Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ Δευ 22 Μαϊ 2023

Είναι όντως εξόχως σοβαρό, αγγίζει την τραγικότητα θα μπορούσαμε να πούμε, το γεγονός πως, ουδείς αντέδρασε για τα οικολογικά – περιβαλλοντικά εγκλήματα που γίνονται στο νησί μας.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι τοπικοί μας «άρχοντες» ποιούν την νήσσαν – κοινώς, κάνουν την πάπια - για τέτοιου είδους ζητήματα (και όχι μόνο…).

Αναλώνονται σε «απαντήσεις» προς έτερες δημοτικές παρατάξεις, άλλοτε δικαίως άλλοτε για την τιμή των όπλων και μέχρι εκεί. Ούτε βήμα παραπέρα.

Ας έρθουμε στα οικολογικά – περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Ο «Σ» δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω των ρεπορτάζ του αναδεικνύει ζητήματα που έχουν να κάνουν με «εκμεταλλευτές» του μέλλοντος του νησιού μας. Διότι το μέλλον μας είναι η προστασία του πλούτου του τόπου μας. Όλα τα άλλα, έπονται.

Δυστυχώς όμως, το «σύστημα» - στο οποίο εκτιμούμε πως συμμετέχουν πολιτικοί και πολιτειακοί εκπρόσωποι – καλά κρατεί και στον μικρόκοσμό μας.

Πριν χρόνια, είχαμε αναδείξει τα «νταμάρια» της Κεφάλου με ρεπορτάζ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Σιγή ασυρμάτου!!! Οι εκμεταλλευτές μάλλον είχαν «πόστα».

Πριν χρόνια, είχαμε αναδείξει το «λατομείο» του προφήτη Ηλία στη δημοτική ενότητα Δικαίου με ρεπορτάζ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Υπήρξε κινητικότητα, πλήρωσε το πρόστιμο ο εκμεταλλευτής και εμείς μείναμε ήσυχοι ότι το παράνομο εμπόριο υλικών δεν θα συνεχιστεί και πως ο χώρος θα φυτευτεί… Να σημειώσουμε ότι, είχαμε δεχτεί και απειλές από τον φερόμενο ιδιοκτήτη του οικοπέδου…

Φευ!!!  Πριν λίγες εβδομάδες επανήλθαμε με νέο ρεπορτάζ και νέο φωτογραφικό υλικό. Κρανίου τόπος η περιοχή. Όπως πάνε, σε λίγα χρόνια ο λόφος θα ισοπεδωθεί!!!

Μάλιστα, αυτή τη φορά επισημαίναμε ότι, εκτός των ιδιωτών και ο δήμος προμηθεύεται υλικό από τη περιοχή. Άπαντες, παράνομοι. Ξανά απειλές από τον φερόμενο ιδιοκτήτη του οικοπέδου, τις οποίες βεβαίως αγνοήσαμε για μια ακόμα φορά…

Αποτέλεσμα ουδέν.

Κι εδώ σιγή ασυρμάτου από όλες τις πλευρές…

Συμπέρασμα: Κατά την άποψή μας, οι εκμεταλλευτές της συγκεκριμένης περιοχής (διότι υπάρχουν κι άλλες στο νησί μας τόσο σε βουνό όσο και σε ρέματα και παραλίες…) είναι πολλοί και ως εκ τούτου, «διαπλεκόμενοι» στη ρεμούλα. Οπότε, ποιος να βγει προς τα έξω και τι να πει;

Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.

Γράφουμε πιο πάνω σε παρένθεση, και όχι μόνο….

Τι εννοούμε: Υπόθεση «θερμά». Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Σ» για τη διακοπή των εργασιών της μελέτης που εκπονεί μελετητική μάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον βράχο και γενικότερα στο πρανές, επικράτησε σιγή!!!

Καμία απάντηση από τη δημοτική αρχή, καμία νύξη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας… Ίσως τους απασχολούν σοβαρότερα ζητήματα…

Εν πάσει περιπτώσει, αρκετές ημέρες μετά το ρεπορτάζ, στο οποίο γράφαμε μεταξύ άλλων ότι «… ενώ η τεχνοοικονομική μελέτη θα ήταν έτοιμη για να παραδοθεί στο δήμο τον περασμένο Μάρτιο, η υπόθεση «κόλλησε» στις «διαδικασίες», με αποτέλεσμα να μην εκταμιευτούν εγκαίρως τα χρήματα για να πληρωθεί η μελετητική ομάδα κι έτσι «κατέπεσε», όπως μας επισημάνθηκε, η μελέτη» (ο όρος «κατέπεσε» δεν ήταν δικός μας, αλλά αναφέρθηκε από γνώστη παρόμοιων  διαδικασιών), η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Κω στις 10/5/2023 εκδίδει χρηματικό ένταλμα ύψους 31.000 ευρώ με δικαιούχο το Ε.Μ.Π.

Επί τη ευκαιρία, να σημειώσουμε πως, πληροφορηθήκαμε ότι, η έτερη μελέτη για τον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής από μελετητική ομάδα του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραδόθηκε στον δήμο. Δεν γνωρίζουμε βέβαια το πότε, αλλά εμπιστευόμαστε την «πηγή» μας.

Να πούμε, τέλος καλό όλα καλά;;

Σαφώς και όχι.

Γιατί; Διότι βασικότερο μέλημα ενός δήμου, μιας δημοτική αρχής, μιας παράταξης,  οφείλει να είναι ο σεβασμός στον δημότη. Εμπράκτως και όχι στα λόγια. Που σημαίνει, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για το οτιδήποτε κάνει ή σκέφτεται ή σχεδιάζει να κάνει, με σαφές χρονοδιάγραμμα και κοστολογημένο. Και βέβαια, θάρρος για να παραδεχτεί λάθη, παραλήψεις και αστοχίες.

Έτσι και μόνο έτσι κερδίζεται ο σεβασμός και «χτίζεται» η περιλάλητη εμπιστοσύνη.

Zogas_dimitris