Κοινωνία Πεμ 2 Μαϊ 2024

Χαμένοι στη «μετάφραση» και στη δεύτερη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Κω. Η δημοτική αρχή απαντώντας σε καίρια ερωτήματα που αφορούσαν στη λειτουργία της πόλης και στην περιβόητη ΚΩΑΝ, υπεραμύνθηκε των δράσεών της, υποστηρίζοντας πως, ο κανονισμός λειτουργίας της πόλης ισχύει από το 2015 και ουδείς τον έχει αμφισβητήσει. Παρά ταύτα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, είναι στις προθέσεις αυτής της δημοτικής αρχής να έρθει σύντομα μέσα από μια πλατειά διαβούλευση ο νέος κανονισμός λειτουργίας της πόλης. Σημείωσε δε, σε αντίθεση με τα καταγγελλόμενα περί ανομίας και αναρχίας πως, «όποιος καταστρατηγεί τη νομοθεσία και όποιος καταστρατηγεί τις κανονιστικές διατάξεις, είναι αντιμέτωπος με το νόμο…».

Για δε την ΚΩΑΝ, απαντήσεις επί της ουσίας δεν δόθηκαν. Επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά ρεπορτάζ του «Σ» για ενίσχυσή της από εργαζόμενο του δήμου, κάτι που θεωρήθηκε θεμιτό (!!!), ενώ ο δήμαρχος διαβεβαίωσε πως, τις επόμενες ημέρες επίκειται πρόσληψη γενικού διευθυντή, διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών και διευθυντή διεύθυνσης τουρισμού.

  • Το Σχέδιο Κανονισμού Αστικής λειτουργίας Δήμου Κω (2015)

Την Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 2η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Κω.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ολίγην ένταση, χωρίς λόγο όπως αποδείχθηκε, μιας και άλλα ειπώθηκαν στην αρχή για τη διαδικασία που θα ακολουθείτο και διαφορετικά εξελίχθηκαν.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Σώματος Διονυσία Τελλή, ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους, είπε: «Επειδή έγιναν κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις και στο υπουργείο, η αλήθεια είναι ότι ρωτήσαμε και κάποιους άλλους δήμους, για το ότι, επειδή δεν υπάρχει κανονισμός κι είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κι επειδή η πλειοψηφία γενικότερα των δημοτικών συμβουλίων ακολουθούν τη διαδικασία για τη συνεδρίαση της λογοδοσίας ερώτηση και απάντηση, θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς την ίδια τακτική. Δηλαδή, ο δημοτικός σύμβουλος ο οποίος έβαλε το ερώτημα θα το επαναλαμβάνει μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και θα απαντάει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος η δημοτικός σύμβουλος τον οποίο αφορά το θέμα».

Στην ερώτηση του επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής» Ηλία Σιφάκη, αν μαζί με το ερώτημα ο δημοτικός σύμβουλος κάνει και τοποθέτηση, η πρόεδρος απάντησε, «σαφώς». Αμέσως μετά, προφανώς σε ερώτηση κάποιου δ.σ. απάντησε: «Όχι, χωρίς δευτερολογίες. Ούτε τοποθετήσεις, ούτε ερωτήσεις, ούτε δευτερολογία. Ερώτηση και απάντηση. Συνεδρίαση λογοδοσίας είναι. Έχετε ένα ερώτημα, θα πάρετε απάντηση. Το ερώτημα θα το αναπτύξει αυτός ο οποίος θα το υποβάλλει μέσα σε δυο τρία λεπτά, όχι σε δέκα ώρες».

Στην επισήμανση της δ.σ. Βάσως Πη, ότι, επειδή είναι στην διακριτική ευχέρεια της προέδρου ο τρόπος διεξαγωγής της διαδικασίας αφού δεν προβλέπει σαφή διαδικασία ο νόμος, γιατί να μην γίνει πιο δημοκρατική η διαδικασία, δηλαδή, ερώτημα, απάντηση αλλά και αντίλογος στην απάντηση, διαφορετικά δεν έχει νόημα η συνεδρίαση, η πρόεδρος επέμενε στην πρότασή της. Όμως, όταν παρενέβη ο Η. Σιφάκης, λέγοντας πως, μπορεί από την απάντηση που θα δοθεί να προκύπτουν κάποια θέματα και να απαιτείται κάποια διευκρίνιση, η πρόεδρος απάντησε λέγοντας, πως, αν ο δ.σ. θέλει κάποια διευκρίνιση, θα απαντηθεί.

