Δρομολόγια Παρ 24 Μαρ 2023

Πρέπει να το παραδεχτώ αγαπημένε μου. Δεν ζω εδώ. Ούτε καν σε ένα παράλληλο σύμπαν, γιατί όλο και κάτι θα είχα πάρει χαμπάρι. Ζω σε άλλη γη κι άλλα μέρη.

Μη γελάς. Αυτό ένοιωσα όταν, με προτροπή φίλου μου μπήκα στο φειζ μπουκ του περιφερειάρχη μας Γιώργου Χατζημάρκου και διάβασα ότι συναντήθηκε με Θ. Νικηταρά και Π. Αβρίθη.

Τι το ‘θελα πες μου, τι!!! Συγχύστηκα και οι λόγοι απλοί.

Πρώτον. Η αγαπημένη μας δημοτική αρχή, ενώ βγάζει δελτία τύπου για άλλα κι άλλα,  γι αυτή τη συνάντηση του αιώνα- θα καταλάβεις παρακάτω γιατί την χαρακτηρίζω έτσι – άκρα του τάφου η σιωπή.

Δεύτερον. Όταν διάβασα για «ζητήματα του νησιού στα οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το μέλλον και την προοπτική του», ένοιωσα, πώς να στο πω, βλάκας.

Μέχρι και σήμερα που μιλάμε, το έργο της περιφέρειας στο νησί μας που βλέπω (εδώ ζω εε…) είναι,  ανύπαρκτο να το πω, ελάχιστο να το πω… Σε σχέση βέβαια με τα χρόνια που βρίσκεται στο «τιμόνι».

Εντάξει, με τις εκκλησίες, να το καταπιώ. Αργήσανε, αλλά έστω κι έτσι, κάτι έγινε.

Θα μου πεις και δίκιο θα ‘χεις όπως πάντα, η περιφέρεια διαχειρίζεται το χρήμα των νησιών μας και αυτή το διανέμει. Άρα, δεν κοπιάζει για να το αποκτήσει.

Τα ‘χει καλά με τους κυβερνώντες και αυτοί την ανταμείβουν. Αλήθεια, το γραφείο που είχε ανοίξει στις Βρυξέλες λειτουργεί; Το είχε νοικιάσει το 2015 αν θυμάμαι. Απλά ρωτάω. Δεν το έχω ψάξει.

Ας έρθουμε όμως στην ουσία.

Στην ανάρτησή του ο κ. Χατζημάρκος, αναφέρεται σε αυτά που ΘΑ γίνουν και που οι διαδικασίες βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης. Και είναι πολλά τα λεφτά. 60.000.000 ευρώ!!! Εδώ κολλάει η συνάντηση του αιώνα που σου ‘πα πριν…

Εντάξει, δεν εντυπωσιάστηκα. Λεφτά υπήρχαν, λεφτά υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν για να τα διαχειρίζονται κατά το δοκούν οι διαχειριστές.

Τι θα περίμενα;

Λίγο λιγότερη αλαζονεία, λίγο λιγότερο «εγώ».

Ακόμα κι αν όλα αυτά γίνουν, δεν χρωστάμε σε καμία περιφέρεια και σε κανένας περιφερειάρχη να του πούμε «μπράβο» ή «άξιος». Αυτή δεν είναι η δουλειά τους; Η διαχείριση των πόρων; Ε, αυτό δεν κάνουν;

Πάμε παρακάτω.

Θα του έλεγα «μπράβο» σε μια και μοναδική περίπτωση. Εάν ερχόταν σε σύγκρουση με το σύστημα και διεκδικούσε σθεναρά αυτά που δικαιούμαστε με πρώτο απ’ όλα, την φροντίδα υγείας.

Και μόνο το ότι αποφάσισε να δίνει «μπόνους» σε γιατρούς, δείχνει περίτρανα τη σχέση του με την κεντρική διοίκηση. Την καλύπτει και τον καλύπτουν. Το «κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε το βουνό» (βουνό ίσον καρέκλα) έχει βρει τον καλύτερο εκφραστή του.

