ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ!

ANDREOU-PASXA-2024.jpgENJOY_TRAVEL_PASXA_2024.jpgEVITA-TRIUMPH-PASXA-2024.jpgFRUIT_CORNER_PASXA_2024.jpgGOURLAS-PASXA-2024.jpgGRILLIS_SERVICE-PASXA-2024.jpgH2O_PASXA-2024.jpgHI-TECH-SERVICE-PASXA-2024.jpgHONDA-FOURTHIOTIS-PASXA-2024.jpgKASSIOU_PASXA_2024.jpgKASSRAS-PASTRY-EASTER-2024.jpgKAYKAS-PASXA-2024.jpgKOAKOS-ELAIONAS-PASXA-2024.jpgKOS_ESTIA_PASXA_2024.jpgLOCKER-PASXA-2024.jpgMARKOGLOU-STAMATIS-PASXA-2024.jpgMELISSA-PASXA-2024.jpgMOUS-PASXA-2024.jpgOPTIKOSMOS-PASXA-2024.jpgORFANOUDAKIS-PASXA-2024.jpgPARAPENTE-PASXA-2024.jpgPEPPERMINT_PASXA_2024.jpgPETRIS-MARMARA-PASXA-2024.jpgROPI-PASXA-2023.jpgSINESIOU-PASXA-2024.jpgSKEVOFILAX_VINERY_EASTER_2024.jpgSMALLART_PASXA-2024.jpgSOULIS-PASXA-2024.jpgSPORT-PANIC-PASXA-2024.jpgTAXI_PASXA-2024.jpgTZANETOULAKOS-PASXA-2024.jpg

Άνοιγμα σεζόν λοιπόν και επίσημα από την Κυριακή 24 Μαρτίου (με την καθιερωμένη εθιμοτυπική υποδοχή - καλωσόρισμα που πρέπει να γίνεται όχι απλά για να γίνεται- διότι δείχνει την ελληνική φιλοξενία κλπ).

Βαθμός προετοιμασίας-ετοιμότητας; Δοκιμάστε να κάνετε μια αντικειμενική αξιολόγηση, πρώτοι απ΄ όλους οι διοικούντες Τοπικής και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε μια κλίμακα, ας πούμε από το 1 μέχρι το 10, πώς την αξιολογείτε...

(Όταν περάσετε από κεντρικούς δρόμους της Κω αυτό το διάστημα και φτάσετε ας πούμε μέχρι το Μαρμαρωτό με ποδήλατο ή μοτοποδήλατο και πέσετε μέσα στα νέα χαντάκια που άνοιξαν πρόσφατα σε πολλά σημεία κάθετα ή κατά μήκος των δρόμων θα καταλάβετε... Τι τραβάνε ή έχουν να τραβήξουν οι έρμοι πρώτοι τουρίστες. Το αφήνουμε εδώ, για ευνόητους λόγους)

Είδαμε, για παράδειγμα στη Ρόδο, ειδικά συνεργεία για το κλείσιμο λακκούβων και αποκατάστασης δρόμων με τον ίδιο τον δήμαρχο και τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο ή σύμβουλο να βγαίνουν μαζί τους στα κεντρικά σημεία και να περνάνε το μήνυμα της συντονισμένης τοπικής προετοιμασίας. Το ίδιο για τον καθαρισμό του νησιού.

Στην Κω, τι;

Μείναμε μόνο στις εικόνες και στα λόγια (συσκέψεις, φωτογραφήσεις με χαμόγελα, ανταλλαγή απόψεων). Σύμφωνοι κι αυτά χρειάζονται όταν είναι επί της ουσίας και όχι μόνο για το θεαθήναι. Πόσο όμως καλύτερα θα ήταν να συνοδεύονταν από αντίστοιχες πράξεις-δράσεις υλοποίησης.

Μέχρι τώρα οι μόνες ενέργειες που βλέπουμε μεμονωμένα (ευτυχώς δηλ. που είναι κι αυτοί) είναι από κάποιους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας μαζεύοντας δεκάδες σακούλες σκουπίδια από τις παραλίες, απομακρύνοντας κλαδιά, κάποιοι κόβοντας ακόμα και χόρτα.

