Από το φόβο της πανδημίας στο φόβο των σεισμών και των φυσικών καταστροφών... (που λέγαμε και τότε...)

Η φράση που επαναλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο μετά την τραγωδία επικών διαστάσεων από τον απίστευτα μεγάλης έκτασης τρομερό, φονικό και καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία - Συρία είναι ότι "Βεβαιότητες δεν υπάρχουν".

Η αλήθεια είναι πως είχαμε να την ακούσουμε (και να την διαβάσουμε)ως κυρίαρχο σχόλιο των επαϊόντων -όχι και τόσο μακριά, μόλις πριν 3-4 χρόνια- όταν ξεσπούσε η παγκόσμιας κλίμακας πανδημία, με όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Πράγματα που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα μπορεί να ανατραπούν και να καταρρεύσουν από τη μια στιγμή στην άλλη σας χάρτινοι πύργοι.

Τα πραγματικά προβλήματα είναι πολύ πιο σοβαρά από αυτά τα οποία στροβιλίζουν καθημερινά στο μυαλό του καθενός και της καθεμιάς από μας νομίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα πέρα από αυτά...

Το αλάνθαστο αισθητήριο του θυμόσοφου λαού το λέει και κάπως αλλιώς: "Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελά..."

Φοβερός και τρομερός σεισμός, σε έκταση και αριθμό θυμάτων. 23 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί στην Τουρκία και τη Συρία (όσο δύο Ελλάδες). Χιλιάδες νεκροί, πολύ περισσότεροι τραυματίες, ξεσπιτωμένοι, ψυχικά και σωματικά λαβωμένοι, που οι περισσότεροι θα πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, ή ότι δεν είχαν διατυπωθεί προβλέψεις επιστημόνων εδώ και χρόνια για την ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Ανατολίας για (δείτε σχετικά άρθρα για το εν λόγω ρήγμα, προβλέψεις σεισμολόγων για Κωνσταντινούπολη κλπ).

Οι επιστήμονες που πρόβλεψαν σχεδόν επακριβώς το φαινόμενο μόλις μερικά 24ωρα πριν (υπάρχουν ως απόδειξη οι σχετικές αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) φυσικά συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης οι θέσεις αλλά και οι αντιθέσεις επιστημόνων και ειδικών για το θέμα (τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση ακούγονται και οι δύο στα κυρίαρχα ΜΜΕ, στο θέμα της πανδημίας και των εμβολίων όσοι διαφωνούσαν με την "νέα αταξία" τους "εξαφάνιζαν" ή τους έβγαζαν τρελούς...)

Πχ για τις εντυπωσιακές λάμψεις στον ουρανό που έχουν καταγραφεί ακριβώς κατά τη διάρκεια του σεισμού που έπληξε την κεντρική Τουρκία. Πολλοί έκαναν αναφορές για το φαινόμενο όπου στο επίκεντρο της προσοχής, σε αυτή την περίπτωση, βρίσκονται τα λεγόμενα «telluric lights» (τα οποία στα αγγλικά έχουν το ακρωνύμιο «Eql», δηλαδή φώτα σεισμού). Σύμφωνα με διάφορους εμπειρογνώμονες μέχρι σήμερα δεν υπάρχει βέβαιη απόδειξη που να συνδέει αυτά τα φώτα με σεισμούς. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση -σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα- είναι το "παράξενο" γεγονός που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού, καθώς δημιουργήθηκαν έντονες λάμψεις στον ουρανό του Τόκιο.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ανάλογη περίπτωση είχαμε το 2017 όταν ένας σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών έπληξε το Μεξικό και δημιουργήθηκαν απόκοσμες εικόνες με πράσινα και μπλε φώτα στον ουρανό. Οι λάμψεις κατά την διάρκεια του σεισμού του Μεξικού ήταν και τότε ένα ακόμη "μυστηριώδες" παράδειγμα ενός φαινομένου που απασχολεί τους ειδικούς εδώ και πολλά χρόνια . Όπως οι σφαιρικοί κεραυνοί (lihgtning balls), έτσι και οι λάμψεις κατά τη διάρκεια του σεισμού είναι σχετικά σπάνιες - μαγευτικές αλλά δύσκολο να κατανοηθούν.

Ακόμα πιο περίπλοκη και επιστημονικά ενδιαφέρουσα η συζήτηση που γίνεται για την αιτία του φαινομένου. Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση-εξήγηση, ο συγκεκριμένος σεισμός συνέβη επειδή δύο μέρη του φλοιού της γης κινήθηκαν το ένα δίπλα από το άλλο οριζόντια κατά μήκος μιας γραμμής ρήγματος, ένα φαινόμενο γνωστό ως ρήγμα ολίσθησης.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πέφτουν σε χώρες και περιοχές που δεν έχουν μεγάλο σεισμό στη μνήμη τους και επομένως δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτούς ή δεν έχουν τους πόρους για να το κάνουν.