Όσο για τα έργα της περιφέρειας στην περιοχή μας, δεν χρειάζεται να πω κάτι. Όλοι εδώ ζούμε.

Δεν θα μπω σε άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό μας επίπεδο, με την επιβαλλόμενη αλλαγή της νοοτροπίας μας που τόσα χρόνια άνθρωποι αλαζόνες, άνθρωποι «μικροί», έχουν φροντίσει να μας επιβάλλουν με πλύση εγκεφάλου να υιοθετήσουμε.

Κι όμως, θα ξαναζητήσουν την ψήφο μας και θα ξαναβγούν, θεώρησέ το βέβαιο, διότι πολύ απλά, παίζουν μπάλα μόνοι τους. Δεν έχουν αντίπαλο στο γήπεδο.

Ο μοναδικός αντίπαλος κάθε πολιτικής ομάδας, είμαστε εμείς.

Κι εδώ, γελάμε ή κλαίμε…

Εμείς. Εμείς οι αποστασιοποιημένοι από ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Εμείς που ενώ γνωρίζουμε και σιχτιρίζουμε, γυρνάμε πλευρό.

Αηδία έχουμε καταντήσει. Πιάσαμε πάτο και γι αυτό ο κάθε «σωτήρας» κορδώνεται.

Του δίνουμε απλόχερα και χώρο και χρόνο για να θεριεύει η αλαζονεία του.

Το αυτό διαφαίνεται και στο δήμο.

Έχει προ πολλού παρεισφρήσει εντός του η νόσος της αλαζονείας.

Αγαπημένε μου, το διαχρονικό ερώτημα «ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες» δεν λέει να σταματήσει να μας βασανίζει.

Όμως, παρά τα όσα μας «χώνω», επειδή εξακολουθώ να πιστεύω σε εμάς, θα σου πω δίχως καμία επιφύλαξη πως, ποτέ δεν είναι αργά να βάλουμε φρένο στην κατρακύλα.  Δύσκολο μεν, όχι ακατόρθωτο δε.

Και εσύ ξέρεις… Δεν μιλάω θεωρητικά. Το ζω…

Σου παραθέτω την ανάρτηση του περιφερειάρχη (την θέλω για το αρχείο της εφημερίδας…) και σε χαιρετώ.

Α,,, και πού είσαι; Περιμένω να δω εάν θα «αναρτήσει» κάτι και ο δήμαρχος…

«Γιώργος Χατζημάρκος

Τον Δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά και τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Αβρίθη υποδέχθηκα χθές στο γραφείο μου.

Συζήτηση για όλα τα ζητήματα του νησιού, στα οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει το μέλλον και την προοπτική του.

-Από το Νέο Νοσοκομείο Κω και την πορεία της πολεοδομικής τακτοποίησης του οικοπέδου που ο Δήμος Κω παραχώρησε για το κτίσιμο του, και το οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει με τουλάχιστον 15.000.000,00 €,

-Το Νέο Έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κω με την μέθοδο ΣΔΙΤ, που ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου κατέθεσε ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών με κόστος επένδυσης 15 έως 20.000.000,00 €, ανάλογα με την τεχνολογία που θα επιλεγεί από τον σχετικό διαγωνισμό,

-Το έργο της Ανακύκλωσης που ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου σχεδίασε, κατέθεσε για χρηματοδότηση και περιμένει, εντός μηνός, την έγκριση, με προϋπολογισμό 3.534.000,00 € για την Κω,

-Την πιλοτική δράση διαχείρισης των Βιοαποβλήτων που ο ΦοΔΣΑ σχεδίασε, έφερε χρηματοδότηση, ήδη δημοπράτησε και αφορά σε 5.000 Μηχανικούς Κομποστοποιητές που θα διανεμηθούν δωρεάν, εντός του '23, σε νοικοκυριά της Κω,