Με λίγα λόγια, πολύ συζήτηση για το τίποτα, αφού στην ουσία και τοποθετήσεις έγιναν και διευκρινιστικές δόθηκαν και διάλογος έγινε, άσχετα εάν άκρη δεν βρέθηκε.

Να σημειώσουμε πως, τα θέματα δεν συζητήθηκαν με την αρίθμηση που είχαν. Προτάθηκαν αυτά που αφορούσαν στον δήμαρχο, διότι όπως αναφέρθηκε, είχε ανειλημμένη υποχρέωση να παραστεί στις απονομές και στην τελετή λήξης  του Kos Youth Festival. 

Αναλυτικά

Περί κανονισμού λειτουργίας της πόλης

Μ. Μουζουράκη – Βαβλά: «Η Κως στα χειρότερά της απ’ όλες τις απόψεις»

Θ. Νκηταράς: «Η Κως σε σχέση με όλους τους άλλους προορισμούς βρίσκεται μπροστά»

«Ενημέρωση για τον κανονισμό λειτουργίας της πόλης, δεδομένου ότι ήδη ο υπάρχον είναι σε ισχύ από το 2015, δεν εφαρμόζεται από το 2019 και δεν έχει επικαιροποιηθεί ακόμη και σήμερα από τη δημοτική αρχή», ζήτησε η δ.σ. της μείζονος μειοψηφίας Μαριέττα Μουζουράκη – Βαβλά.

Στην τοποθέτησή της ανέφερε πως, επί πέντε χρόνια η δημοτική αρχή δεν έχει κάτι τίποτα, ότι ζούμε σε μια πόλη όπου η ποιότητα ζωής των πολιτών έχει γίνει αφόρητη, σε μια πόλη με πλήρη αναρχία όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, χωρίς κανόνες και όπου κι αν απευθυνθούν οι πολίτες δεν βγάζουν άκρη. «Η Κως στα χειρότερά της απ’ όλες τις απόψεις» είπε, αναρωτώμενη, για ποια ισονομία και ισοπολιτεία να μιλήσουμε; Για τραπεζοκαθίσματα; Για πέργκολες; Για παράνομη στάθμευση; Για άδειες παρατάσεων ωραρίων μουσικής; «Και ειδικά σε αυτό, τινάζετε τα πάντα στον αέρα. Κι όχι μόνο παραδέχεστε μετά από αντιδράσεις και καταγγελίες πολιτών και επιχειρηματιών ότι, καταστρατηγούνται οι όροι χρήσης ωραρίου μουσικής, δεν τολμάτε μέχρι και σήμερα σε ανάκληση αυτών των αδειών. Γιατί; Γιατί το ποσοστό που πήρατε είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε. Και ο λόγος; Δεν μπορείτε να βάλετε τάξη στα ταξίματα» σχολίασε.

