Το "mea culpa" χάθηκε στη μετάφραση

Πως αλλιώς να εξηγήσεις αυτή την "τρέλα" του κόσμου. Από τα πιο μακρινά μέχρι τα πιο κοντινά.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κι ενώ η Κωακή κοινωνία είναι αναστατωμένη (σαν κεραυνός εν αιθρία) από την απόπειρα βιασμού μαθήτριας γυμνασίου από 35χρονο σε μαθητικό πάρτι (λες και δεν γίνονταν τόσα χρόνια και σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης ελευθεριότητας χωρίς ποτέ να ακουστεί το παραμικρό...), διαβάζουμε στους τίτλους ειδήσεων ότι "ξαφνικά" σήμανε "παγκόσμιος συναγερμός" καθώς «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την Πολωνική επικράτεια σκοτώνοντας δύο πολίτες (με την Πολωνία να επιβεβαιώνει και τη Ρωσία να κάνει λόγο για προβοκάτσια) και ενεργοποιείται το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ το οποίο σημαίνει ότι «τα μέρη θα διαβουλεύονται μαζί» εάν αποφασιστεί ότι απειλείται η «εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους».

Παράλληλα -όπως αναφέρουν οι ειδήσεις- "η Γερμανία ετοιμάζεται για διακοπές ρεύματος... Ενώ υπάρχει σχέδιο ακόμη και για capital controls", λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και της επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου (Ρωσίας-Ουκρανίας-Δύσης).

Το έχουμε ξαναγράψει -και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε αργά αλλά σταθερά- εάν επιχειρήσουμε μια σύντομη αποτίμηση σε όλα αυτά που συμβαίνουν τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας τα τελευταία χρόνια, μήνες, ημέρες, θα δούμε ότι ζούμε σε συνθήκες απόλυτης παράνοιας. Συμβαίνουν πράγματα και θάματα που δεν εξηγούνται με τη λογική.

Ποιο να πιάσεις και ποιο να αφήσεις;

(τις "ξαφνικίτιδες" σε παγκόσμιο επίπεδο; την έξαρση παθολογικών περιστατικών και καρκίνων; Ευτυχώς, άκουσα με ικανοποίηση ότι κάποιοι γιατροί και σε τοπικό επίπεδο στέκονται πλέον με αρκετά κριτική και επιφυλακτική στάση κι ας μην το λένε ανοιχτά για ευνόητους λόγους, σε όσα απίστευτα ζήσαμε σε παγκόσμιο επίπεδο με τον όλο εξωφρενικό χειρισμό της "αγνώστου" προελεύσεως πανδημίας...)

Την κοινωνική παθολογία;

Οι συζυγοκτονίες-γυναικοκτονίες συνεχίζονται απτόητες... (μέχρι προχτές διαβάζαμε επειδή λέει "τον απατούσε"...).

Τους βιασμούς; (και μάλιστα το ακόμα πιο φρικαλέο: τους παιδοβιασμούς;_

Ακόμα δεν μπήκαν καλά-καλά στο "ντουλάπι" (που λέγαμε) οι "σκελετοί" της λίστας του φοβερού και τρομερού κομματάρχη-μπακαλόγατου Μίχου (που απειλεί μάλιστα ανοιχτά ότι αν δεν πέσει στα "μαλακά" θα "κελαηδήσει" τρανταχτά ονόματα επωνύμων...).

Και νάσου από το πουθενά ο δικός μας "θερμόαιμος" 35χρονος που πήγε 'ξαφνικά' σε πάρτι μαθητών-μαθητριών γυμνασίου παρακαλώ, να βρει και να ασελγήσει σε κοριτσάκια;

Σαν να μην πήρε το αυτί του ή το μάτι του τόσες μέρες το συνεχές "πατιρντί" με τον Μίχο και τους υπόλοιπους του συναφιού στα κανάλια και να σκεφτεί έστω και 'θολωμένος': "βρε που πάω να μπλέξω;" (ή μήπως λειτούργησε τελικά από την ανάποδη όλος αυτός ο εθισμός και η "ανοσία" στο κακό και τη διαστροφή που μας κατακλύζει από παντού;)

σα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος", έλεγαν και ξανάλεγαν οι παλιοί.

Και δυστυχώς, στις μέρες μας,  γίνεται πλέον κανόνας. Αφού η κατάσταση είναι τόσο αβέβαιη και απρόβλεπτη, ώστε πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, ούτε σε ατομικό, ούτε σε κοινωνικό, αλλά και όπως βλέπουμε ούτε και σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη μια στιγμή στην άλλη.

Για να μην πιάσουμε τα της (απίθανης) διακυβέρνησης του τόπου. Που από "επιτυχία σε επιτυχία¨", "πρωτιά σε πρωτιά" (σε όλα τα γκάλοπ κλπ) μοιάζει σαν να είναι ένα βήμα (με ή χωρίς εισαγωγικά) πριν την πετάξουν στο...καναβάτσο, τα «ιδιωτικά συμφέροντα που άλλοτε επηρέαζαν εξωθεσμικά» (όπως κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός απολογούμενος για τις απίστευτες και ανήκουστες αποκαλύψεις στο θέμα των παρακολουθήσεων).

Μόνο που τα ίδια... μη κατονομαζόμενα "συμφέροντα" είχαν καταγγείλει και οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί (λίγο πριν ή λίγο μετά, δεν έχει και τόση σημασία) την απομάκρυνσή τους από την εξουσία.

Το "mea culpa" (λέξη της εκκλησιαστικής λατινικής, που εισήγαγε στην πολιτική ορολογία ο "άσος" στην πολιτική επικοινωνία Ανδρέας Παπανδρέου), δηλ. "δικό μου λάθος" φαίνεται ότι τελικά, κάπου χάθηκε στη μετάφραση.

Το επόμενο "βήμα"; (αν δεν μας προλάβουν τα παγκόσμια γεγονότα που αργά ή γρήγορα έρχονται...) είναι να βγουν στη φόρα  τα ηχητικά αποσπάσματα ή απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, να έρθουν δηλαδή οι πλήρεις αποδείξεις όλων αυτών των απίστευτων αποκαλύψεων (και να γελάσει κάθε πικραμένος).

Εκεί να δούμε τι θα έχουν να λένε (οι τρομαγμένοι σύμφωνα με τα φωτογραφικά ενσταντανέ) κυβέρνηση και Πρωθυπουργός; Θα επιχειρηματολογούν άραγε ότι άλλο είναι οι... νόμιμες επισυνδέσεις και άλλο οι παρακολουθήσεις με κακόβουλα λογισμικά που είναι παράνομα;

Zogas_dimitris