ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg

Ασφαλώς και δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα απαισιόδοξα αλλά αισιόδοξα.

Οι απαισιόδοξοι λένε ότι έχουν συνήθως δίκιο... Όμως αν η ανθρωπότητα έκανε τα βήματα που έκανε, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στους αισιόδοξους. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος είχε πει «εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξευρήσει», δηλαδή αν δεν ελπίζεις στο ανέλπιστο, δεν θα το βρεις.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι παραμερίζουμε την Ιπποκρατική ρήση «κάλλιον (καλύτερα) τό προλαμβάνειν, παρά τό θεραπεύειν». Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όλους τους πιθανούς κινδύνους με βάση τον διεθνή περίγυρο και προπάντων πως θα θωρακιστούμε κατά το δυνατόν καλύτερα.

Σε τοπικό επίπεδο έχουν χτυπήσει "καμπανάκι" με επιστολές τους για τα θέματα υγειονομικής θωράκισης του νησιού Δήμαρχος-Έπαρχος για Νοσοκομείο-ΤΟΜΥ, αλλά και ο Περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Μαραγκός για το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας (για το τελευταίο θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση -σύμφωνα με πληροφορίες- από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον κ. Κικίλια).

Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα που δεν περνούν απαρατήρητα όπως η πρόσφατη επίσκεψη του Υπ. Υγείας κ. Κικίλια στο Νοσοκομείο Λέρου (θα πει κανείς ότι ήταν δίπλα στο νησί που έχει εξοχικό η σύζυγός του και ότι αναμένονται ανακοινώσεις σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο* σε ότι αφορά τα τεστ ενόψει έναρξης των πτήσεων από το εξωτερικό την 1η Ιουλίου στα Περιφερειακά Αεροδρόμια αλλά και για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών). Αλλά και η επιλογή της Σαντορίνης από τον Πρωθυπουργό με οδηγίες προς ναυτιλλομένους, για το άνοιγμα του τουρισμού.

Καταλαβαίνει κανείς πόσο κρίσιμη είναι η σωστή διεκδίκηση, μιας πραγματικής υγειονομικής θωράκισης για το νησί του Ιπποκράτη που παίζει την φήμη του για την επόμενη και την μεθεπόμενη τουριστική περίοδο (όπως και οι άλλοι τουριστικοί προορισμοί, ας μην γελιόμαστε) κορώνα-γράμματα, σε περίπτωση εισαγόμενων μαζικών κρουσμάτων είτε από τουρίστες του εξωτερικού, είτε από συντοπίτες μας ομογενείς που θα έρθουν στο νησί για τις διακοπές τους.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι ένα τοπικό lockdown** και για να αποφευχθεί αυτό το δυσμενές σενάριο (που θα στιγματίσει το νησί) δεν αρκούν μόνο επιστολές από τις τοπικές αρχές και όλους τους αρμόδιους, αλλά και τοπικός σχεδιασμός - συντονισμός, μέτρα πρόληψης και κινητοποίηση, (όπως έγινε άλλωστε και στο κρίσιμο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου).

 

*Τεστ και εισαγόμενα κρούσματα

Όσον αφορά τα ανησυχητικά κρούσματα από το εξωτερικό τις τελευταίες μέρες, ο κ. Πέτσας είπε ότι προήλθαν από πτήσεις όπου περίπου τέσσερις στους πέντε ήταν Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και δεν σχετίζονται τόσο με τουριστικά ρεύματα, τα οποία αναμένουμε να αυξηθούν σιγά-σιγά από τις 15 Ιουνίου και μετά και φυσικά με μεγαλύτερη ένταση από την 1η Ιουλίου.

Ξεκαθάρισε δε ότι για το ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του τουρισμού μας από πιθανά εισαγόμενα κρούσματα του κορωνοϊού, θα υπάρξουν, τα επόμενα 24ώρα, λεπτομερείς ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πιθανότατα την Πέμπτη, είπε, θα γίνουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όσον αφορά τα τεστ - πόσα, πότε, πού, πώς θα γίνονται- καθώς και την ενίσχυση των υγειονομικών δομών της χώρας μας με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά, ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η υγεία και η ασφάλεια για όλους -για τους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας- αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα.

 

Στη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός το Σάββατο για το άνοιγμα του τουρισμού

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο, 13 Ιουνίου θα μεταβεί στη Σαντορίνη, εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού στη χώρα μας.

**Τα 3 στάδια του τοπικού lockdown

Τα τρία στάδια του lockdown, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο lockdown σε τοπικό επίπεδο,  ο Λοιμωξιολόγος κ. Γώγος εξήγησε ότι υπάρχουν τρία στάδια.

-Το πρώτο είναι η «καραντίνα» σε ένα ξενοδοχείο

-Το δεύτερο είναι οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων

-Το τρίτο στάδιο είναι να μπει σε «καραντίνα» ένα ολόκληρο νησί 

Ο Λοιμωξιολόγος συμπλήρωσε: «Φαντάζομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αν τηρηθούν αυτά που έχουν προγραμματιστεί», αναφερόμενος στο γενικό lockdown για ένα νησί. «Δεν είναι μυθοπλασία, είναι πραγματικότητα, είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι και πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας σε πιθανότητα παρουσίας κρουσμάτων κορονοϊού. Εικόνες όπως αυτές που είδαμε πρέπει να αποφεύγονται. Είναι αφενός επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και αφετέρου άσχημες για τον τουρισμό», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

«Αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να στριμωχνόμαστε σε μπαρ και να χορεύουμε. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σπείρει φόβο και πανικό, όμως υπάρχει μια απίστευτη χαλάρωση. Οι μάσκες έχουν αρχίσει και αραιώνουν τριγύρω, ακόμη και στο αεροδρόμιο ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κάποιοι δεν φορούν» πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

 

 

Zogas_dimitris