Στην ίδια λογική, του φιλότιμου, ο φίλος Σάκης από την δημοτική κοινότητα Κω είδαμε ότι για τους αυτονόητους καθαρισμούς στις γειτονιές άρχισε να ενεργοποιεί με προσωπικό κάλεσμα μέσω facebook, εθελοντές...

Το είχαμε προτείνει κι εμείς από δω - αν θυμάστε- από την αρχή της νέας θητείας της δημοτικής αρχής, ότι αν είναι η τραγική αποψίλωση των υπηρεσιών λόγος και αιτία να μην γίνεται τίποτα, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι κάλεσμα και αξιοποίηση-δραστηριοποίηση εθελοντών.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα οι μόνες δράσεις που είδαμε συντονισμένες και σύσσωμες τις τοπικές αρχές μας ήταν -όπως λένε με μια δόση τραγικής  ειρωνείας που δεν απέχει από την πραγματικότητα- οι διαδικτυακοί σχολιαστές, σε βασιλόπιτες, χοροεσπερίδες και τελευταία... καρναβάλια.

Ακροβατούμε μεταξύ της "ήσσονος προσπάθειας" και του "αγρόν ηγόρασαν", σχολίαζαν πολύ εύστοχα τις προάλλες πολύ αξιόλογοι, ενεργοί συμπολίτες μας (οι οποίοι συζητάνε με τους τοπικούς μας άρχοντες, όταν τους ζητάνε τη γνώμη και τις συμβουλές τους έστω και μία στις τόσες) ότι το βασικό είναι να λειτουργήσουν ως ομάδα δράσης με πρώτο κριτήριο το τοπικό.

Να υπερβούν ακόμα και τα στερεότυπα ή τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού σε μια άτυπη κοινή επιτροπή δράσης (δήμος-επαρχείο-τουριστικοί και τοπικοί εθελοντικοί φορείς).

Όταν πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό για τα μικρά, τι να πούμε για τα μεγάλα;

Νοσοκομείο... 3ο Δημοτικό... ή την πολυδιαφημισμένη visa (θεώρηση εισόδου) -«express» για τους επισκέπτες από τα απέναντι παράλια.

1η Απριλίου ανακοίνωσαν περιχαρείς και με "πηχυαίους τίτλους" (όπως θα ‘γραφε και ο φίλος Κώστας) ότι θα γεμίσουν από Τούρκους επισκέπτες τα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανάμεσα σε αυτά και η Κως, με την έναρξη εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας – Τουρκίας για την χορήγηση επταήμερης θεώρησης εισόδου στη χώρα, visa – «express (μιας και 9-10 Απριλίου κορυφώνεται η γιορτή του ραμαζανιού).

Πλην όμως... κι εδώ προετοιμασία 0 (άντε από 1 μέχρι 5 πιο επιεικώς, πάντως κάτω από τη βάση). Το σχολίασε χωρίς να έχει άδικο ότι θα ζήσουμε προσεχώς τραγελαφικές καταστάσεις, προερχόμενος από Κάλυμνο ο Γ. Νικητιάδης (όπου πήγε για "συγχώριο" το απόγευμα της Τυρινής στον σεβασμιώτατο Παΐσιο, ο οποίος παραλίγο να βγει από τα ράσα του και να αρχίσει να τρέχει...).

Όταν ακούσαμε πρόσφατα στη δημοτική τηλεόραση τον Πρόεδρο του ΔΛΤ Π. Αβρίθη ότι αναμένονται κλιμάκια συναρμόδιων υπουργείων πολύ σύντομα και στην Κω για την οριστικοποίηση των διαδικαστικών θεμάτων (20 λεπτά για θεώρηση μιας άδειας εισόδου και το πολύ 100-120 την ημέρα), θυμηθήκαμε ότι... "Μέσα στο Μάρτιο επρόκειτο να οριστεί και ο ανάδοχος για την ΕΝΑΡΞΗ κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου... Είδε κανείς τίποτα;

Βέβαια, όπως είχε πει και ο μεγάλος Α. Αϊνστάιν "ο χρόνος είναι σχετικός" και όπως αντίστοιχα είχε "φιλοσοφήσει" ο πασίγνωστος λαϊκός μας συνθέτης Β. Τσιτσάνης "Τι σήμερα, τι αύριο τι τώρα...". Εμείς, εκεί θα κολλήσουμε;

Zogas_dimitris