Δρομολόγια Παρ 4 Δεκ 2020

Αγαπημένε μου, σε λίγο κλείνουμε χρόνο από την εμφάνιση του covid 19 στον πλανήτη μας. Διαβάζουμε και ακούμε όσα γράφονται και όσα λέγονται για την αντιμετώπισή του, τα εμβόλια, τη χρησιμότητά τους ή μη κ.λ.π. κ.λ.π.

Ο κόσμος έχει αποτρελαθεί. Όχι από τη νόσο, αλλά από όσα αντιφατικά, παλαβά και ανόητα γράφονται και λέγονται. Και μάλιστα, όχι από τον πάσα τυχόντα, αλλά από τους… ειδικούς.

Εν πάσει περιπτώσει, ας μείνουμε στο θέμα των τεστ. Με ρώταγε προχθές ο ανιψιός μου, σπουδαστής στην Αθήνα, πού μπορεί να κάνει δωρεάν το τεστ τώρα που θα έρθει στο νησί. Φοιτητής γαρ, μικρό το κομπόδεμα…

Του είπα να κάνει αίτημα στην κοινότητα που έχει σειρά, εάν επιλεγεί να περιμένει μέχρι την όποια Κυριακή και κάμποσες μέρες μετά για τα αποτελέσματα.

«Κι αν έχω τον ιό, τι θα κάνω μέχρι τότε; Θα κινδυνεύει η οικογένειά μου;» το εύλογο ερώτημά του.

Και σε ρωτάω, υπάρχει απάντηση;

Όχι.

Αυτό που υπάρχει είναι μπόλικος παραλογισμός.

Πάμε παρακάτω.

Έστω και πολύ καθυστερημένα, η κυβέρνησή μας, μέσω του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Π. Σταμπουλίδη, ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια υπουργική απόφαση με την οποία θα τίθενται ως ανώτατες τιμές για τεστ:

-Μοριακού ελέγχου: Τα 40 ευρώ

-Ταχεία δοκιμασίας (rapid test): Tα 10 ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Σταμπουλίδης παραδέχτηκε ότι πληρώνουμε μεγάλα ποσά για τα τεστ, τονίζοντας ότι «οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας».

Βέβαια, ουδέποτε η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης τα τεστ να γίνονται δωρεάν με συνταγογράφηση του γιατρού, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ Γαλλία).

Μετά, λοιπόν, από την ανακοίνωση του κ. Σταμπουλίδη, άρχισαν τα όργανα.

Τι εννοώ;

Υπήρξε αντίδραση από διάφορους, η οποία υιοθετήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Έτσι, ο ΠΙΣ ζητά την αναστολή της απόφασης για τη διατίμηση των τεστ για COVID-19 και άμεση διαβούλευση, κάνοντας λόγο για «αιφνίδια απόφαση χωρίς συνεννόηση, επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση».

Υποστηρίζει ότι «η διατίμηση των ιατρικών πράξεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα έχει σοβαρές υγειονομικές παρενέργειες απολύτως ανεπιθύμητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Ο ΠΙΣ θεωρεί  ότι «οι τιμές της διατίμησης δεν καλύπτουν το κόστος της διενέργειας των σχετικών εξετάσεων βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων» και εκφράζει φόβους  ότι «μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS-CoV-19 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων». 

Προσθέτει, επίσης, ότι «είναι πιθανό η συμπίεση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα να οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με προφανή δυσμενή αποτελέσματα στα μικρά και μεσαία εργαστήρια».

Προτείνει, τέλος,  η πλήρης κάλυψη των εξετάσεων να διενεργηθεί μέσω της Πολιτείας είτε με την απευθείας αποζημίωση των τεστ χωρίς rebate και clawback μέσω ειδικού προϋπολογισμού, ώστε να εξαλειφθεί η επιβάρυνση των πολιτών, είτε με τη χορήγηση των υλικών στα εργαστήρια, ώστε να αποζημιώνεται μόνο η διενέργεια της εξέτασης.

Πώς τα ακούς όλα αυτά;

Έχουμε που έχουμε τις – απολύτως δικαιολογημένες - αμφιβολίες μας για την αποτελεσματικότητα των τεστ, τα χρυσοπληρώνουμε όποιοι τα κάνουμε, ακούμε κι όλες αυτές τις μπαρούφες… Κάψαμε και τα τελευταία υγιή εγκεφαλικά μας κύτταρα.

Αυτό όμως που με εξοργίζει, είναι η παραδοχή – από γιατρούς μάλιστα (ΠΙΣ είναι αυτός…) ότι, εάν τα τεστ μπουν σε διατίμηση, αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS-CoV-19 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων!!!». Που σημαίνει, ποιος όρκος στον Ιπποκράτη, ποια ιατρική δεοντολογία και αγάπη προς τον συνάνθρωπο; Το χρήμα πάνω απ’ όλα. Άλλη μια απόδειξη, λοιπόν, πως όλα όσα δακρύβρεχτα βγαίνουν και λένε είναι για τα μπάζα. Ουδεμία εμπιστοσύνη πλέον.

Θέλεις τεστ με διατίμηση; Τότε κάνε ένα «μαϊμού» και ανέλαβε τις ευθύνες σου. Διότι, ποιος – πάλι – θα πληρώσει το μάρμαρο, στην προκειμένη περίπτωση τα αμφίβολα αποτελέσματα; Εμείς, το πόπολο.

Θα μου πεις – και πάλι δίκιο θα ‘χεις – τα μέχρι σήμερα τεστ ήταν ή είναι αξιόπιστα; Όχι βέβαια. Οι ίδιοι οι «ειδικοί» το παραδέχονται.

Είμαι περίεργη να δω τι θα κάνει η κυβέρνηση. Θα το προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα (να γίνονται όλα δωρεάν) ή θα πάρει πίσω τη διατίμηση με ό,τι αυτό σημαίνει μετά την προειδοποίηση – εκφοβισμό του ΠΙΣ;;

Πάντως, χειρότερα, δεν γίνεται.

Ίδωμεν.

 

Zogas_dimitris