«Κατ’ αρχήν, να διευκρινίσω κάτι. Υπάρχει ένας ψηφισμένος κανονισμός για την λειτουργία της πόλης. Ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο το 2015. Μέχρι να αλλάξει αυτός ο κανονισμός, σαφέστατα και είναι σε ισχύ. Ουδέποτε από το στόμα οποιουδήποτε, διατυπώθηκε η θέση ότι αυτός ο κανονισμός ούτε γίνεται αποδεκτός, ούτε αμφισβητείται. Ένα το κρατούμενο. Δύο. Αντίθετα, έχουμε πει ότι πάντα ένας κανονισμός εκ των πραγμάτων, ο οποίος όταν ψηφίζεται λαμβάνει υπόψη του συγκεκριμένες παραμέτρους για την δεδομένη συγκυρία μέσα στην οποία συζητείται, διαβουλεύεται και ψηφίζεται, έτσι λοιπόν και το 2015 ελήφθη υπόψη το θεσμικό πλαίσιο, ελήφθη υπόψη η ανάπτυξη της πόλης, ελήφθησαν υπόψη τα δεδομένα σε ότι αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κ.λ.π., κι έτσι μετά από διαβούλευση εκείνη την περίοδο προέκυψε ένας κανονισμός. Αυτόν τον εφάρμοσε η προηγούμενη δημοτική αρχή και όπου κρίνεται απαραίτητο εφαρμόζεται και από εμάς. Σαφέστατα, στο πέρασμα του χρόνου έχει γίνει αντιληπτό ότι, αυτός ο κανονισμός χρειάζεται επικαιροποίηση και δεν αφορά μόνο την δική μας οπτική απέναντι στον κανονισμό αυτό επειδή ψηφίστηκε από μια άλλη από εμάς δημοτική αρχή, συζητείται από τους πολίτες, συζητείται ακόμα -  ακόμα και από δικά σας μέλη γιατί αποτελεί μια αναγκαιότητα. Και ο δικός μας κανονισμός όταν θα έρθει για ψήφιση, μετά από μερικά χρόνια θα χρήζει μιας επαναπροσαρμογής στα νέα σύγχρονα δεδομένα. Άρα, λοιπόν, αυτό που έχουμε πει και επαναλαμβάνουμε είναι, ότι ο κανονισμός λειτουργίας της πόλης σαφέστατα και ισχύει μέχρι να αλλάξει, σαφώς επίσης εμείς ως δημοτική αρχή έχουμε πει ότι, αποτελεί προτεραιότητά μας να θέσουμε σε διαβούλευση τις θέσεις μας για τον νέο κανονισμό της πόλης και θα απαντήσω στην πολιτική προσέγγιση που κάνετε με την οποία και βέβαια διαφωνώ, που λέτε ότι, ποτέ η πόλη δεν ήταν στα χειρότερά της. Θέλω να σας πω ότι, εάν ανατρέξετε στο πρόσφατο παρελθόν και φέρετε δύο εικόνες μπροστά σας ως προσλαμβάνουσες, σαφώς και η εικόνα της πόλης τώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Το εάν είναι η επιθυμητή, εγώ θα σας πω ως δήμαρχος αυτού του νησιού ότι, πράγματι δεν είναι η επιθυμητή. Θέλουμε να βάλουμε και αξίζει να βάλουμε τον πήχη ψηλότερα. Αυτό μας αφορά όλους, αφορά τη δημοτική αρχή, αφορά τους φορείς, συλλογικότητες, αφορά τους πολίτες και την συνευθύνη που αναπτύσσεται αμφίδρομα μέσα από αυτή τη διαδικασία της ζύμωσης για το πώς βιώνουμε και διαβιούμε σε αυτόν εδώ τον τόπο, σε κάθε περίπτωση όμως, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση και δεν έχουμε το δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση κάτι το οποίο είναι ψηφισμένο και μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει κάτι νεότερο εδώ. Εν κατακλείδι, σας λέω λοιπόν, επαναλαμβάνοντας ότι, είναι στις προθέσεις αυτής της δημοτικής αρχής να έρθει σύντομα μέσα από μια πλατειά διαβούλευση ο νέος κανονισμός λειτουργίας της πόλης» απάντησε ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς.

Στην διευκρινιστική ερώτηση της κ. Μουζουράκη, «θέλω να μας πείτε τι θα κάνετε τώρα. Ξεκινάει η τουριστική περίοδος και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Γιατί, αν κυκλοφορήσουν κάποιοι τουρίστες έξω αυτή την περίοδο, του χρόνου θα είναι περισσότεροι από αυτούς κλεισμένοι μέσα στα ξενοδοχεία με το χάλι που θα δούνε αυτή τη σεζόν», ο δήμαρχος απάντησε: «Επαναδιατυπώσατε αυτό που βάλατε ως ερώτημα, δεν είπατε κάτι καινούργιο που δεν καταλάβατε. Σας λέω λοιπόν, κατά την άποψή μας, μέσα από τις όποιες δυσκολίες, σαφέστατα και λειτουργεί και η πόλη και το νησί. Ένα νησί το οποίο πριν μερικά χρόνια δεχόταν κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο επισκεπτών, τώρα δέχεται ενάμιση εκατομμύριο επισκέπτες με ό,τι αυτό μπορεί να αφορά στην επιβάρυνση των υποδομών, του κυκλοφοριακού φόρτου, κ.λ.π. Εάν υπαινίσσεστε ότι, οι κοινόχρηστοι χώροι δεν είναι ελεύθεροι κ.λ.π., εγώ προσωπικά θα διαφωνήσω. Όποιος καταστρατηγεί τη νομοθεσία και όποιος καταστρατηγεί τις κανονιστικές διατάξεις, είναι αντιμέτωπος με το νόμο. Ένα μικρό παράδειγμα. Πριν από τέσσερις ημέρες περίπου, επιβλήθηκαν τέσσερα διαδοχικά πρόστιμα από τη δημοτική αστυνομία και από τη διεύθυνση περιβάλλοντος σε συμπολίτες μας γνωστούς και πραγματικά πολύ σοβαρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι όμως δεν λειτούργησαν στα πλαίσια του νόμου σε ότι αφορά τη συλλογή και την εναπόθεση των απορριμμάτων στους κάδους όπως προβλέπεται και δεν είναι ανάγκη να το πει αυτό ένας κανονισμός λειτουργίας, είναι μια αυτονόητη πράξη ευθύνης. Αυτό λοιπόν, δεν έγινε κι επιβλήθηκαν τα πρόστιμα. Εάν αυτά τα πρόστιμα πρέπει να αυξηθούν προς τα πάνω ή να μειωθούν προς τα κάτω, είναι κάτι που θα το συζητήσουμε όταν θα ξανάρθει ο νέος κανονισμός, αλλά λειτουργεί και ο δήμος και οι μηχανισμοί του και λειτουργεί και το νησί και το γεγονός ότι, από χρόνο σε χρόνο βλέπουμε αυτή τη ραγδαία αύξηση και ιδιαίτερα φέτος βλέπουμε ότι η Κως σε σχέση με όλους τους άλλους προορισμούς βρίσκεται μπροστά, έχει πάρει ήδη θέση πρωταγωνιστή, θα έπρεπε λίγο να σας απασχολήσει, γιατί αυτό συμβαίνει».         

