ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg
Ευ-λόγον Παρ 19 Ιαν 2024

        Η γλώσσα όπως ξέρουμε αναπτύσσετε πολύ νωρίς στην ζωή του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα σκεφτείτε ότι το χαμόγελο του μωρού σας είναι από τα πρώτα δείγματα επικοινωνίας στην ανάπτυξη του λόγου του μωρού. Η ανάπτυξη του λόγου ξεκινάει με τις πρώτες αλληλεπιδράσεις του παιδιού με τους γονείς του μέσα από δραστηριότητες που όλοι οι γονείς χωρίς να διδαχθούν εφαρμόζουν με το παιδί τους όπως το κου-κου-τσα. Ωστόσο η γλώσσα συνεχίζει να αναπτύσσετε μέχρι την ενηλικίωση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η αλληλεπίδραση των γονέων με τα παιδιά τους είναι τόσο  σημαντική στην ανάπτυξη του λόγου.

       Η καθημερινή συζήτηση και η αλληλεπίδραση του γονιού με το παιδί του είναι το κλειδί στην απόκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων. Συζητήστε καθημερινά με το παιδί σας για τα πάντα και θα δείτε πως θα βελτιωθούν οι γλωσσικές δεξιότητες του σας όπως η ανάπτυξη του λεξιλογίου, η ικανότητα του να κάνει διάλογο, να περιγράφει καταστάσεις και να αφηγείται μια ιστορία. Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του λόγου μέσα από καθημερινές δραστηριότητες:

  • Μιλήστε στο παιδί σας κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το γεύμα, το μπάνιο, τα ψώνια ή όταν βλέπετε τηλεόραση. Ζητήστε από το παιδί να ονομάσει και να περιγράψει αντικείμενα στο περιβάλλον σας.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να περιγράψει πως πέρασε στο σχολείο του Αν δεν μπορεί να περιγράψει από μόνο του κάντε του ερωτήσεις ποιο συγκεκριμένες (π.χ., με ποιόν έπαιξες στην αυλή ή τι ζωγράφισες σήμερα;). Προσέξτε όμως να δίνεται το χρόνο στο παιδί σας να απαντήσει και να μην είστε πιεστικοί όταν κάνετε τις ερωτήσεις.
  • Φτιάξτε ένα ημερολόγιο με το παιδί σας. Φροντίστε να το παιδί σας να γνωρίζει τις επερχόμενες γιορτές, τα γενέθλια και τις δραστηριότητες του σχολείου. Με αυτό τον τρόπο το παιδί κατανοεί την σειρά των γεγονότων, αντιλαμβάνεται καλύτερα τις χρονικές έννοιες και βελτιώνετε το λεξιλόγιο του.
  • Θυμηθείτε ότι η γλώσσα που εσείς χρησιμοποιείται είναι το μοντέλο που ακολουθεί το παιδί σας. Φροντίστε λοιπόν να είστε ένα καλό γλωσσικό πρότυπο για το παιδί σας. Χρησιμοποιείστε λοιπόν γλώσσα ανάλογη με την ηλικία του παιδί σας.
  • Τέλος να είστε περήφανοι για τις κατακτήσεις του παιδιού σας και να το δείχνεται. Μην ξεχνάτε λοιπόν να του λέτε μπράβο. Αν παρατηρήσετε δυσκολίες στο λόγο του παιδιού σας συζητήστε το με το δάσκαλο ή την δασκάλα του και απευθυνθείτε σε ένα λογοθεραπευτή για να αξιολογήσει τις δεξιότητες του λόγου και της ομιλίας του παιδιού σας.
Zogas_dimitris