ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg

 

Τελικά η πρώτη "μάχη" την οποία θα έδινε προσωπικά ο δήμαρχος και ο δήμος Κω για εξαίρεση του ΔΟΠΑΒΣ, της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ και των Σχολικών Επιτροπών από την κατάργηση τους στο σχετικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση από 31 Δεκεμβρίου 2023, χάθηκε "με χαμόγελο" (σύμφωνα με το σχετικό ενσταντανέ της συνάντησης του δημάρχου με τον Αν. ΥΠΕΣ Θ. Λιβάνιο, όπου εισέπραξε το... χαμογελαστό "Όχι")

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου της κατάργησης των ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων αναφέρεται ότι το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προσωπικό των καταργούμενων φορέων μεταφέρεται στον δήμο και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, το δε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου/ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου και καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.

Προβλέπεται επίσης ότι από την 30η Ιουνίου 2024 παύει η λειτουργία των περισσότερων από 600 σχολικών επιτροπών και των δημοτικών επιτροπών και οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στους οικείους δήμους.

Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων οι δήμοι μπορούν να συστήσουν επιτροπές, ενώ για θέματα των σχολικών επιτροπών θα πρέπει να συσταθούν υποχρεωτικά έως δύο επιτροπές, στις οποίες μετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του οικείου δήμου.

Να σημειώσουμε όμως ότι για κάθε ένα Νομικό Πρόσωπο που καταργείται αυξάνεται ο αριθμός των Αντιδημάρχων κατά έναν, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου Νομικού Προσώπου των πέντε τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το ενδιαφέρον ωστόσο λίγο πριν την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού συμβουλίου (και ενόψει της απόφασης για τις ενστάσεις σε ότι αφορά τα άκυρα ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν τόσο από την Ισχυρή Κω, όσο και από τη Δύναμη Αλλαγής, η οποία θα ανακοινωθεί λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές) είναι ότι το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στον δήμο Κω, δεν έχει να κάνει τόσο με την φαινομενική "παντοδυναμία" της δημοτικής αρχής και του δημάρχου (που υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε αλαζονεία, απομάκρυνση από την κοινωνία και παρακμή), αλλά με τις "νέες ισορροπίες..." εντός, εκτός και επί τα αυτά μέρη.

Πρώτα-πρώτα αυτές (οι νέες ισορροπίες) θα αρχίσουν να διαμορφώνονται μέσα στην παράταξη και συνακόλουθα στο δημοτικό συμβούλιο  μετά την κατανομή των αξιωμάτων (Αντιδημαρχίες, Προεδρίες, έμμισθες θέσεις κλπ), σταυρόλεξο το οποίο καλείται να λύσει ο ίδιος ο δήμαρχος (λογικά έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις του).

Από την άλλη η Δύναμη Αλλαγής που από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τις εκλογές έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να παραμείνει "παρούσα" στα δημοτικά μας πράγματα εφαρμόζοντας ακριβώς τα του ρόλου της (αρχίζοντας από αυτό που είχαμε γράψει ότι έλεγε και έκανε ο αείμνηστος Τέλης ως πολιτικό φαινόμενο "η προεκλογική περίοδος δεν ξεκινά 40 μέρες πριν τις εκλογές, αλλά ακριβώς την επομένη των εκλογών για όλη την 5ετία), έχει να ξεκαθαρίσει, ασφαλώς, αν ο Γ. Κυρίτσης θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής ή θα τρέξει τις διαδικασίες διαδοχής του.

Η πολιτική ατζέντα όμως στο δήμο αρχίζει πλέον να διαμορφώνεται -σε ένα καθόλου αμελητέο βαθμό- και από τον νεοσύστατο "Όμιλο για την Αυτοδιοίκηση και τη Δημοκρατία" που απαρτίζουν οι 4 πρώην δήμαρχοι της Κω (Κ. Καΐσερλης, Β. Χατζηγιακουμής, Ντ. Παπανικολάου και Μ. Φάκκος) μαζί με 20 τουλάχιστον ιδρυτικά στελέχη -όπως είχε ανακοινωθεί-  με ονόματα που παρουσιάζονται σταδιακά στις ανακοινώσεις παρεμβάσεις του Ομίλου, ως επικεφαλής διαφόρων τομέων  (πχ για την υγεία, τις σχέσεις δήμου-δημότη, την ακίνητη περιουσία του δήμου κλπ)

Είναι χαρακτηριστικές οι τελευταίες παρεμβάσεις του Ομίλου

-για την υγεία: (αμέσως μετά τις δηλώσεις Χρυσόπουλου-Νικηταρά για το νέο Νοσοκομείο) "Ο Δήμος να σταματήσει τη διαμεσολάβηση προς την κυβέρνηση για ένα έργο που αφορά μόνον εργολάβους | Να σταματήσει την χρηματοδότηση για τα ενοίκια των γιατρών & να τα δώσει στους πολίτες".

