ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Κοινωνία Παρ 26 Απρ 2024

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε παρατηρήσει αυξανόμενο πληθυσμό, ιδιαιτέρως ευάλωτου προσφυγικού προφίλ, να βρίσκονται άστεγοι στο κέντρο της Κω, έχοντας εκδιωχθεί από την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔΝ), η οποία βρίσκεται στο Πυλί. Oι διαμένουσες/οντες στην ΚΕΔΝ λίγες ημέρες από την λήψη της απόφασης που τους αναγνωρίζει ως πρόσφυγες, οφείλουν να αποχωρήσουν από το καμπ, χωρίς καμία οποιαδήποτε είδους οικονομική βοήθεια, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων τους. Το αποτέλεσμα είναι να πετιούνται στον δρόμο και να παραμένουν εκτός καμπ, χωρίς στέγη, σίτιση και νερό, αναγκασμένοι να περιμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών τους. Παρόμοιες περιπτώσεις είχαμε εντοπίσει και κατά την διάρκεια του χειμώνα, όταν άνθρωποι προσπαθούσαν να στήσουν σκηνές που τους είχαν δοθεί από την “Αλληλεγγύη Κως” και να περάσουν την νύχτα σε πάρκα και διάφορα μέρη της πόλης. Όμως η αστυνομία τους εκδίωχνε από παντού, αναγκάζοντας τους συνεχώς να μετακινούνται, με αποτέλεσμα να χάνουν τα πράγματα τους και να χρειάζεται συνεχώς να τους προμηθεύουμε με νέες σκηνές. Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμιση μήνα εντοπίζουμε οικογένειες με μικρά παιδιά.

Εμείς, ως σωματείο “Αλληλεγγύη Κως”, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να βρούμε μία λύση, όπως στην πρόνοια και στην πολιτική προστασία. Ωστόσο, η συνεχής απάντηση που λαμβάναμε ήταν πως καμία υπηρεσία δεν είναι αρμόδια γι΄ αυτό το θέμα, ρίχνοντας η μία το μπαλάκι στην άλλη. Το αποτέλεσμα είναι ένα: οι οικογένειες παραμένουν άστεγες, χωρίς καν υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης, όπως σίτιση και νερό όλο αυτό το χρονικό διάστημα, συνεχώς εκδιωκόμενοι από την αστυνομία, όπου και αν προσπαθήσουν να στήσουν τις σκηνές τους για να περάσουν τη νύχτα, χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία υπόδειξη προς τα που μπορούν να πάνε. Μάλιστα δεν εκδιώκονται μόνον κατά την νύχτα αλλά και κατά την ημέρα οπουδήποτε προσπαθούν απλά να σταθούν για να περάσουν τον χρόνο τους. Ο ρατσιστικός λόγος που με ελαφρά τη καρδία τοποθετεί τους ανθρώπους αυτούς στην κατηγορία ζητιάνοι, τεμπέληδες κτλ είναι ένα εργαλείο του κράτους και του κεφαλαίου, το οποίο θέλει να διαχωρίσει τους ανθρώπους βάσει της καταγωγής τους και να πλουτίσει από την εκμετάλλευση τους. Εμείς ως αλληλέγγυες/οι προσπαθούμε καθημερινά να στηρίξουμε τις συγκεκριμένες οικογένειες με συλλογή τροφίμων και με μαγείρεμα ώστε να μην πεθάνουν από την πείνα, καθώς και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς πολλοί άνθρωποι από αυτές τις οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Το σκηνικό αυτό δεν είναι μοναδικό. Συμβαίνει σε όλα τα νησιά με προσφυγικό πληθυσμό και είναι απόρροια της τραγικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία συμβαδίζει με την συνολικότερη πολιτική αντιμετώπιση σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας που το κράτος και η κυβέρνηση επιβάλλουν.

Εμείς ως μέλη του σωματείου “Αλληλεγγύη Κως”, αλλά και ως κάτοικοι του νησιού απαιτούμε να δοθεί άμεσα μία λύση, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν την ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Zogas_dimitris