Η «αμαρτωλή» ΚΩΑΝ πάλι στην επικαιρότητα

Η. Σιφάκης: «Πόσο έχει στοιχίσει αυτή η εταιρεία στο δήμο; Πώς ενισχύετε το δήμο με την ΚΩΑΝ αφού παίρνετε τον κόσμο του δήμου;»

Θ. Νικηταράς: «Τις επόμενες ημέρες επίκειται η πρόσληψη γενικού διευθυντή, διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών και διευθυντή διεύθυνσης τουρισμού»

Ενημέρωση για την κατάσταση που βρίσκεται η ΚΩΑΝ, τα στελέχη που εργάζονται εκεί, και τον απολογισμό του έργου της εταιρίας τόσο σε παραγόμενο έργο, όσο και των οικονομικών της, ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Σιφάκης.

Να σημειώσουμε πως, επειδή τόσο η τοποθέτηση του δημάρχου όσο και ο διάλογος μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών είχαν μεγάλη διάρκεια, θα αναφέρουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα σημεία.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σιφάκης, αναφέρθηκε στο καταστατικό της αναπτυξιακής εταιρείας, λέγοντας πως, από τις στις 2 Δεκεμβρίου 2020 που κατατέθηκε μέχρι και σήμερα δεν έχουν δει την αναπτυξιακή της πορεία. Επίσης, ανέφερε πως είχε στελεχωθεί με δύο άτομα, αλλά στις επισκέψεις που έκανε η παράταξή του, βρήκαν μόνο έναν μηχανικό ο οποίος τους ενημέρωνε, αλλά όχι τον διευθυντή ή τον διευθύνοντα σύμβουλο «ο οποίος κάθε φορά από τον αναζητήσαμε, ήταν στην προσωπική του εταιρεία στο προσωπικό του γραφείο και ενδεχομένως δούλευε εξ αποστάσεως για την ΚΩΑΝ» όπως είπε.  «Η ερώτησή μας είναι, πόσο έχει στοιχίσει αυτή η εταιρεία στο δήμο, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού» σημείωσε, αναφέροντας πως, βάσει καταστατικού ο δήμος είχε καταθέσει 190.000 ευρώ το 2020, ενώ προκύπτει πως, «στο δημοτικό συμβούλιο το 2023, είχαμε ψηφίσει προγραμματικές συμβάσεις ύψους 505.000 ευρώ», μεταξύ των οποίων
προγραμματική σύμβαση για το σχεδιασμό και υλοποίηση παρακολούθησης της τουριστικής προβολής του δήμου της Κω, σύμβαση για τη διαφήμιση του δήμου ως τουριστικός προορισμός, σύμβαση για την παροχή πληροφόρησης επισκεπτών, στελέχωση info kiosk και σημείων πληροφόρησης, σύμβαση για τη συμμετοχή του δήμου σε διεθνείς ευρωπαϊκές τουριστικές εκθέσεις και σύμβαση για αναμνηστικά δώρα ρουχισμού, κ.λ.π. Το 2024 μας έχετε φέρει μέσα στον προϋπολογισμό και στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού μας προγραμματικές συμβάσεις ύψους 1.126.000 ευρώ. Πολλές από αυτές είναι συνεχιζόμενες, αλλά και προγραμματικές συμβάσεις οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά. Δεν ξέρουμε ούτε αν υλοποιήθηκαν, ούτε αν πληρώθηκαν, ούτε σε τι φάση βρίσκονται και θα θέλαμε μια ενημέρωση. Δεν ξέρουμε τι εμβάσματα έχει κάνει ο δήμος στην ΚΩΑΝ και θα θέλαμε και σε αυτό μια ενημέρωση». Επίσης, ο κ. Σιφάκης τόνισε πως, δεν ξέρει πότε έγινε η Γενική Συνέλευση και ποιοι απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο της αναπτυξιακής. Τέλος, σημείωσε πως, στο δ.σ. δεν προβλέφθηκε συμμετοχή της μειοψηφίας, «παρά το ότι μας καλείται να συμμετέχουμε».