-για την καθημερινότητα (αφού ζητά να εξαντληθούν οι δυνατότητες για τις αναπτυξιακές εταιρείες, τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τους μετακλητούς δηλ. "βράσε όρυζα..."): Να αξιοποιήσει ο δήμος ελεύθερο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του (τον εθελοντικό παράγοντα που γράφαμε στο προηγούμενο).

για την αναξιοποίητη δημοτική περιουσία: Είναι ανεπίτρεπτο ο τέταρτος νησιωτικός τουριστικός προορισμός να έχει λιμάνια με λυόμενα! Δεν μπορεί να χάσκουν και να καρκινοβατούν η Αλεξάντερ, η ΑΒΙΚΩ και το οινοποιείο. Ο σκελετός του κτιρίου στο Ζηπάρι. τα σχέδια πόλης και χωριών κλπ. Δεν μπορεί το κτήριο της Ανωτέρας να είναι ερείπιο.

Όσος αντίλογος κι αν υπάρχει (από άσπονδους και μη, "γιατί δεν τα έκαναν οι ίδιοι επί των ημερών τους" κλπ), το ενδιαφέρον είναι ότι οι ίδιοι εκεί που δεν πάταγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Επιτροπή Διαβούλευσης ας πούμε που ήταν και είναι αυτοδίκαια μέλη, τώρα όχι μόνο δηλώνουν παρόντες αλλά ζητούν με την τελευταία  πρόσκληση "αναβολή συνεδρίασης" ώστε "να μας παρουσιάσετε Αναπτυξιακό σχέδιο, οικονομικά στοιχεία-ταμειακό υπόλοιπο & ανενεργή ακίνητη περιουσία" (ούτε η Ιωάννα στα αντιπολιτευτικά της φόρτε...)

Με άλλα λόγια, θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλη αυτή η κινητικότητα και η απόφαση των "παλαιμάχων" και εμπειρότατων περί τα αυτοδιοικητικά και όχι μόνον του δήμου και του νησιού μας πρώην Δημάρχων, έρχεται -όχι, να αυξήσει την όποια ανασφάλεια του δημάρχου, που από απόλυτος άρχων, φαίνεται να δέχεται "καπέλωμα" από αυτόκλητη "Επιτροπεία", αλλά- να θέσει επιτέλους τις βάσεις να ξεπεράσουμε τον χρόνιο κακό μας εαυτό...... "Άσπρο (ο ένας)-μαύρο (ο άλλος), την ίντριγκας, την τοξικότητας και την παντελούς ασυνεννοησίας στο δημοτικό συμβούλιο και στα δημοτικά μας πράγματα (με τον χωρισμό της κοινωνίας σε Καϊσερλικούς-Κυριτσικούς τα προηγούμενα χρόνια και σε Νικηταρικούς-Κυριτσικούς τα τελευταία θυμίζοντας "μάχη των αιωνίων").

Η υπέρβαση αυτή, σηματοδοτείται άλλωστε ευθύς εξαρχής και από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι "4", τα χρόνια της παντοδυναμίας τους, είχαν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ τους (πολιτικές, ιδεολογικές και άλλες "πόλη-χωριά") αν θυμηθούμε από Αναπτυξιακούς συνδέσμους, Συμβούλια περιοχής, Καποδίστρια κλπ, δύσκολα κάθονταν σε ένα τραπέζι και συνεννοούνταν.

Η πάροδος των χρόνων και η "χρυσή ωριμότητά" τους ωστόσο άλλαξε, άρδην το σκηνικό σε ότι αφορά τις μεταξύ τους διαφορές. Ευχόμαστε να καταφέρουν (όχι μόνο να κάτσουν σε ένα κοινό τραπέζι και να συνεννοηθούν) αλλά να έχουν μόνιμη συνεργασία εκτός από τους 4 προαναφερθέντες του Ομίλου και μαζί τους: Δήμαρχος, Έπαρχος, Περιφερειάρχης, Βουλευτές, οι υπόλοιποι πρ. Δήμαρχοι: Γ. Κυρίτσης, Θ. Βαρκάς, Στ. Μπίλλης "ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ" και να αφήσουμε επιτέλους πίσω ως χρυσή παρακαταθήκη (όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην κοινωνία με τον χωρισμό οικογενειών που ζήσαμε στις εκλογές) την υπέρβαση και την πολυπόθητη και χιλιο-υποσχόμενη ΕΝΟΤΗΤΑ.

Zogas_dimitris