιδί τόσο στην συζήτηση και το θέμα της, όσο και στο παιχνίδι.
  3. Αυξήστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού, περιγράψτε μία συμπεριφορά επιθυμητή και σφραγίστε με ένα επίθετο π.χ. «Μάζεψες όλα σου τα παιχνίδια, μπράβο! Είσαι τακτικός». Είναι σημαντικό να περιγράφουμε την επιθυμητή συμπεριφορά για να γνωρίζει το παιδί τι έκανε σωστά, ώστε να το ξανακάνει.
  4. Διατηρώ τους κανόνες συζήτησης, μιλάω όταν έρθει η σειρά μου, δεν διακόπτω το παιδί και ζητάω και από το παιδί να εφαρμόσει τον κανόνα αυτόν
  5. Διατηρείστε μία σταθερή ρουτίνα ύπνου, ορίστε το πρόγραμμα ύπνου  και επιβραβεύστε στην τήρηση του. Διατηρείστε γενικά, έναν αργό ρυθμό δραστηριοτήτων, π.χ. ξεκινάω νωρίτερα την προετοιμασία για το σχολείο, δεν διαθέτουμε μόνο 5 λεπτά για το ντύσιμο του παιδιού
  6. Σχολιάστε περισσότερο ενέργειες και δραστηριότητες και αποφύγετε να κάνετε πολλές ερωτήσεις. Χαμηλώστε τις γλωσσικές σας απαιτήσεις, χρησιμοποιείστε δηλαδή απλούστερο λεξιλόγιο ώστε να αντιστοιχούν στην ηλικία του παιδιού.
  7. Ορίστε μέσα στην ημέρα χρόνους αποκλειστικότητας με το παιδί για παιχνίδι (ειδικά όταν υπάρχουν δυσκολίες διαχείρισης στον ερχομό νέου μέλους στην οικογένεια). Ακόμα και ένα πεντάλεπτο (5 λεπτά) αρκεί μέσα στην ημέρα για ένα παιχνίδι που θα ορίσει το παιδί.
  8. Αποφύγετε να σχολιάζετε τις στιγμές που το παιδί κολλάει και προσπαθήστε να μην δίνετε συμβουλές που δεν βοηθούν εκείνη την στιγμή όπως «μίλα αργά, πάρε ανάσα», κτλ.). Διατηρείστε βλεμματική επαφή με το παιδί, να περιμένετε να τελειώσει, αποφύγετε να συμπληρώσετε την φράση/πρόταση του και επικεντρωθείτε στο μήνυμα του και όχι στον τρόπο που το είπε.
  9. Βοηθήστε το να βάλει το  συναίσθημα σε λέξεις. Περιγράψτε με λέξεις τα συναισθήματα που νιώθει το παιδί π.χ. όταν  αναστατώνεται με το χαλασμένο παιχνίδι του, μπορείτε να πείτε: «χάλασε το παιχνίδι σου, είσαι στεναχωρημένος, είναι εντάξει να κλάψεις». Βοηθήστε το να «ξεθυμάνει».
  10. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε διαφωνίες που προκύπτουν ανάμεσα σε εσάς και το παιδί με συζήτηση και επιχειρήματα. Διατυπώστε το πρόβλημα, καταγράψτε όλες τις ιδέες σας για επίλυση και ψηφίστε όλοι μαζί την καλύτερη.
Zogas_dimitris