Εν κατακλείδι, ζήτησε ενημέρωση για το ποια είναι τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί από την ΚΩΑΝ, πώς έχουν πληρωθεί και ποια τα εμβάσματα.
Απαντώντας ο δήμαρχος, αναφέρθηκε επί μακρόν για μια ακόμα φορά στο πώς και στο γιατί δημιουργήθηκε ο αναπτυξιακός οργανισμός, ο οποίος «δεν είναι ένα εφεύρημα αυτής της δημοτικής αρχής, είναι ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε τον Μάρτη του 2020 και ήρθε να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους ΟΤΑ» όπως είπε, αφού λόγω μνημονίων δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε προσλήψεις σύμφωνα με τις ανάγκες τους (την τελευταία 10ετία μείωση ανθρώπινου δυναμικού περίπου100 στελεχών, μεταξύ των οποίων 15 μηχανικοί όπως είπε). Έτσι, μαζί με τους δήμους Αστυπάλαιας και Νισύρου, δημιούργησαν την εταιρεία, με τον δήμο Κω να κατέχει το 56% και οι άλλοι δύο δήμοι από 22%. Το δε μετοχικό κεφάλαιο ήταν 390.000 ευρώ, με τον δήμο Κω να καταβάλει 190.494 ευρώ.
«Ο νόμος υποχρεώνει κάθε αναπτυξιακός οργανισμός να έχει κατ’ ελάχιστον τον διευθύνοντα σύμβουλο, τον γενικό διευθυντή και τον προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών για να μπορεί να έχει και διαχειριστική επάρκεια. Μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, ξεκινήσαμε την στελέχωση και την κάλυψη αυτών των θέσεων» ανέφερε, εξηγώντας πως, «ο νομοθέτης ήθελε να δώσει την ευελιξία ανάλογα με τον σχεδιασμό που κάνει κάθε αναπτυξιακός οργανισμός να μπορεί να προσλαμβάνει επιστήμονες ή άλλο προσωπικό με σύμβαση έργου». Πρόσθεσε δε πως, «είναι μια ανώνυμη εταιρεία που λειτουργεί πάρα πάρα πολύ αυστηρά και εφαρμόζει και σέβεται και υλοποιεί το νόμο των δημοσίων συμβάσεων και δεν μπορεί να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο, ανεξάρτητα από τις προθέσεις καλές ή κακές του καθενός. Υπάρχει μια νομοθεσία η οποία εφαρμόζεται και εφαρμόζεται πάρα πολύ αυστηρά».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο τι έγινε το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας πως, «όλες οι προγραμματικές συμβάσεις ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε μιας, έπρεπε να την εξυπηρετήσουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένο επιστημονικό προσωπικό. Για αυτούς τους ανθρώπους γινόταν μια διαδικασία πρόσληψης έργου όπου ξεκινούσε και τελείωνε η αποστολή τους όταν ολοκληρωνόταν και η διαδικασία που αφορούσε στη συγκεκριμένη προγραμματική».

