Δρομολόγια Παρ 3 Απρ 2020

Και τα «μηνύματα» - εν προκειμένω οι «ειδήσεις» - εξακολουθούν να μας έρχονται μέσω face book.

Αγαπημένε μου αναγνώστη, χαίρομαι πολύ για την τεχνολογία και τη χρήση της. Μέρος της χρησιμοποιώ λόγω δουλειάς, αλλά με face book και λοιπά μέσα «επικοινωνίας» δεν έχω καμία σχέση. Είναι επιλογή μου συνειδητή. Δεν σου κρύβω ότι μπήκα στον πειρασμό να μπω στο τρυπάκι. Να φτιάξω «προσωπάκι», να «μιλάω» με άλλα «προσωπάκια» κ.λ.π. κ.λ.π., αλλά και μόνο στη σκέψη… βαρέθηκα.

Ειλικρινά, θαυμάζω όσες και όσους ασχολούνται.

Τι θαυμάζω; Την απεριόριστη υπομονή και χρόνο που διαθέτουν για να γράφουν, να απαντούν, να ξαναγράφουν… στοιχεία χαρακτήρα που δεν διαθέτω.

Εν πάση περιπτώσει, αυτός ο τρόπος επικοινωνίας έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και στην τελική ποια είμαι ‘γω που θα τον αμφισβητήσω…  Και δεν θέλω να το κάνω. Ο καθένας λειτουργεί κατά πως θέλει.

Όμως, άλλο το κοινωνικό μέρος της υπόθεσης και άλλο το πολιτικό. Το έχουμε ξανασυζητήσει. Πολιτικές ειδήσεις μέσω τέτοιων μεθόδων, για μένα τουλάχιστον, δεν μπορεί να υπάρχουν.

Για να σου το κάνω πιο λιανά. Πληροφορήθηκα ότι, μέσω face book ο δήμαρχός μας μάς  ενημέρωσε πως, λαμβάνει μέτρα στις πύλες εισόδου στο νησί μας. Θα θερμομετρά όσες και όσους έρχονται και ζητά από την κυβέρνηση να κλείσει αεροδρόμιο και λιμάνια.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του την Κυριακή, 29.3.2020, έγραψε:

«Σήμερα βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο. Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου μας με την πολύτιμη αρωγή της πολιτικής προστασίας. Από σήμερα και κάθε μέρα, σε αεροδρόμιο και λιμάνι, τοποθετούμε ενημερωτικές πινακίδες και κάνουμε θερμομέτρηση σε όλους ανεξαιρέτως τους αφιχθέντες στο νησί. Ελέγχουμε όποιον έχει πυρετό ή έστω δέκατα. Βοηθούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους το νοσοκομείο και την αστυνομία στο δύσκολο έργο τους. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Η λύση είναι μια: Κλείσιμο τώρα, αεροδρομίου και λιμένων. Γενναία και θαρραλέα απόφαση, όμως μονόδρομος, πριν είναι πολύ αργά. Ήδη άργησαν. Έκκληση προς πρωθυπουργό και βουλευτές. Τώρα. Ούτε μια μέρα καθυστέρηση».

Για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, ούτε λέξη. Συμφωνώ και επαυξάνω, αν και αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης και της Φράπορτ. Για την θερμομέτρηση όμως, επίτρεψέ μου να μειδιάσω…

Πες ότι έρχεσαι στην Κω, σε θερμομετρούν, δεν έχεις ούτε καν δέκατα, πας σπίτι σου ή στη δουλειά σου και την επομένη χτυπάς ένα 39…

Τι θέλω να πω; Ότι, η θερμομέτρηση στους χώρους αφίξεων δεν είναι απόδειξη ότι νοσείς. Εάν είναι, ας μας πει κάποιος, από τόσους που έχουν θερμομετρήσει πόσοι είχαν πυρετό και πόσοι που δεν είχαν εμφάνισαν  μετά από μια, δυο ή περισσότερες ημέρες; Δεν είναι μέτρο προφύλαξης αυτό. Είναι στάχτη στα μάτια. Για να πουν ότι κάτι κάνουν για το καλό μας…

Έρχομαι τώρα στην πρόταση της δημοτικής αρχής (λέω, της δημοτικής αρχής, διότι φαντάζομαι ότι όλα τα στελέχη της συμφωνούν) να κλείσει το αεροδρόμιο και τα λιμάνια μας.

Να κλείσουν και να παρακλείσουν αλλά για να γίνει αυτό, να κατατεθεί τέτοια πρόταση, το πρώτο που θα έπρεπε να μας πει η δημοτική αρχή (εννοείται όχι μέσω face book) είναι εάν ήταν συναπόφαση με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, με το νοσοκομείο κ.λ.π κ.λ.π.

Φαντάσου τι θα γίνει εάν κλείσουν οι πύλες εισόδου και εσύ, το παιδί σου ή άλλο κοντινό σου πρόσωπο έχει πάει εκτός Κω σε γιατρό ή για δουλειά και θέλει να επιστρέψει ή το αντίστροφο.

Αγαπημένε μου, εκτιμώ πως η δημοτική αρχή βρίσκεται σε σύγχυση να πω, σε πανικό να πω, ψάχνεται για «πρωτοβουλίες» που θα εντυπωσιάσουν να πω;

Όμως, όπως και να ‘χει, και μόνο ο ντόρος που προκάλεσε έστω και με αυτή την αψυχολόγητη ενέργεια, δημιούργησε περαιτέρω προβληματισμό.

Οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και των τοπικών της οργάνων. Όσοι έρχονται απ’ έξω θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα. Αυτό λένε οι επιστήμονες, αυτούς ακούμε, αυτούς εμπιστευόμαστε.

Η δημοτική αρχή οφείλει να ελέγξει εάν όλα αυτά τα αυτονόητα τηρούνται. Εάν όχι, να βγει και να το βροντοφωνάξει και να καλέσει τον κόσμο να αντιδράσει. Τότε, μαζί της θα ‘μαι.

Υ.Γ.: Κάτι ακόμα. Θέλω να σου πω ότι ένοιωσα ευχαρίστηση όταν έμαθα ότι ο Γιάννης Φραγκούλης είναι ο νέος διοικητής του Κέντρου προσφύγων και μεταναστών. Θεωρώ ότι έχει όλα τα προσόντα. Ίσως υπάρχουν κι άλλοι με τα ίδια.  Όμως, ας πάψουμε να γκρινιάζουμε για το οτιδήποτε. Άλλωστε, αποφάσεις του υπουργείου θα υλοποιεί. Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει, είναι ο - στην πράξη - ανθρωπισμός του και η συνεργασία του με την τοπική κοινωνία.

Του εύχομαι καλή δύναμη.

 

 

Zogas_dimitris