Μην τύχει και στην Ελλάδα -λέει- ένας ίδιος σεισμός γιατί στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, είμαστε πολύ πίσω σαν χώρα.

Τι θα γινόταν αν ο σεισμός των 7,8 ρίχτερ «χτύπαγε» την Αθήνα -  και η εύστοχη απάντηση Παπαζάχου στο κρίσιμο υποθετικό (;) ερώτημα: Στην Ελλάδα έχουν γίνει σεισμοί 7,5 και 8,2 ρίχτερ.

«Ο σεισμός της Τουρκίας των 7.8 ρίχτερ ήταν 400 φορές μεγαλύτερος σε ενέργεια από τον σεισμό της Αθήνας το 1999. Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν υπήρχε που δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο ρήγμα κοντά στην Αθήνα. Να είχαμε δηλαδή έναν σεισμό με 400 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από αυτόν της Πάρνηθας. Οι συνέπειες θα ήταν τραγικές. Επίσης ο σεισμός στην Τουρκία κράτησε περίπου ένα λεπτό, ενώ ο σεισμός της Αθήνας λίγα δευτερόλεπτα. Η διαφορά στον κύκλο φόρτισης είναι τραγική και οι επιπτώσεις στον δομημένο ιστό θα ήταν τεράστιες».

Και κατέληξε με νόημα ο κ. Παπαζάχος: «Το θέμα όμως είναι πως θα αντιδράσουμε, πόσο έτοιμοι είμαστε για έναν τέτοιο σεισμό ο οποίος κάποια στιγμή θα συμβεί. Θα βιώσουμε έναν τέτοιο σεισμό και σας λέω και πάλι το μείζον είναι τι κάνουμε εμείς ως ελληνική πολιτεία».

Μερικοί σεισμοί είναι σίγουρα ανθρωπογενείς (σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες)

Η τεράστια επέκταση των υδραυλικών ρωγμών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αφήσει μια επιδημία σεισμού στον απόηχο της. Δεν είναι η πραγματική θραύση του σχιστολιθικού βράχου που οδηγεί σε δονήσεις, αλλά η έγχυση εκατομμυρίων γαλονιών λυμάτων υπόγεια.
Οι επιστήμονες λένε ότι το νερό που εγχέεται διευκολύνει τους βράχους να γλιστρήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο. "Όταν κάνετε έγχυση υγρού, λιπάνετε τα σφάλματα", είπε ο Denolle.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο τους αποκαλεί «προκαλούμενους σεισμούς» και ανέφερε ότι στην Οκλαχόμα, ο αριθμός των σεισμών αυξήθηκε σε 2.500 το 2014, 4.000 το 2015 και 2.500 το 2016.
Οι άνθρωποι προκαλούν σεισμούς και με άλλο τρόπο: Η ταχεία άντληση νερού από υπόγειες δεξαμενές έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί σεισμούς σε πόλεις όπως η Τζακάρτα, είπε ο Denolle.

Ο μεγάλος έρχεται πραγματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες (κάποια μέρα)

Το πραγματικά τρομακτικό σενάριο για το οποίο ακούτε συνέχεια είναι αληθινό (δεν μιλάμε για τη γνωστή ρήση "η Αμερική θα γίνει μερική", ούτε ότι "η θάλασσα θα φτάσει μέχρι  την έρημο της Αριζόνα", κι εδώ μιλάει η σημερινή επιστήμη (βάσει σχετικών εγκυρότατων δημοσιευμάτων):
Το New Yorker κέρδισε ένα βραβείο Πούλιτζερ το 2015 για την αναφορά του σχετικά με την πιθανότητα ενός τεράστιου σεισμού που θα συγκλονίσει τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό - «τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Βόρειας Αμερικής», η οποία θα επηρεάσει 7 εκατομμύρια ανθρώπους και θα εκτείνεται σε μια περιοχή που καλύπτει 140.000 τετραγωνικά μίλια.
Ο πιθανός σεισμός θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος μεταξύ 8,7 και 9,2 Ρίχτερ, μεγαλύτερος από τον μεγαλύτερο αναμενόμενο σεισμό από το ρήγμα του San Andreas, του οποίου οι επιστήμονες αναμένουν να κορυφωθούν σε μέγεθος 8,2 Ρίχτερ.
Μεγάλοι σεισμοί αναμένονται επίσης σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και άλλα μέρη του Δακτυλίου της Φωτιάς.
Δεν ξέρουμε πότε θα λάβουν χώρα αυτοί οι σεισμοί.
«Στην επιχείρηση, μιλάμε για αυτό το σενάριο [Βορειοδυτικού Ειρηνικού] εδώ και δεκαετίες», είπε ο ερευνητής Beroza. «Δεν θα έλεγα ότι έχουμε καθυστερήσει, αλλά μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή».
Έτσι, ενώ η Καλιφόρνια έχει από καιρό προετοιμαστεί για μεγάλους σεισμούς με οικοδομικούς κώδικες και σχεδιασμό καταστροφών, ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός μπορεί να είναι απροετοίμαστος... Γερμανός σεισμολόγος: Ήταν θέμα χρόνου η καταστροφή στην Τουρκία – Φόβοι για πολύ μεγάλους σεισμούς στο εξής.