Προχωρώντας παραπέρα ο δήμαρχος, αφού σημείωσε πως, η αντιπολίτευση δεν ήθελε να συμμετάσχει στο δ.σ. της αναπτυξιακής και ακόμα πως, όπως όριζε ο νόμος, στις 31.12.2023 έληξε η θητεία του δ.σ. και συγκροτήθηκε νέο* (δύο από Νίσυρο, δύο από Αστυπάλαια και επτά από Κω), ανέφερε πως, μέχρι σήμερα «καταφέραμε να έχουμε ολοκληρωμένες σχεδόν 25 προγραμματικές συμβάσεις».

Να σημειώσουμε ότι, αρκετές αναφέρονται στον τουρισμό, επίσης για τα «θερμά», για
το ψηφιακό μητρώο των αποδήμων Κώων, για την κυκλοφοριακή μελέτη και οδοσήμανση στη δημοτική ενότητα Ηρακλειδών, για την αποτύπωση της αγροτικής οδού από το ξενοδοχείο Αίολος έως το Τιγκάκι, για την κυκλοφοριακή μελέτη στο δήμο Δικαίου, την επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης στη δημοτική ενότητα Κω, για την ελεγχόμενη στάθμευση, την εκπόνηση στατικής μελέτης ενίσχυσης και αρχιτεκτονικής ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για το πρώην δημοτικό σχολείο της Καρδάμαινας, για την εκπόνηση των μελετών επισκευής και αποκατάστασης του κτιρίου στα «θερμά», για τη μελέτη κατασκευής του βρεφονηπιακού σταθμού του δήμου Αστυπάλαιας,  για την ανακαίνιση των αποχωρητηρίων στο δημοτικό σχολείο Αστυπάλαιας, για

την ανακατασκευή ενός γεφυριού στην Αστυπάλαια, για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων πλησίον του περιφερειακού ιατρείου της Αστυπάλαιας, για τη διοικητική υποστήριξη παροχής τεχνικών υπηρεσιών επίβλεψης του αναδόχου της επικαιροποίησης των μελετών των θερμών πηγών στη Νίσυρο, για την επικαιροποίηση των μελετών των κτηρίων των θερμών πηγών Νισύρου, για την διοικητική υποστήριξη παροχής των τεχνικών υπηρεσιών ωρίμανσης έργων στον δήμο Νισύρου, για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του κτιρίου των ιαματικών λουτρών Νισύρου, την εκπόνηση και θεώρηση μελέτης για την προμήθεια ενός οχήματος στη Νίσυρο,
για την προγραμματική σύμβαση για τη διερεύνηση των μηχανικών προβλημάτων στην παραλία των Πάλων.  «Μιλάμε για ένα συνολικό ποσό 1.048.000 ευρώ» είπε, προσθέτοντας: «Μπαίνοντας στο νέο κύκλο με χρονικό ορίζοντα έως το 2028, το νέο διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να υπηρετήσει καταρχήν αυτές τις προγραμματικές συμβάσεις καθώς και νέες. Πιστεύω ακράδαντα ότι στη νέα περίοδο θα δοθεί η ευκαιρία αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός πραγματικά να είναι ένας σημαντικότατος υποστηρικτικός μηχανισμός σε μια προσπάθεια που καταβάλει όχι μόνο η Κως αλλά και οι γειτονικοί μας δήμοι της Αστυπάλαιας και της Νισύρου για την αναβάθμιση όχι μόνο των δήμων μας, αλλά και για την ανάδειξη του βόρειου συμπλέγματος Δωδεκανήσου».

Ανταπαντώντας ο κ. Σιφάκης, ανέφερε πως, δεν έχει καταλάβει πόσα άτομα δουλεύουν τώρα στην ΚΩΑΝ για να απαντήσει ο δήμαρχος ότι, από τα τρία στελέχη που υποδεικνύει ο νομοθέτης, το νέο Δ.Σ. έχει πάρει απόφαση και τις επόμενες ημέρες επίκειται η πρόσληψη γενικού διευθυντή,
διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών και διευθυντή διεύθυνσης τουρισμού. Όσο για το πώς θα αξιοποιηθούν τα άδεια γραφεία του κτιρίου που ενοικιάστηκε για την ΚΩΑΝ, ο δήμαρχος και πρόεδρος της αναπτυξιακής ανέφερε πως, θα τα χρησιμοποιούν οι μηχανικοί που θα προσληφθούν για να εξυπηρετούν τις συμβάσεις για όσο διάστημα απαιτηθεί.