-Την χρηματοδότηση των 8.000.000,00 € για την Αστική Ανάπλαση, που η Περιφέρεια, μέσα από τους Ευρωπαϊκούς της πόρους, εξασφάλισε ονομαστικά για τον Δήμο Κω,

- Την συντήρηση των σχολικών μονάδων, την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, την χρηματοδότηση και συμβασιοποίηση 6 έργων παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο, την πορεία δημοπράτησης από το ΤΕΕ Ελλάδος του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κω, για το οποίο ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, τις ετήσιες εισφορές του Δήμου Κω πρός τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, για τις οποίες έχει υπάρξει σαφής διαχείριση υπέρ του Δήμου Κω, για την αποκατάσταση των θρησκευτικών χώρων που η Περιφέρεια χρηματοδότησε και εκτελεί, για τα επικείμενα λιμενικά έργα για τα οποία ο Δήμος Κω θα χρειαστεί χρηματοδότηση όταν ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες που εκτελεί, για το αθλητικό κέντρο για το οποίο ο Δήμος Κω έχει γραπτή δέσμευση μας για συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης οποτεδήποτε καταθέσει αδειοδοτημένη τεχνική πρόταση κ.ο.κ. . . .

Σε μια πολύωρη συνάντηση εργασίας, είναι τόσα πολλά ακόμα που δεν αναφέρω και τα οποία οι συνομιλητές μου, ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Αντιδήμαρχος, σίγουρα θυμούνται, καλύτερα ακόμα και από εμένα, και που αποδεικνύουν στην πράξη την στάση και πάνω από όλα την λειτουργία μίας Περιφέρειας που ξέρει να είναι σύμμαχος, πλάτη, συναγωνιστής και φυσικά χρηματοδότης, αφού αν είμαι ακόμα καλός στην πρόσθεση, μάλλον το αντικείμενο των δράσεων της σημερινής μόνο συζήτησης ξεπερνά το ποσό των 60.000.000,00 Ευρώ, ενός μεγάλου νησιού που, όπως και όλα τα νησιά μας, αξίζει αγάπη και την εισπράττει αβίαστα, ζεστά, αποτελεσματικά και πρόθυμα».

Και κάτι ακόμα.

Μέχρι και χθες, δεν είχα ασχοληθεί με τα όσα μας έσουρνε ο εκπρόσωπος τύπου της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου Γ. Υψηλάντης.

Όμως, διαβάζοντας την τελευταία του δήλωση, την οποία μας απέστειλε την περασμένη Παρασκευή, 17/3/2023, ένοιωσα αηδία.

Δεν είναι πολιτική άποψη, ούτε καν πολιτικάντικη. Είναι μια «άποψη» εμετική. Τουλάχιστον για εμένα. Η κάθε άποψη είναι απολύτως σεβαστή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν επιδέχεται κριτικής.

Την παραθέτω όπως μας την έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου, για την… ιστορία:

(θα ήθελα να μάθω εάν αυτό το ύφος το υιοθετούν οι τοπικοί μας περιφερειακοί σύμβουλοι).

«Δήλωση Γ. Υψηλάντη, Εκπροσώπου Τύπου

της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου

Μα είναι δυνατόν πρώην Δήμαρχοι, να απαρτίζουν την συντακτική ομάδα του Troll «Κως Προοπτική;

Τόση κατάντια πια; Μπα, με τίποτα. Δεν το πιστεύω!

Άσε που αυτοί εκεί στο troll, δεν αντέχουν τις «παρά φύσιν» συνευρέσεις και συνεργασίες του Δημάρχου Κω κ. Νικηταρά, με τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Μα είναι πράγματα αυτά; Τι να τα κάνουμε τα έργα και τα εκατομμύρια. Ο δημοκρατικός προγραμματισμός βρε παιδιά! Πού πήγε η σημαία μας, το λάβαρο της επανάστασής μας;

Ναι, είστε πράγματι για κλάματα!».

Zogas_dimitris