Αλλά δεν είναι μόνο τα "σημεία" του σεισμού, είναι και η "σημειολογία" στον παγκόσμιο περίγυρο, που μόνο απαρατήρητη δεν περνά:

-Η Συρία βρίσκεται στη δίνη ενός εμφυλίου πολέμου από το 2011 και οι περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο είναι (όλως τυχαίως) εκείνες ακριβώς στις οποίες η σύγκρουση καλά κρατεί.

-Την ίδια στιγμή επικρατεί πολικό ψύχος «επικών διαστάσεων» σε ΗΠΑ και Καναδά: Θερμοκρασίες που φτάνουν τους -50 και πάνω από 40 οι νεκροί...

-Η ελληνική βοήθεια ήταν η πρώτη που έφτασε νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Ιντζιρλίκ και οι διασώστες μας έτρεξαν αμέσως να απεγκλωβίσουν κόσμο από τα κτίρια που είχαν καταρρεύσει. Αυτό που αντίκρισαν ήταν σοκαριστικό.. Εικόνες πλήρους καταστροφής, κτίρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, με τον αριθμό των θυμάτων συνεχώς να αυξάνεται. Κανέναν δεν άφησαν ασυγκίνητο…

-Παρά τον τρομερό σεισμό, την ίδια μέρα η Τουρκία βομβάρδισε την πόλη Τελ Ριφάατ στη Συρία.

-«Όχι ευχαριστούμε» - Η Τουρκία αρνήθηκε τη βοήθεια της Κύπρου για τον σεισμό. Η Κύπρος πρόσφερε βοήθεια στην Τουρκία για τον σεισμό και η Άγκυρα την απέρριψε...

-Μια μέρα πριν τον σεισμό τραγωδία με 41 μετανάστες με νεκρά 4 μικρά παιδιά και μια γυναίκα ("Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο, ανέφεραν οι παιδίατροι που έσωσαν με ΚΑΡΠΑ παιδιά από το συγκλονιστικό ναυάγιο", εξαιτίας της εγκληματικής στάσης των διακινητών και όσων τους καλύπτουν...)

-Μια μέρα μετά - Επανάληψη της ίδιας τραγωδίας στη Λέσβο: Ένα συγκλονιστικό βίντεο από τις προσπάθειες διάσωσης μεταναστών στα ανοικτά της Λέσβου, στην περιοχή Προβοσκίδα, έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα. Η λέμβος που μετέφερε μετανάστες προσέκρουσε σε βραχώδες σημείο. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες, επικρατεί παγετός με ανέμους έξι μποφόρ και τοπικά με ριπές μέχρι και οκτώ μποφόρ. Ήδη πέντε από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν με συμπτώματα υποθερμίας στο νοσοκομείο, ενώ βρέθηκαν και 8 στην στεριά και μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ. Το σύνολο των διασωθέντων είναι 27.Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Λιμενικού, οι σοροί που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής είναι τρεις: δύο γυναικών και ενός άνδρα. Σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ κάνει λόγο για τέσσερις σορούς.«Τα κύματα τους χτυπούσαν στα βράχια». Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, λίγο μετά τις 6.30 το πρωί η βάρκα έπεσε με δύναμη πάνω στα βράχια κάτω από το στρατιωτικό φυλάκιο της Προβοσκίδας στον Άγιο Γεώργιο της Θερμής. Σκίστηκε και οι άνθρωποι που επέβαιναν έπεσαν στη θάλασσα.«Τα κύματα τους χτυπούσαν πάνω στα βράχια... Απίστευτες εικόνες με ανήμπορους ανθρώπους που κοπανιόντουσαν πάνω στα κοφτερά βράχια» δήλωσε στο τοπικό μέσο stonisi.

Μικρές και μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες -όλες οφειλόμενες στον ανθρώπινο εγκληματικό παράγοντα- άραγε πόσο ασύνδετες είναι μεταξύ τους;

Zogas_dimitris