ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Ευ-λόγον Πεμ 23 Νοε 2023

Οι επιπτώσεις των προβλημάτων λόγου στην γραφή και την ανάγνωση

 

       Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των προβλημάτων λόγου και των δεξιοτήτων της γραφής και της ανάγνωσης. Αν ρωτήσουμε οποιοδήποτε δάσκαλο ή ειδικό παιδαγωγό θα μας πει ότι τα παιδιά με προβλήματα στο λόγο έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν δυσκολίες στην τάξη και ιδιαίτερα στους μηχανισμούς  της γραφής και της ανάγνωσης. Σύμφωνα με  έρευνα αμερικάνικου πανεπιστημίου το 73% των μαθητών της δευτέρας δημοτικού που έχουν δυσκολία στην ανάγνωση είχαν επίσης δυσκολία στην κατάκτηση της φωνολογικής ενημερότητας ή στην ομιλία κατά το νηπιαγωγείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι λογοθεραπευτές να ασχολούνται όλο και περισσότερο με την αποκατάσταση των δυσκολιών στην ανάγνωση και την γραφή σε παιδιά με διαταραχή στο λόγο.

        Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί με διαταραχή στο λόγο μέσα στην τάξη είναι οι παρακάτω:

  • Στο να κατανοήσει προφορικές οδηγίες.
  • Δυσκολίες στην κατανόηση γραπτών οδηγιών.
  • Δυσκολία στην χρήση πολύπλοκων προτάσεων.
  • Δυσκολία στην χρήση των κανόνων της γραμματικής.
  • Δυσκολία στην ολοκλήρωση των εργασιών ανεξάρτητα.

      Ένα παιδί με δυσκολία στο λόγο μπορεί να επηρεαστεί με πολλούς τρόπους στους τομείς της γραφής και της ανάγνωσης. Τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει είναι τα ακόλουθα.

  • Δυσκολία στο να μάθει τη σχέση μεταξύ ήχου και γράμματος.
  • Δυσκολία στην διάκριση των ήχων που ακουστικά ‘μοιάζουν’  (π.χ. /β/-/δ/.)
  • Δυσκολία στο συλλαβισμό των λέξεων.
  • Δυσκολία στην ανάγνωση (αργός, συλλαβιστός ρυθμός)
  • Στην γραφή των γραμμάτων.
  • Στην κατανόηση ενός κειμένου.
  • Στην οργάνωση του γραπτού λόγου.

      Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει καθυστέρηση στο λόγο που συνοδεύεται από δυσκολία στην γραφή και στην ανάγνωση συμβουλευτείτε το δάσκαλο του παιδιού. Αν δεν έχετε κάνει αξιολόγηση στον λόγο του παιδιού απευθυνθείτε σε λογοθεραπευτή και πείτε του ακριβώς τις δυσκολίες που έχετε παρατηρήσει στο παιδί σας.

     Αν το παιδί σας διαγνωσθεί με διαταραχή γλωσσικής ανάπτυξης  τότε βεβαιωθείτε ότι καταλάβατε τους τομείς που το παιδί σας παρουσιάζει δυσκολίες. Ζητήστε από το λογοθεραπευτή να σας εξηγήσει ακριβώς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σε κάθε τομέα. Επιπλέον ζητήστε  από το λογοθεραπευτή να σας δώσει δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να τις εφαρμόσετε εσείς με το παιδί στο σπίτι. Επίσης μιλήστε με το δάσκαλο, σχετικά με τις δυσκολίες που μπορεί να έχει στην γραφή και την ανάγνωση και πως αυτές επηρεάζουν την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Να θυμάστε πάντα ότι η καλή επικοινωνία του γονέα με το δάσκαλο και τον λογοθεραπευτή είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για να βοηθήσετε το παιδί σας.

Zogas_dimitris