Κοινωνία Παρ 10 Μαϊ 2024

Μετά από δυο περίπου χρόνων συζητήσεις με τον δήμο Κω, πρώτη φορά προχωρούν σε δημόσια παρέμβαση

Αίσθηση προκαλεί η – για πρώτη φορά δημόσια - παρέμβαση της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου στην υπόθεση της Ζιάς η οποία αφορά στους κινδύνους που επιφέρει η αυξημένη κίνηση των τουριστικών λεωφορείων στον οικισμό, όπως πολλάκις έχει επισημανθεί και από το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κω.

Συγκεκριμένα, η Ένωση απευθύνει σύσταση προς όλα τα μέλη της, καθώς και στα υπόλοιπα τουριστικά γραφεία, όπως επισημαίνει,  «να μειώσουν δραστικά τα δρομολόγιά τους προς τον οικισμό της Ζιάς, ειδικά τις απογευματινές ώρες». Επίσης, πρότασή της είναι, «τα τουριστικά λεωφορεία που κάνουν την εκδρομή «Greek night» να μην ανεβαίνουν μέχρι πάνω στον οικισμό».

Να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Σ», τα τελευταία δύο χρόνια η Ένωση είχε επανειλημμένες συζητήσεις με τη δημοτική αρχή, η οποία την  διαβεβαίωνε ότι θα λύσει το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως, μέχρι και σήμερα αυτό παραμένει «ανοιχτό». Με δεδομένο πως, λόγω της τεράστιας – χρόνο με το χρόνο - αύξησης της επισκεψιμότητας στον οικισμό αυξάνεται και ο βαθμός επικινδυνότητας, η Ένωση αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη θέση της σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια ουσιαστική παρέμβαση.

Ζητούμενο δε είναι, η πρόταση της Ένωσης να γίνει αποδεκτή και από τουριστικά γραφεία που δεν είναι μέλη της, όπως λ.χ. η TUI η οποία διακινεί τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστικών λεωφορείων, έτσι ώστε η πίεση για επίλυση αυτού του χρόνιου ζητήματος να επέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δυστυχώς όμως, δεν διαφαίνεται λύση για την φετινή τουριστική περίοδο.

Αναλυτικά, η παρέμβαση της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου έχει ως ακολούθως:

«Παρ’ όλες τις συζητήσεις των τελευταίων χρόνων και παρόλο που η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου έχει συμπαρασταθεί στον Δήμο Κω σε ό,τι χρειάστηκε, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για την επίλυση της διέλευσης και στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων.

Ως εκ τούτου, εμείς ως Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου απευθύνουμε σύσταση σε όλα τα μέλη μας (καθώς και τα υπόλοιπα τουριστικά γραφεία) να μειώσουν δραστικά τα δρομολόγιά τους προς τον οικισμό της Ζιας, ειδικά τις απογευματινές ώρες.

Επίσης, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι λόγω της κίνησης που δημιουργείται και των πιθανών κινδύνων που εγκυμονούν, προτείνεται τα τουριστικά λεωφορεία που κάνουν την εκδρομή «Greek night» να μην ανεβαίνουν μέχρι πάνω στον οικισμό. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο το τουριστικό προϊόν μας κι ιδιαιτέρως το ηλιοβασίλεμα της Ζιας, ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου, πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris