Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ Παρ 2 Ιουν 2023

Έφυγε και ο Μάιος. Εκτός από τις νέες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, σε τέσσερις περίπου μήνες θα κληθούμε να επιλέξουμε τη δημοτική αρχή η οποία θα «διαχειριστεί» τα θέματά μας για τα επόμενα πέντε χρόνια!!!

Μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο, με τα τόσα «ανοιχτά» ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, διαχρονικά τα περισσότερα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό.

Και η νέα, λοιπόν, δημοτική περίοδος, θα μας βρει αντιμέτωπους με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Υγεία, με την Εκπαίδευση, με τον Πολιτισμό, με την «θωράκιση» του νησιού μας απέναντι σε σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες…

Επαναλαμβανόμαστε. Δυστυχώς.

Τα χρόνια περνάνε και οι δημοτικές μας αρχές «παλεύουν» να δώσουν λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων της καθημερινότητας. Δυστυχώς, δεν το πέτυχαν.

Το αγωνιώδες ερώτημα, ίσως για πολλούς ρητορικό, είναι, ΓΙΑΤΙ;

Δεν θέλουν; Εκτιμούμε πως θέλουν, αλλά…

Δεν μπορούν; Εκτιμούμε πως μπορούν, αλλά…

Αυτό το «αλλά», επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ανάλογα από τη «σκοπιά» που βλέπει ο καθείς την κατάσταση.

Μια πρώτη αναφορά στο «χθες»

Στις 3 Φεβρουαρίου 2019, όταν ο νυν δήμαρχος παρουσίασε τους πρώτους 21 υποψηφίους με την παράταξή του, έκανε λόγο για «ενότητα της κοινωνίας», μία θα λέγαμε κοινότυπη έκφραση και πολυφορεμένη, ενώ μιλώντας για τους στόχους του, μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε για έναν «ισχυρό Δήμο, που θα διεκδικεί για το νησί και τους ανθρώπους του».

Στις 4 Μαρτίου 2019, σε ολομέλεια της παράταξη του νυν δημάρχου, είχαν συζητηθεί οι προγραμματικοί άξονες και οι στόχοι της νέας δημοτικής περιόδου. Παράλληλα, η Επιτροπή Προγραμματισμού που είχε συσταθεί, είχε καταλήξει σε δύο συμπεράσματα και μία διαπίστωση:

1ο συμπέρασμα. Το νησί μας βρίσκεται απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτής της περιόδου.

2ο συμπέρασμα. Από το Δήμο λείπει ο σχεδιασμός βασικών υποδομών και η υλοποίηση μεσοπρόθεσμων έργων.

Παράλληλα, διαπίστωσε την πλήρη αποτυχία της απερχόμενης δημοτικής αρχής στην οργάνωση του Δήμου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των δημοτών.

Σε συνέντευξή του ο νυν δήμαρχος στον «Σ» τον Απρίλιο του 2019, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Από την 1η Σεπτέμβρη θα δημιουργηθεί ένα master plan για τις ανάγκες της Κω στις υποδομές».

Θα μπορούσαμε πολλά από όσα υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε η δημοτική μας αρχή προεκλογικά, είτε δια στόματος δημάρχου, είτε μέσω βασικών στελεχών της, να αναφέρουμε προκειμένου να καταδείξουμε το ανακόλουθο της υπόθεσης.

Άλλωστε, αυτό πράξαμε και για την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Προς το παρόν σταματάμε εδώ.

Με δεδομένα τα παραπάνω, τίθενται τα πρώτα βασικά ερωτήματα:

  1. Μετά από σχεδόν 4 χρόνια, πόσο «ισχυρός» είναι ο δήμος μας;
  2. Πόσο διεκδικητικός ήταν και τι κατάφερε;
  3. Πόσο προετοιμασμένο είναι σήμερα το νησί μας για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτής της περιόδου;
  4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός βασικών υποδομών και ποια μεσοπρόθεσμα έργα υλοποιήθηκαν;
  5. Ποια τα αποτελέσματα της δράσης της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των δημοτών;
  6. Δημιουργήθηκε το master plan για τις ανάγκες της Κω στις υποδομές;

Αν και γνωρίζουμε τις απαντήσεις, δεν θα χαρακτηρίσουμε τα ερωτήματα ρητορικά. Εκτιμούμε πως υπάρχουν απαντήσεις τις οποίες είμαστε έτοιμοι να «ακούσουμε» και ευελπιστούμε να τις δώσει η δημοτική μας αρχή, όπως επίσης ευελπιστούμε ότι θα απαντηθούν σειρά ερωτημάτων τα οποία θα θέτει η εφημερίδα μας μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη.

Πριν κλείσουμε το σημερινό μας σημείωμα, να εκφράσουμε μια απορία φίλων την οποία προσυπογράφουμε: Πώς γίνεται να βρίσκεται γη για την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων και να μην βρίσκεται για την κατασκευή σχολείων;;;

Ασχολίαστο από εμάς.

Zogas_dimitris