«Εδώ δεν ερχόμαστε για να πούμε τι θα κάνουμε. Δεχόμαστε να πούμε τι έχουμε κάνει. Η συνεδρίαση είναι απολογιστικού χαρακτήρα, είναι λογοδοσίας Λοιπόν, μη μου λέτε ότι θα προσλάβετε. Αυτή τη στιγμή δεν δουλεύει κανένας και έχουν παραιτηθεί εδώ και κάποιους μήνες, άραγε εδώ και κάποιους μήνες δεν έχει κανένα η ΚΩΑΝ» αντέτεινε ο κ. Σιφάκης.

Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι, μαζί με τη λήξη της θητείας του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, έληξε και η εργασία γενικού διευθυντή, διευθύνοντα συμβούλου και διευθυντή  τεχνικών υπηρεσιών.
Ο κ. Σιφάκης, αφού τόνισε πως, παραιτήθηκε εδώ και χρόνια ο γενικός διευθυντής, ενώ ο διευθυντής τεχνικών έργων έχει να πάει στο γραφείο πριν από τις εκλογές, έθεσε το εξής ερώτημα:  «Εφόσον η ΚΩΑΝ δημιουργήθηκε για να ενισχύσει το δήμο και το αναφέρατε και εσείς ότι φύγανε τεχνικοί και μηχανικοί από το δήμο και να θυμίσουμε βέβαια σε όλους τους συναδέλφους ότι οι περισσότεροι φύγανε όταν φεύγατε εσείς το 2014 από τη δημαρχία, τότε υπογράψατε και φύγανε όλοι οι μηχανικοί, 8 άτομα, η ερώτηση μου είναι, γιατί ο δήμος προσπαθεί να κάνει απόσπαση μηχανικού από τις τεχνικές υπηρεσίες για να αναλάβει τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της ΚΩΑΝ και αποδυναμώνει περαιτέρω το δήμο ενισχύοντας με μια θέση στην οποία θα μπορούσε με μια άλλη πρόσληψη να ενισχύσει;». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ολοκληρωμένες προγραμματικές συμβάσεις, εκφράζοντας απορία ως προς τα ποσά και τον τρόπο που αυτές ολοκληρώθηκαν, αφού τις ψηφίζουν στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν τις βλέπουν ποτέ. Τέλος, ζήτησε να ενημερωθεί για το ποιόν θα πρέπει να «ενοχλήσουν» για να ενημερωθούν για τη δράση της εταιρείας και να ελέγξουν τις συμβάσεις.

Απαντώντας ο δήμαρχος για το θέμα της αποδυνάμωσης του δήμου, είπε τα εξής: «Το εάν είναι

πρόβλημα το γεγονός για εσάς ότι ένας άνθρωπος που έχει τεράστια εμπειρία στην υποστήριξη των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων έρχεται από τον δήμο στον αναπτυξιακό οργανισμό που αναπτυξιακός οργανισμός και δήμος είναι ο ίδιος μηχανισμός, μια καρδιά χτυπά ουσιαστικά και μια αγωνία υπάρχει, μάλλον έχετε κάνει λάθος προσέγγιση».

«Πώς ενισχύετε το δήμο με την ΚΩΑΝ αφού παίρνετε τον κόσμο του δήμου για τον πάτε στην ΚΩΑΝ; Αυτό δεν μπορούμε να καταλάβουμε» αντέτεινε ο κ. Σιφάκης, ζητώντας «να μας επιδείξετε ποιον άνθρωπο θα πάμε να βρούμε για να βρούμε μια ξεκαθάριση και να δούμε τι έχει γίνει» για να πάρει την εξής απάντηση από τον δήμαρχο: «Αυτή τη στιγμή μιλάτε με τον πρόεδρο του αναπτυξιακού οργανισμού», καλώντας την παράταξή του να μπει στο διοικητικό συμβούλιο .

*Το νέο Δ.Σ. της ΚΩΑΝ απαρτίζουν, δήμαρχος και αντιδήμαρχος Νισύρου, δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αστυπάλαιας και από Κω, ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Παναγιώτης Αβρίθης, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Ματίνα Βουκελάτου, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, ο πρόεδρος του τουριστικού τμήματος του ΕΒΕΔ Δημήτρης Σαράντης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Χρυσουλάκης και ο πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του ΕΒΕΔ Δημήτρης Κώστογλου.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Zogas_dimitris